Nadamo se kako bi upravo nogomet mogao biti dobar početak koji će zarolati loptu boljih trendova i tako otvoriti prostor da sve krene nabolje i da sve bude nekako jasnije i izvjesnije. Osim utakmica, dakako. Od njih očekujemo veliku neizvjesnost i svakako dobar rezultat naše reprezentacije. Nije nam nepoznato pobjeđivati u Londonu pa zašto da se tradicija ne ispoštuje i ove godine.

Nakon što je od početka milenija iskušan model u kojem se domaćinstvo dijelilo između dvije susjedne zemlje, Europska nogometna federacija (UEFA) odlučila je napraviti mali veliki eksperiment pa se tako 16. prvenstvo Starog kontinenta održava na stadionima od Španjolske do Azerbajdžana. Naime, po prvi puta u 60-godišnjoj povijesti popularni Euro igrat će se u 11 gradova u jednako toliko država. UEFA EURO 2020 održava se od 11. lipnja do 11. srpnja 2021. godine u sljedećim gradovima: London, Rim, Baku, Sankt Peterburg, Kopenhagen, Amsterdam, Bukurešt, Glasgow, Sevilja, München i Budimpešta. U ovim će se gradovima igrati utakmice po skupinama te ogledi osmine i četvrtfinala, dok će London biti domaćin polufinalnim ogledima i velikom finalu. Upravo na legendarnom Wembleyu i naša reprezentacija otvara natjecanje susretom protiv domaće reprezentacije Engleske 13. lipnja, a potom putuje na sjever otoka u Glasgow na oglede protiv Češke (18.6.) te domaćina Škotske (22.6.).

Bit će to zasigurno prvenstvo kao nijedno do sada i to manjim dijelom zbog ovakvog formata, a ponajviše zbog ograničenja koja donosi globalno prisutna pandemija bolesti covid-19. To će značiti da će na prvenstvo putovati samo oni najzagriženiji navijači i to ako zadovoljavaju kriterije da mogu putovati te su uspjeli osigurati kartu za ulaz na stadione na kojima će se morati poštivati socijalna distanca. Ta pravila propisuju lokalne vlasti sukladno aktualnoj epidemiološkoj situaciji, a očekuje se da će na stadionima biti prisutno od 25 do 50% ukupnog kapaciteta gledatelja. O tome kako se hrvatski navijači pripremaju za EURO 2020 doznajte iz ekskluzivnog istraživanja agencije Valicon koje slijedi nakon ovoga uvodnog članka.

PRIPREME U OBLAKU
S obzirom na cijelu situaciju ne treba čuditi posvemašnji oprez oglašivača koji su svoje kampanje i aktivacije malo stavili “on hold” čekajući da se stanje donekle razbistri pa da mogu krenuti komunicirati svoje ponude prema potrošačima i tržištu općenito. Upiti koje sam slao na neke vodeće institucije koje prate tržišno komuniciranje i pojedine trgovce, koji pripremaju aktivnosti ovim povodom, ostali su bez odgovora. Ni to ne treba čuditi, s jedne je strane još uvijek sve u nekom maglovitom oblaku pa niti marketinški analitičari nemaju kristalnu “loptu” u ruci e da bi mogli iščitati što će se zbivati u idućih mjesec, dva. Trgovci pak još čekaju s kampanjama i ne žele izaći sa svojim idejama prije vremena da to ne bi iskoristila konkurencija. Slijedom toga, ostao sam malo kratak s odgovorima u ovom članku koji je trebao ispipati bilo maloprodaje i industrije robe široke potrošnje tj. njihov stupanj spremnosti na povećanu potražnju tijekom ovog sportskog događaja.

VELIKO PARTNERSTVO
Ipak, jedna grupacija se ove godine snažno angažirala u nogometu te su mi bili prvi na listi za kontakt, a kolegica Ana Ciglenečki, voditeljica eksterne komunikacije, ljubazno kao i uvijek odgovorila je na mojih nekoliko pitanja. Dakako, riječ je o Fortenova grupi koja je krajem ožujka postala generalni sponzor Hrvatskog nogometnog saveza (HNS), dok su njene tri operativne kompanije – Konzum, Jamnica i PIK Vrbovec – postali službeni sponzori HNS-a. “Radi se o Ugovoru o sponzorstvu u trajanju od četiri godine. Na takav su način Hrvatski nogometni savez i Fortenova grupa udružili snage te je jedna od najvećih kompanija u jugoistočnoj Europi postala sponzor HNS-a, kao aktualnih svjetskih doprvaka. Ovo sponzorstvo dodatno je važno budući da se realizira neposredno pred neke od najizazovnijih nogometnih natjecanja poput Europskog nogometnog prvenstva i Svjetskog nogometnog prvenstva 2022.”, rekli su iz Fortenova grupe.

Ujedno, dodaju kako ovo sponzorstvo Fortenova grupe uključuje i društveno odgovorni projekt izgradnje deset nogometnih igrališta u različitim dijelovima Hrvatske. Cilj ovog projekta je da Fortenova grupa zajedno s HNS-om, osim promoviranja nogometa, potiče bavljenje sportom i zdravlje među najmlađima i tako da svoj važan doprinos lokalnim zajednicama u kojima posluje.

“U Konzumu sponzorstvo hrvatske nogometne reprezentacije vide kao logičnu ekstenziju na platformi Najbolje iz Hrvatske, budući da hrvatski nogomet svijetu može ponuditi samo najbolje te kvalitetno predstaviti i promovirati Hrvatsku u svijetu. Tako će cijeli naredni period u Konzumu biti posvećen različitim aktivacijama vezanim uz nogomet i reprezentaciju – od imidž komunikacije na svim kanalima, posebnog prigodnog označavanja prodajnih mjesta, novog ekskluzivnog programa lojalnosti s karticama s igračima, akcijskih ponuda na prigodnom asortimanu, event instalacija na različitim lokacijama i brojnih drugih aktivnosti koje će primarno biti usmjerene na Konzumove kupce”, navodi se u dijelu odgovora koji se odnosi na aktivnosti Konzuma.

Iz Fortenova grupe ističu kako su brendovi Jana i Jamnica ponosni sponzori hrvatske nogometne reprezentacije. “Partnerstvo tako snažnih i poznatih brendova izvrstan je primjer suradnje i međusobne nadopune onog najboljeg iz Hrvatske. Prirodna mineralna voda Jana službena je voda nogometne reprezentacije i HNS-a. Kao prvi izbor Vatrenih za hidraciju, Jana će u svojoj komunikaciji na digitalnim kanalima, društvenim mrežama te na prodajnim mjestima isticati upravo važnost hidracije. Svi, a pogotovo vrhunski sportaši, vodu moraju unositi svakodnevno kako bi se nadoknadio gubitak koji nastaje fiziološkim procesima, a izvorno čista Jana idealni je saveznik za prirodnu hidraciju u svakoj prigodi”, kaže se u odgovoru.

I treća kompanija iz sastava Fortenova grupe, PIK Vrbovec, iskoristit će ovo razdoblje za različite aktivnosti. “Vrijeme ususret i tijekom Europskog nogometnog prvenstva kao i kod ostalih nogometnih navijanja gotovo je nezamislivo bez odlične atmosfere i ukusnih zalogaja. PIK Vrbovec se stoga pobrinuo da nitko u navijačkoj ekipi ne ostane gladan i pripremio je prigodne proizvode koji će obogatiti navijačka druženja.

Za EURO 2020 PIK je omogućio uživanje u brojnim kombinacijama dobro poznatih proizvoda. Praktična PIK mix pakiranja narezaka, kobasica i grill asortimana bit će dostupna na policama kao jedan od glavnih rekvizita za organizirana gledanja utakmica, ali i za sva ostala druženja i prigode”, poručili su iz ove prehrambene kompanije.

BEZ PIVA NE IDE
Jedan od glavnih saveznika za dobro navijanje oduvijek je bilo pivo. Tako je bilo, tako će i ostati. Stoga smo željeli malo prikazati osnovne trendove u konzumaciji piva na našem tržištu vjerujući kako upravo nastupajući EURO 2020 može pripomoći u povećanju potrošnje koja je u pandemijskim okolnostima malo zamrla. Naime, prema podacima Državnog zavoda za statistiku, proizvodnja piva u Hrvatskoj u 2020. je godini iznosila je 2,3 milijuna hektolitara, što je za 27,6% manje u odnosu na prethodnu godinu. S obzirom na ostvareni izvoz i uvoz, procjenjuje se kako je potrošnja piva iznosila 2,8 milijuna hektolitara, što je 22% manje nego 2019. godine.

Najveći utjecaj na ovaj pad imala je pandemija te posljedične restrikcije u radu ugostiteljskog sektora, industrije koja se bavi organizacijom događanja, kao i u samoj prodaji alkohola. “Naime, upravo ugostiteljski sektor (HoReCa), uključujući kafiće i restorane, doprinosi s oko jednom trećinom u ukupnoj potrošnji piva, stoga se pad u HoReCa kanalu prodaje ne uspijeva kompenzirati rastom u maloprodaji. S druge strane, kao rezultat restrikcija, pivarska industrija u Hrvatskoj suočila se i s određenim količinama neprodanog piva u HoReCa kanalu prodaje”, ističe Jasminka Dukić, poslovna tajnica Udruženja proizvođača piva, slada i hmelja Hrvatske gospodarske komore.

Ona dodaje kako je riječ je o problemu koji nadilazi granice Hrvatske. Naime, prema rezultatima Studije utjecaja pandemije koju je izradio Europe Economics, procjenjuje se kako je prodaja piva u ugostiteljstvu Europske unije tijekom 2020. godine iznosila 73 milijuna hektolitara, u usporedbi sa 126 milijuna hektolitara ostvarenih 2019. godine, što je pad od golemih 42%.

O tome kakve bi trendove mogli očekivati u 2021. godini u Udruženju su vrlo oprezni. “S obzirom na neizvjesnost koja je povezana s pandemijom, u ovom bi trenutku bilo nezahvalno davati projekcije za cijelu godinu. Naime, pivarska industrija neodvojivo je povezana s ugostiteljskim sektorom. Stoga, ključ za oporavak pivarske industrije predstavlja oporavak ugostiteljstva, ali i turističkog sektora i nadolazeće sezone. Tako se, prema ranije spomenutoj Studiji Europe Economics, procjenjuje da bi europsko gospodarstvo, pa tako i industrija piva, moglo započeti svoj oporavak na ljeto 2021., ali pod uvjetom da se smanji broj slučajeva covida-19 te postigne napredak u cijepljenju”, naglašava Jasminka Dukić.

Dakako, u našoj smo korespondenciji željeli doznati i što u samom Udruženju očekuju od predstojećeg nogometnog prvenstva odnosno hoće li EURO 2020 donijeti bolje brojke. “Potrošnja piva povezana je i sa socijalizacijom, odnosno druženjima i svakako raste tijekom velikih događanja, kao što je Europsko nogometno prvenstvo. Ipak, kako smo i ranije istaknuli, valja uzeti u obzir kako će na samu potrošnju piva bitno utjecati i moguće restrikcije povezane s radom ugostiteljskog sektora, rezultati koje će turistički sektor zabilježiti u lipnju, ali i vremenske prilike. Naime, tijekom toplijih mjeseci uobičajeno se ostvaruje veća potrošnja piva”, podsjeća Dukić.

Kada je riječ o općim trendovima na pivarskom tržištu s obzirom na sve značajniji utjecaj craft proizvodnje na preferencije potrošača, u Hrvatskoj gospodarskoj komori ističu kako su krajem 2020. godine u Hrvatskoj, prema podacima Carinske uprave, bile registrirane 72 male nezavisne pivovare. “One svakako doprinose u prilagodbi novim trendovima potrošača koji su sve zahtjevniji i stalno traže novitete.

Ograničavanje rada ugostiteljskih objekata te okupljanja većeg broja ljudi uslijed pandemije u velikoj su mjeri otežali plasman craft piva, ali i tu je za očekivati kako bi se situacija tijekom ljetne sezone mogla pokrenuti nabolje”, izražava nadu Jasminka Dukić.

Možemo se samo složiti s time da bi nogomet mogao biti dobar početak koji će zarolati loptu boljih trendova od kojeg će sve krenuti nabolje i da će sve biti nekako jasnije i izvjesnije. Osim utakmica, dakako. Od njih očekujemo veliku neizvjesnost i svakako dobar rezultat naše reprezentacije. Nije nam nepoznato pobjeđivati u Londonu pa zašto da se tradicija ne ispoštuje i ove godine.
Naprijed Vatreni!