Domaći pivari se aktivno pripremaju za nadolazeće Svjetsko nogometno prvenstvo koje u ovom segmentu tržišta predstavlja, nogometnim rječnikom rečeno, stopostotnu priliku koja se nikako ne smije propustiti

Pivo je najkonzumiranije alkoholno piće na svijetu. U Hrvatskoj se godišnje konzumira oko 80 litara piva po osobi, po čemu smo već godinama među vodećih 20 zemalja po potrošnji piva u svijetu.

Uvjerljivo vodeći na toj listi su Česi s potrošnjom per capita od 145 litara, zatim dolaze Nijemci sa 107 litara te Austrijanci sa 105 litara po stanovniku, dok je europski prosjek oko 73 litre piva.

Prema podacima Grupacije proizvođača piva, slada i hmelja Hrvatske gospodarske komore, prosječna godišnja količinska prodaja piva na hrvatskom tržištu kreće se oko 3,5 milijuna hektolitara. Pritom se ukupni promet po maloprodajnim cijenama u trgovini i ugostiteljstvu kreće u rasponu od 5,5 do 6 milijardi kuna.

Riječ je o izuzetno vrijednom tržištu koje odlikuje iznimno bogata ponuda i visoka razina kompetitivnosti tržišnih takmaca koji traže svaku priliku da iskoriste svoje konkurentske prednosti.

Prije nekoliko godina impuls rastu ukupne kategorije dala je pojava piva s voćnim okusom koja je u vrlo kratkom roku zauzela čak 8 posto tržišta.

Ipak, ono što uvijek i redovito daje siguran impuls rastu ukupnog pivskog tržišta u Hrvatskoj su velika nogometna natjecanja, bez obzira radilo se o europskom ili svjetskom prvenstvu.

LIPANJSKI RAST
Lipanj, mjesec u kojem se tradicionalno održavaju nogometne smotre, uvijek je posebno zanimljiv te obiluje brojnim promotivnim aktivnostima zbog kojih tržište dodatno živne.

Prosječno gledano, tijekom lipnja se potrošnja piva kreće oko 440.000 hektolitara, što na razini godine čini udio od 12,5 posto. Velika sportska natjecanja poput svjetskog ili europskog nogometnog prvenstva imaju znatan utjecaj na potrošnju piva ne samo na mjesečnoj razini već i po godišnjem pokazatelju.

Ovisno o kontinentu na kojem se organiziraju te, sukladno tome, terminu televizijskog prijenosa, procjenjuje se da potrošnja piva u danima utakmica raste za dodatnih 7.000 hl do 12.000 hl.

Svjetsko prvenstvo u Brazilu, imajući u vidu da Hrvatska nogometna reprezentacija dvije utakmice igra u 22:00 h a jednu u ponoć, neće imati tako veliki efekt kakav su imale europska nogometna smotra u Poljskoj i Ukrajini 2012. ili svjetsko prvenstvo u Njemačkoj 2006. godine.

Ipak, prema izračunu Grupacije pivara, ukupna potrošnja piva tijekom tri dana kada nastupaju naši Vatreni trebala bi porasti za oko 29.000 hl, što bi na razini lipnja mjeseca dovelo do rasta od 6,6 posto u odnosu na isti mjesec 2013. godine.

“To je od izuzetnog značaja za cijelu industriju piva u Republici Hrvatskoj. Mjesečni rast od 6 i više posto niti u jednoj industriji nije zanemariv, dok bi utjecaj ovog sportskog događaja na razini cijele godine trebao donijeti rast prodanih količina od oko 0,8 posto, što je u vrijeme gospodarske krize itekako pozitivan rezultat te značajan poticaj za našu industriju”, kaže Pero Ivanković, predsjednik Grupacije pivara.

Po njegovom mišljenju, ukupan utjecaj svjetskog nogometnog prvenstva mogao bi u hrvatsko gospodarstvo uliti oko milijardu kuna novih prihoda, ako se u obzir uzmu sve industrije koje su naslonjene na ovaj događaj, kampanje i s time povezana potrošnja kako građana, tako i poslovnih subjekata.

PIVOVARE U AKCIJI
Svjetska i europska prvenstva u nogometu velika su prilika za domaće pivare da se istaknu putem snažnih marketinških kampanja. Zagrebačka pivovara, kao lider na hrvatskom tržištu koja prema podacima AC Nielsena drži 45% tržišta, u tom je smislu najaktivnija poglavito kroz komunikaciju svog vodećeg brenda Ožujskog piva.

Kao što je bio primjer i u prethodnim prvenstvima, u Zagrebačkoj pivovari očekuju rast prodaje tijekom održavanja Svjetskog nogometnog prvenstva u Brazilu.

Međutim, Svjetski kup nije jedini faktor koji utječe na prodaju, kažu u pivovari, te pritom ističu kako tijekom lipnja i ostalih ljetnih mjeseci na prodajne rezultate u presudnoj mjeri utječu i drugi faktori kao što su turistička sezona, povoljne vremenske prilike, lansiranje novih brendova, ali i opća ekonomska situacija.

Tijekom Svjetskog prvenstva u Brazilu marketinška ulaganja i prisutnost Ožujskog piva bit će pojačana u odnosu na standardnu razinu ulaganja. U Zagrebačkoj pivovari kažu kako će Ožujsko biti pojačanim intenzitetom prisutno posebice na televiziji jer je gledanost nogometnih prvenstava od strane ciljne skupine uvijek značajno, a posebno kada se samo natjecanje održava na velikoj udaljenosti.

Posebno pritom ističu kako činjenica da Hrvatska otvara jedan od najgledanijih događaja u svijetu samo po sebi predstavlja veliku priliku. “Upravo ta udaljenost i ponos jedna su od najvažnijih vodilja nove Ožujsko nogometne kampanje koja je krenula na male ekrane.

Osim televizijske, kampanja će se prenijeti i na čitav niz ostalih kanala marketinga i prodaje. Jedno od najznačajnijih komunikacijskih kanala je i sam proizvod pa će se tako na svim vrstama Ožujsko pakiranja (na staklenoj povratnoj boci, PET ambalaži i limenci) naći komunikacija nogometne kampanje”, ističu iz pivovare.

U tvrtki očekuju kako će udaljenost Brazila, odnosno kompleksnost odlaska na samo prvenstvo, rezultirati velikim interesom za praćenjem utakmica u kafićima, domovima te trgovima diljem Hrvatske.

KARLOVAČKO KORNER I PAN
Karlovačka pivovara drži čvrsto drugo mjesto na hrvatskom tržištu piva. Zadnji podatak o tržišnom udjelu komuniciran je za 2011. godinu kada je ova pivovara zauzimala 27,5 posto tržišta. Danas, pak, konkretne podatke o prodaji piva ne iznose zbog njihove korporativne politike.

Iz Karlovačke pivovare poručuju kako i ove godine ulažu velike napore kako bi zadovoljili zahtjeve svojih potrošača, a o tome govori i podatak da su od početka ove godine na tržište plasirali čak tri nova proizvoda: vrhunski lager Amstel Premium Pilsener, bezalkoholno pivo Karlovačko 0,0% Maxx i Karlovačko Laganini Radler.

Kada je riječ o prodaji piva, u ovom proizvođaču piva očekuju da će nogometno prvenstvo imati pozitivan efekt i na prodaju piva, ali pritom upozoravaju kako će na ukupni rezultat veliki utjecaj imati i vremenske prilike.

U sklopu svojih aktivnosti tijekom održavanja Svjetskog nogometnog prvenstva u pivovari posebno ističu sportsku platformu Karlovačko Korner koja je prvi put pokrenuta još prije desetak godina s ciljem povezivanja s hrvatskim nogometnim navijačima.

“Karlovačko Korner je tako s vremenom postao prepoznatljiva platforma koja je simbol dobre navijačke atmosfere. Na tom tragu nastavljamo i s Karlovačko Kornerom za ovu godinu. Posjetitelje očekuje odlična zabava uz navijačku atmosferu, koncerte i nagrade. Iako ne možemo otkriti sve detalje, uvjereni smo da će odrasli navijači uživati u svemu što smo pripremili za njih te da će se Karlovačko Korner ponovno pokazati kao savršeno mjesto za uživanje u omiljenom pivu i nogometnom uzbuđenju”, poručuju iz ove pivovare.

Treća pivovara po tržišnoj snazi u Hrvatskoj je koprivnička Carlsberg Croatia koja na hrvatskom tržištu piva zauzima oko 15 posto udjela. U ovom proizvođaču također ističu kako velika sportska natjecanja poput Svjetskog nogometnog prvenstva svakako imaju značajan utjecaj na povećanje potrošnje piva.

Kao dobar primjer pritom navode Europsko nogometno prvenstvo 2012. za koje su logističke i marketinške pripreme u Carlsbergu trajale pune četiri godine. Prodaja piva na osam stadiona i u Carlsbergovim fan zonama tijekom EURA 2012 premašila je potrošnju piva u odnosu na EURO 2008 za čak 40 posto po posjetitelju.

Povodom nadolazećeg Svjetskog prvenstva u Brazilu Carlsberg Croatia je za nogometne fanove pripremio niz zanimljivih i uzbudljivih događanja i aktivnosti. S detaljima zasad ne žele izlaziti u javnost, no navode da marketinški plan “uključuje zabavu, osvježenje uz dobro rashlađeno Pan pivo i, naravno, omiljene hostese i nagradne igre”.