26.9 C
Zagreb
Četvrtak, 18. srpnja 2024., 12:14
U fokusuAktualnoEURO 2024 – Nogomet je ipak najvažnija stvar na svijetu

EURO 2024 – Nogomet je ipak najvažnija stvar na svijetu

Utakmice koje se će u Njemačkoj igrati do sredine srpnja mogle bi privući globalnu publiku od pet milijardi ljudi, a u zemlju-domaćina čak 42 milijuna turista. Sretniji navijači utakmice će pratiti uživo na jednom od deset stadiona, ali ništa neće nedostajati niti podršci s brojnih trgova i iz kafića u dobrom društvu

Aktualno 17. izdanje Europskog prvenstva u nogometu održava se u Njemačkoj prvi puta od ponovnog ujedinjenja te zemlje. Tijekom mjesec dana, točnije od 14. lipnja do 14. srpnja, u turniru sudjeluju 24 momčadi s cijelog kontinenta, a samo natjecanje bit će nesumnjivo jedan od najvećih sportskih događaja ove godine čiji se ukupni prihod od prava na emitiranje i sponzora procjenjuje na gotovo 2,5 milijarde eura. Među 24 izabrane vrste podijelit će se nagradni fond od 331 milijuna eura, a prvaku će pripasti 28,5 milijuna eura.

I sve ostale brojke u vezi ovakvih događanja tradicionalno su sasvim impresivne, a ovogodišnje nogometno prvenstvo u tome ne zaostaje. Utakmice se igraju na deset stadiona, bit će ih odigrano ukupno 51, a očekuje se da će svaku posjetiti oko 67.000 navijača, što je ukupno 2,7 milijuna gledatelja na licu mjesta. Samo finale održat će se na najvećem stadionu odnosno na Olympiastadionu u Berlinu koji može primiti 70.000 gledatelja. Događanja će pratiti i 16.000 strastvenih volontera iz 124 zemlje.

Potrošnja piva povezana je i sa socijalizacijom, odnosno druženjima i svakako raste tijekom velikih događanja

Službene su to brojke koje je objavila UEFA, a utjecajem natjecanja bave se i mnogi drugi. Ovdje donosimo izvatke iz istraživanja Euromonitora koji procjenjuje da će EURO 2024 privući publiku koju će globalno činiti čak pet milijardi ljudi. Zahvaljujući prvenstvu, prije svega bi trebao profitirati njemački turizam te doseći razine iz 2019. odnosno prije koronakrize. Očekuje se, naime, da će zemlju posjetiti 42 milijuna gostiju te da će potrošnja doseći 478 milijardi eura. “Berlin bi mogao ugostiti 6,2 milijuna inozemnih posjetitelja, a drugi bi trebao biti München s 4,3 milijuna gostiju. Rast će bilježiti i manje poznati gradovi jer turisti sa zajamčenom ulaznicom za stadione žele otkrivati i neke nove destinacije kao što je Gelsenkirchen”, navodi Caroline Bremner, voditeljica istraživanja putovanja i turizma u Euromonitor Internationalu.

Iz ove istraživačke agencije također podsjećaju i na najvažnije sponzore nogometnog natjecanja. Prvi među njima je adidas koji se nalazi na 3. mjestu globalne ljestvice proizvođača sportske opreme s prošlogodišnjim udjelom od 1,8 posto. Tu je i Coca-Cola Zero, brend najvećeg svjetskog proizvođača bezalkoholnih pića čiji je globalni tržišni udio u prošloj godini iznosio 18,1 posto. Od ostalih imena izdvajaju se AliExpress kao dio Alibaba Group Holdinga koji drži 2,7 posto udjela na globalnom maloprodajnom tržištu te Vivo, brend čiji je globalni udio na tržištu potrošačke elektronike prošle godine iznosio 3,2 posto.

“Nekoliko je velikih imena iz domene robe široke potrošnje također je odgovorilo na priliku da sponzorira ovaj sportski događaj koji ugošćuje Njemačka. Globalni sponzorski ugovor s UEFA-om početkom prošle godine potpisao je trgovački lanac Lidl, koji je u 2023. u Njemačkoj zauzimao 4,8 posto maloprodajnog tržišta. Među službenim nacionalnim sponzorima su još i Bitburger, brend koji je 2023. na njemačkom tržištu držao 5 posto tržišta alkoholnih pića, te Wiesenhof koji kao proizvođač drži 0,6 posto njemačkog tržišta osnovnih živežnih namirnica”, dodao je Justas Gedvilas, voditelj istraživanja odjela Sport i zabava u Euromonitor Internationalu.

Njemačka će kao turistička destinacija zasigurno ugostiti i mnoge navijače iz Hrvatske koji će imati sreću i priliku našu ili neke druge izabrane vrste bodriti uživo na stadionima. Za one manje s(p)retne odlična je opcija i navijanje s prijateljima u kućnom okruženju ili pak na nekom od brojnih javnih okupljanja gdje zabave sigurno neće nedostajati.

VELIKO DOGAĐANJE
Najljepša strana sporta je kada potiče na druženje i zajedništvo, kako među sportašima, tako i među navijačima. Zajedno se navija, slavi i tuguje, ali i uživa, poručuju povodom ovog događanja iz Hrvatske gospodarske komore podsjećajući kako najvažniju sporednu stvar na svijetu redovno prati industrija piva koja se prilagođava željama i potrebama navijača, osiguravajući im da u svakom trenutku druženja, uz odgovornu konzumaciju, ostanu nezaboravna. “Potrošnja piva povezana je i sa socijalizacijom, odnosno druženjima i svakako raste tijekom velikih događanja. Vjerujemo da će isti slučaj biti i ove godine, kada će EURO 2024 privući značajan interes brojnih građana Hrvatske, koji će sa zanimanjem pratiti nastupe hrvatske reprezentacije. Naravno, pritom treba uzeti i brojne druge parametre kao što su rezultati koje će turistički sektor zabilježiti u lipnju, ali i vremenske prilike”, ističu u HGK navodeći također kako se veća potrošnja piva bilježi i inače tijekom toplijih mjeseci.

Ovu priliku su u Grupaciji HGK iskoristili kako bi podsjetili da je ovaj vitalan dio gospodarstva u prošloj godini proizveo 2,88 milijuna hl piva odnosno tek jedan posto manje nego godinu prije kada je održano Svjetsko nogometno prvenstvo u Kataru. U 2021., kada je održan EURO 2020 u 11 europskih zemalja, proizvodnja piva iznosila je 2,33 milijuna hl odnosno 20 posto manje nego 2023. godine. “Ovdje treba uzeti u obzir da su 2020. i 2021. godina obilježene pandemijom bolesti COVID-19 što je značajno utjecalo i na proizvodnju i na potrošnju piva zbog brojnih restrikcija u radu ugostiteljskog sektora koji daje oko trećine doprinosa ukupnoj potrošnji piva”, navode iz HGK podsjećajući također kako su kao Grupacija cijelo vrijeme, a ne samo tijekom velikih sportskih natjecanja, aktivni na podizanju svijesti javnosti o odgovornoj konzumaciji piva. S tim na umu još 2015. pokrenuta je nacionalna kampanja “Uključi savjest – ponekad djeci treba reći ne” čiji je cilj podizanje svijesti javnosti, osobito trgovaca, ugostitelja te roditelja tinejdžera, o štetnosti maloljetničke konzumacije alkohola, a koja se provodi u suradnji s najvećim trgovačkim lancima u Hrvatskoj.

DUGOGODIŠNJE PARTNERSTVO
Veliki domaći pivari važan su dio spomenute kampanje, ali jednako tako i vrhunske zabave koja prati svako navijanje, a posebno ono za hrvatsku nogometnu reprezentaciju. Tvrtke ne skrivaju koliko velika sportska natjecanja, kao što su europska ili svjetska nogometna prvenstva, znače za njihovo poslovanje jer se u tom razdoblju, posebno ako i vrijeme posluži, bilježi značajan porast potrošnje njihovog proizvoda. “Partnerstvo Zagrebačke pivovare i Hrvatskog nogometnog saveza, koje traje već više od 25 godina, najdugovječnije je sportsko partnerstvo u Hrvatskoj. Žuja uoči nogometnih natjecanja uvijek gradi pozitivnu navijačku atmosferu, a tako je i ove godine kada smo ususret UEFA EURO 2024 lansirali čak dvije kampanje”, ističe Zlatko Novaković, senior brand manager u Zagrebačkoj pivovari, pojašnjavajući kako je prva kampanja “Hrvatska te čeka” bila posvećena proslavljenom reprezentativcu Ivanu Perišiću, njegovom povratku u reprezentaciju i na nogometne terene. Riječ je o TV spotu u kojem je dokumentiran Perišićev put oporavka od rujna prošle godine, kada je ozlijedio koljeno, do danas, kada se priprema za još jedan nastup s reprezentacijom.

Najljepša strana sporta je kada potiče na druženje i zajedništvo, kako među sportašima, tako i među navijačima

Druga kampanja “Ne odustajemo”, koja je i dalje prisutna na malim ekranima i društvenim mrežama, predstavljena je, već tradicionalno, zajedno s Hrvatskim nogometnim savezom, kada izbornik Dalić objavljuje preliminarni popis igrača za prvenstvo. “Glavni junaci ove kampanje naši su reprezentativci Ivan Perišić, Josip Juranović, Joško Gvardiol i Bruno Petković, a spot pokazuje neumorivi duh naših nogometaša i navijača. Kad je najteže, kad su šanse najmanje, oni ne odustaju. Upravo je to bila inspiracija za kampanju. Ova sjajna nogometna četvorka, osim u TV spotu, nalazi se i na najnovijem izdanju Žujinih limenki trenutno dostupnih diljem zemlje”, naglašava Novaković.

Iz Zagrebačke pivovare također pozivaju gledatelje da utakmice prate na organiziranim javnim gledanjima na Trgu bana Jelačića u Zagrebu i u Parku Zvončac u Splitu, kao i u brojnim ugostiteljskim objektima diljem zemlje. Dodaju kako će pojedini restorani i kafići biti u potpunosti brendirani u Žujinom stilu, u njima će se moći gledati sve utakmice uz najbolje navijačko nogometno iskustvo te uz niz promocija i nagrada. Osim toga, pripremili su i niz aktivnosti i za digitalne kanale među kojima je i nagradni natječaj na Žujinom Facebooku u kojem se dijele navijački rekviziti odnosno posebno dizajnirane navijačke majice i, naravno, paketi Žuje.

U dobar poslovni uspjeh potaknut strastvenim navijanjem uvjereni su i u Heinekenu Hrvatska jer su također svjesni kako uz dobro druženje odlično ide konzumacija piva, a hrvatski nogometni uspjeh donosi i poticaj za poslovne rezultate. Za svoje potrošače pripremili su prigodne i zanimljive aktivnosti među kojima je platforma Karlovačko Korner. “Ona je odavno prestala biti samo ‘kampanja o pivu’ pa je Karlovačko Korner danas simbol zajedništva, strasti i podrške koju Hrvati pružaju svom nogometnom timu dijeleći svoje emocije i slaveći pobjede. U razdoblju prije i tijekom Eura, aktivirat ćemo i oglašivačku kampanju na televiziji, radiju, na digitalnim kanalima, kroz suradnje s influencerima, evente i nagradne natječaje. Također, mobilizirat ćemo HoReCa kanal, ali i onaj maloprodajni putem aktivacija ‘kupi-i-osvoji’, a dodatno smo pripremili i mnoštvo prigodnih i zabavnih navijačkih rekvizita za naše vjerne potrošače”, istaknuli su iz Heinekena Hrvatska.

SPONZORI I PARTNERI
Suradnju s Hrvatskim nogometnim savezom nastavio je i trgovački lanac Konzum koji je službeni sponzor naše nogometne reprezentacije. Za kupce su pripremili imidž kampanju “Ponosni na naše” te program vjernosti čije je zaštitno lice proslavljeni hrvatski kapetan Luka Modrić. Program je namijenjen svim ljubiteljima nogometa koji žele dodatno učiti o ovom sportu, aktivan je sve do 10. srpnja i podrazumijeva sakupljanje kolekcije kartica s likovima istaknutih nogometnih igrača reprezentacija koje će nastupiti na Euru 2024., a koje kupci mogu sačuvati u za to predviđenom specijalnom leksikonu. Uz to, u svim svojim prodavaonicama tradicionalno nude široki asortiman pića i grickalica te prigodnu ponudu navijačkih rekvizita.

Prigodni asortiman koji uključuje hranu, grickalice i pića te navijačke rekvizite kupci će, kao i uvijek, moći pronaći i u Lidlu koji je ove godine službeni partner UEFA EURO 2024. Iz Lidla također poručuju kako su sretni što su svojim kupcima mogli ponuditi nezaboravno iskustvo kroz kampanju Lidl Kids Team. “Sretni dobitnici, djeca između 6 i 10 godina, imat će priliku biti službena pratnja igračima na terenu na jednoj od prve tri utakmice hrvatske reprezentacije na UEFA EURO 2024 u Njemačkoj. Lidl pokriva troškove putovanja za roditelja koji prijavljuje sebe i svoje dijete, što uključuje karte za utakmicu za jednog roditelja i dijete, troškove hotelskog smještaja, puta i transfera, poklon dobrodošlice, aktivnosti prije utakmice, hranu, grickalice i osvježenja, čime sretnim dobitnicima jamči i vrhunsku zabavu uz neprocjenjivo iskustvo pratnje igračima na ovom velikom natjecanju”, poručuju iz Lidla podsjećajući kako su prvi dobitnici otputovali već 14. lipnja.
Bez sumnje, sva logistika nužna za bezbrižno navijanje u dobrom društvu bila je spremna na vrijeme. Sad nam preostaje samo nadati se kako će i nogometaši biti na visini zadatka i što dulje nas razveseljavati odličnom igrom i rezultatima jer vidimo da takav razvoj događaja pogoduje svima.

Najnovije objave

Stanić za kontrolni paket Bihaćke pivovare izdvojio nešto više od pola milijuna eura

Sukladno realiziranoj cijeni kompletna vrijednost Bihaćke pivovare je nešto manje od 2 milijuna KM Svjetlan Stanić preuzeo je nešto više od 50 posto dionica Bihaćke...

izlog

BIPA je sada dostupna na Glovu, s brzom dostavom u 22 grada

Korisnici Glovo aplikacije imat će pristup preko 7000 proizvoda, u 15 različitih kategorija, uz brzu dostavu na njihova vrata za manje od 35 minuta Glovo,...