eurocis-2012-002Agencija Planet Retail izvještava sa sajma maloprodajne tehnologije EuroCIS i s dodjele nagrada EHI Retail Institute’s Technology Awards 2012 u Dϋsseldorfu

Na trgovačkom sajmu EuroCIS u Düsseldorfu budućnost plaćanja bila je jedna od najkomentiranijih tema. Stoga su svi pogledi bili uprti u Netto – diskontni banner Edeke, najvećeg njemačkog trgovca na malo, koji je prvi u zemlji pokrenuo program plaćanja preko mobilnih telefona.

Budući da standard za mobilno plaćanje bežičnom tehnologijom kratkog dometa (NFC) još nije dostupan, Netto je odlučio iskoristiti rješenje svog dobavljača POS softvera, tvrtke GK Software, i njegove podružnice Valuephone.

Njihov alat sa sustavom trgovca komunicira preko smartphone aplikacije koja prikazuje barkod koji se skenira na izlasku iz trgovine. Kako bi koristili ovaj sistem, kupci moraju pristati na izravno debitno fakturiranje unaprijed.

Unazad nekoliko tjedana Netto je ovu uslugu učinio dostupnom svim potrošačima u svojoj mreži. Uplate procesira Deutche Post, a dosad su ovu uslugu u testnoj fazi mogli koristiti samo zaposlenici diskonta i tehnološkog providera, njihove obitelji i prijatelji. Za ovaj projekt Netto je osvojio jednu od nagrada EHI Retail Institute’s Technology Awards (RETA).

U IŠČEKIVANJU NFC-a
Na sajmu tehnologije Valuephone je predstavio novu funkciju svoje aplikacije za pametne telefone, koja još nije u upotrebi Netto-a, ali koja kupcima omogućuje da svoje telefone koriste za vrijeme šetnje među policama kako bi skenirali ili ubacili proizvod u košaricu.

Za sličan alat Auchan je osvojio RETA nagradu u kategoriji najboljeg iskustva za potrošače. Taj francuski trgovac na malo u jednoj od svojih talijanskih trgovina upravo testira mobilno skeniranje pomoću telefona – što je usluga komplementarna samostalnom skeniranju s uređajima i softverom Datalogica.

Iako ovaj Valuephoneov alat za mobilnu transakciju ne zahtijeva NFC tehnologiju kako bi procesirao uplate, Valuephone je i nju integrirao u portfelj svojih rješenja i predstavio je na ovogodišnjem sajmu.

Međutim, zasad je ne koristi još niti jedan trgovac na malo, što se u bližoj budućnosti vjerojatno i neće izmijeniti budući da na tržištu još uvijek nema značajnog broja telefona s NFC tehnologijom.

Stoga se Netto i odlučio za rješenje bez NFC-a, ali drugi trgovci na malo – kao što su dm, Real i Douglas – koriste premošćujuće tehnologije sve dok u upotrebu ne uđe više pametnih telefona s NFC-om.

Do tada će upotrebljavati beskontaktno kartično plaćanje. U 2011. pojavilo se mnoštvo testova ovog sustava koji će vjerojatno postati važniji nakon što tvrtke poput McDonald’sa, Familie, Edeke i Essoa sudjeluju u testiranju beskontaktnog Girogo plaćanja u Njemačkoj.

Usprkos jakoj podršci i trgovaca na malo i izdavača kartica, još je neizvjesno hoće li njemački kupci prihvatiti novu Girogo uslugu. Prethodni su pokušaji njemačkih financijskih institucija da se uspostavi prepaid kartični sustav i uvede kartica Geldkarte propali, jer tržište nije prihvaćalo što se na karticu prije upotrebe trebao položiti novac.

DOUGLAS MOBILNA BLAGAJNA
Od studenog 2011., Douglas u nekoliko svojih domaćih prodavaonica testira iPod Touch u funkciji mobilne blagajne. U vrijeme najveće posjećenosti u trgovini, ovaj specijalist za kozmetiku s velikim brojem trgovina malog otiska, često se mora nositi s gužvom i dugim redovima za plaćanje.

eurocis-2012-001U potrazi za rješenjem koje bi kupcima smanjilo vrijeme čekanja i poboljšalo situaciju u prodavaonici odlučeno je testirati mobilne blagajne. Na temelju Verifoneove “docking stanice” za plaćanje iPod-om i iPhone-om, GK Software razvio je mobilnu blagajnu za Douglas, potpuno integriranu u arhitekturu POS softvera.

Tako je omogućena veća fleksibilnost procesa unutar trgovine. Takve mobilne blagajne ne samo da ubrzavaju proces plaćanja već i dozvoljavaju zaposlenicima Douglasa da kupcima pomažu kod polica, preporučujući im npr. pojedine proizvode.

Mobilna tehnologija osoblju u trgovinama omogućuje pružanje poboljšane usluge te je, zajedno s plaćanjem na mjestu, trend koji predvode američki specijalizirani trgovci na malo poput Nordstroma, Saksa i Best Buya. Douglas je jedan od prvih europskih trgovaca koji se priključio tom trendu.

Korištenje proizvoda, koji su razvijeni prvenstveno za potrošače i koji zamjenjuju POS sustave i specifične uređaje namijenjene maloprodaji, trgovcima na malo pruža niz pogodnosti. Prvo, pametni telefoni i tableti puno su jeftiniji od maloprodajnih sustava i jednostavnije ih je zamijeniti. Drugo, imaju sučelje privlačno za korisnika i relativno jednostavno za programiranje.

Douglasova inicijativa mobilne blagajne osvojila je jednu od RETA nagrada za najbolje rješenje unutar trgovine.

REWE NABAVNI LANAC
Drugi projekt koji je privukao pažnju RETA-inog žirija jest onaj Rewe grupe i odnosi se na inovativnu uporabu RFID tehnologije (radio-frequency identification) u nabavnom lancu.

Rewe grupa osvojila je jednu od nagrada za najbolje poduzetničko rješenje. Sa svojim logističkim projektom naziva Vista (skraćeno od Visibility of Transport Assets), Rewe prati kretanje više od 250.000 vlastitih, višekratno iskoristivih transportnih jedinica između centara za distribuciju, prodavaonica i odlagališnih objekata.

Radi se o alatu koji na bazi RFID sustava omogućuje da se u stvarnom vremenu prati kretanje opreme koja je skupa i čija je cijena oko 600 eura po jedinici. Rewe sada može nadzirati lokaciju i kretanje svih kutija i u svoj sustav u svakom trenutku unositi izmjene. Ovo ne samo da je učinilo suvišnim nekoliko fizičkih poslova, već i sprječava gubitke i štetu na transportnim jedinicama.

Tijekom posljednjih nekoliko godina, korištenje radio tagova na višekratno iskoristivim transportnim jedinicama promijenilo je temeljnu implementaciju RFID tehnologije.

Kad je uveo inovativnu RFID tehnologiju u automatsko identificiranje jedinica u svim svojim distribucijskim centrima u Njemačkoj, Rewe je bio prvi trgovac na malo koji je naglasio prednosti takvog pristupa. Takvim nadzorom trgovci na malo i njihovi poslovni partneri, osim veće transparentnosti, izvukli su i koristi od znatno nižih troškova i dodatne štednje.

nfc-tehnologija-midiŠTO JE TO NFC?
NFC ili Near Field Communication je kratko-dometna visoko-frekventna bežična tehnologija koja ostvaruje komunikaciju između elektroničkih uređaja koji se nalaze na udaljenosti do 10 centimetara.

Tehnologija omogućuje korisnicima da dijele sadržaje, plaćaju račune ili čak koriste svoje mobitele kao elektronske karte prilikom putovanja (nove ZET kartice npr.).

Ukratko radi se o bežićnom prijenosu podataka poput Wi-Fi ili Bluetootha. Uz brzinu i sigurnost, jedna od prednosti NFC tehnologije je i mogućnost komunikacije u slučaju da jedan od uređaja nije uključen ili je ostao bez baterije.

Retail Technology Awards 2012- pobjednici:
Najbolje iskustvo potrošača

Auchan Italy – mobilno skeniranje proizvoda uz pomoć pametnih telefona
Euronics XXL – digitalni računi
Edeka Netto – plaćanje mobitelima
Najbolje rješenje za poslovanje prodavaonica

McDonald’s – samoposlužni terminali za jednostavno naručivanje
Douglas – iPod kao mobilna blagajna
Metro grupa, Real – bolje praćenje mesa s GS1 Databarom
Najbolje poduzetničko rješenje

Edeka – veća točnost prognoziranja s podacima o vremenu
Otto grupa – sustav za automatsko nadopunjavanje i planiranje
Rewe grupa – RFID tehnologija na višekratno iskoristivim transportnim jedinicama trgovaca na malo

EuroCIS i RETA 2012: Mobilno je IN

Sarah Herrlein, Viši analitičar
planet-retail-logo