marinka-akrap-mirko-mrakuzic_-jasenka-necak-vinko-filipicU Hrvatskoj se godišnje oko 2000 tona plastike koristi za proizvodnju 200 milijuna komada vrećica, koje često završavaju u okolišu, a svaki stanovnik dnevno proizvede 1,2 grama otpadnih vrećica

Obilježavajući 15 godina poslovanja u Hrvatskoj, lanac drogerija DM koji danas ima 135 prodajnih mjesta u 54 grada i više od tisuću zaposlenih u utorak je predstavio nekoliko projekata od iznimnog društvenog značaja.

U sklopu kampanje “Tu čuvam prirodu” koju je podržalo i Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, DM će građanima podijeliti 100.000 platnenih torbi koje je izradio Uriho, a sve u sklopu Fashion.hr projekta. Svaka od njih trebala bi zamijeniti najmanje 1000 plastičnih vrećica odbačenih u okoliš.

“Pozivamo građane da nam se pridruže u podizanju razine ekološke svijesti, a za vrijeme kampanje svatko tko u DM-ove prodavaonice donese 15 plastičnih vrećica koje ćemo mi ekološki zbrinuti, u zamjenu će dobiti platnenu torbu”, kazao je direktor DM-a Mirko Mrakužić.

Upozoravajući da su plastične vrećice jedna od top tema u zaštiti okoliša, te na negativne efekte koje uzrokuju, Jasenka Nećak, ravnateljica Uprave za atmosferu i gospodarenje otpadom, kazala je da se u Hrvatskoj godišnje oko 2000 tona plastike koristi za proizvodnju 200 milijuna komada vrećica, koje često završavaju u okolišu. Odnosno, svaki stanovnik Hrvatske dnevno proizvede 1,2 grama otpadnih vrećica.

“Neke zemlje potpuno su zabranile proizvodnju plastičnih vrećica, no u Hrvatskoj o tome zasad ne razmišljamo. Svakako su bolja rješenja reciklaža, papirnate vrećice i platnene torbe.

O okolišu možemo skrbiti jedino svi zajedno – Vlada, lokalna samouprava, gospodarstvo i građani”, poručila je Nećak, istaknuvši važnost poticanja na čuvanje okoliša i razumnim korištenjem vrećica za ambalažu, i njihovim sustavnim prikupljanjem kako bi se reciklirale.

Iz DM-a su također najavili da će u sklopu akcije “Hrvatska volontira” njihovi zaposlenici u suradnji s Hrvatskom mrežom volonterskih centara odraditi 15.000 radnih sati na različitim projektima, a za to će dobiti slobodne dane.

Također, u suradnji s udrugom “Lijepa naša” DM je odabrao 15 projekata vezanih za zdrav način prehrane i koristi namirnica iz ekološkog uzgoja, koje će podržati sa 75.000 kuna.

Također, u završnoj fazi je i projekt prikupljanje sredstava za nabavku tandemskog spektrometra, dijagnostičkog uređaja za novorođenčad namijenjenog KBC Zagreb, gdje će biti središte dijagnostike za sve bebe rođene na području Hrvatske. (Bankamagazin)