Europa: Božićne kupovine ove će godine biti prilično mlake

Ovoga se Božića u Europi očekuje rast prometa u maloprodaji za skromnih 0,8 posto, uz snažan val kupovine putem interneta, pri čemu su potrošači i dalje na oprezu u vezi sa snagom gospodarskog oporavka, pokazalo je najnovije istraživanje.

U studiji Centra za istraživanje u maloprodaji koju je naručio Kelokoo, tvrtka koja prati internetsku prodaju, objavljena je prognoza o prometu u maloprodaji u šest posljednjih tjedana ove godine u visini od 313 milijardi eura, u usporedbi s 310 milijardi u istom razdoblju prošle godine, odnosno 305 milijardi eura u 2008.

Procjena se temelji na podacima nacionalnih statističkih ureda, neovisnih istraživačkih organizacija, uključujući i agenciju Euromonitor Mintel, te od 50 velikih maloprodajnih lanaca u Britaniji, Danskoj, Francuskoj, Njemačkoj, Italiji, Nizozemskoj, Norveškoj, Španjolskoj i Švedskoj.

“Prognoze za promet u maloprodaji za ovogodišnji Božić prilično su mlake, pri čemu sve ukazuje na izazovne prilike u trgovini u nadolazećim mjesecima”, rekao je izvršni direktor Kelkooa Richard Stables.

“Kupovina putem interneta ne pokazuje pak znakove usporavanja i postaje pravi izazov za dominantnu ulogu klasičnih trgovina u centrima gradova”, dodao je. (SEEbiz)