masline-maslinovo-ulje-midiŠpanjolska, Italija i Grčka već se bore s financijskom i ekonomskom krizom, a sada im prijeti produbljenje krize zbog maslinovog ulja, piše Financial Times

Cijena maslinovog ulja, osnovne namirnice mediteranske prehrane, pala je na najnižu razinu u posljednjih deset godina. Još gore, pada i potražnja za maslinovim uljem u zemljama koje su njegovi glavni proizvođači, piše Financial Times.

Pad potražnje i cijena podudara se s ovogodišnjim bogatim urodom maslina u Španjolskoj, koja je najveći uzgajivač, stvarajući zasićenost i prisiljavajući Europsku uniju da intervenira kako bi se smanjio višak i briga o ruralnim primanjima.

“Tržište je u ozbiljnoj krizi”, rekao je Pekka Pesonen, voditelj Copa-Cogeca unije uzgajivača u Bruxellesu. “Ovi usjevi su od vitalne važnosti za glavne zemlje proizvođače zbog zaposlenosti u ruralnim područjima.”

Španjolska, Italija i Grčka najveći su proizvođači maslinova ulja, pokrivaju zajedno 70% svjetske proizvodnje. Urodi su ključni za neka od najsiromašnijih područja Španjolske, uključujući i Andaluziju u kojoj je stopa nezaposlenosti u zadnjem kvartalu skočila na 33 posto.

Jean-Louis Barjol, izvršni direktor Međunarodnog savjeta za maslinovo ulje, rekao je da je “ponuda veća od potražnje”. Procjenjuje se da će španjolske zalihe na kraju sezone premašiti rekordnih 1,1 milijun tona, što je trećina ukupne svjetske potrošnje.

EU je problem viškova pokušala riješiti plaćajući tvrtkama da skladište zalihe ulja – robnom verzijom otkupa državnih obveznica Španjolske, Italije i Grčke od strane Europske središnje banke.Sindikalni predstavnici uzgajivača tvrde da je cijena koju je EU odredila preniska.

Cijena visokokvalitetnog ekstra-djevičanskog maslinovog ulja na veleprodajnom tržištu pala je ovaj mjesec na 2900 dolara po toni, što je najniža cijena od 2002. i više nego upola manje od gotovo 6000 dolara koliko se plaćala tona 2005. godine, navodi Međunarodni monetarni fond.

Maslinovo ulje pati od jake konkurencije jeftinijih vrsta biljnog ulja. Eroski, španjolski lanac supermarketa, prodaje suncokretovo ulje po cijeni od 1,25 eura po litri, maslinovo ulje prosječne kvalitete po 1,99 euro i kvalitetno extra-djevičansko po 3,25 eura.

Situaciju pogoršava pad potražnje na domaćim tržištima mediteranskih proizvođača maslinova ulja zbog ekonomske krize. Međunarodni savjet za maslinovo ulje procjenjuje da će Španjolska ove godine konzumirati maslinovog ulja u istoj količini kao i 2002., a domaća potražnja u Grčkoj i Italiji bit će na razini 1995. godine. Pad španjolske, talijanske i grčke potražnje samo je djelomično kompenziran većom potrošnjom u drugim zemljama.

Kina, veliki potrošač koji je diktirao cijene većine roba u proteklom desetljeću gotovo uopće ne troši maslinovo ulje. Nadomješta ga mnogo jeftinijim palminim i sojinim uljem. (Bankamagazin)