Ukupni troškovi rada po satu u četvrtom tromjesečju 2013. godine prema istom razdoblju godine ranije porasli za 0,2 posto, a u prethodnom tromjesečju već su bili porasli za 0,3 posto

U Hrvatskoj je u četvrtom tromjesečju 2013. godine nastavljen blagi rast ukupnih troškova rada po satu u odnosu na isto razdoblje godine ranije, pokazali su podaci europskog ureda za statistiku Eurostata.

U Hrvatskoj su tako ukupni troškovi rada po satu u četvrtom tromjesečju 2013. godine prema istom razdoblju godine ranije porasli za 0,2 posto, nakon 0,3-postotnog rasta u prethodnom tromjesečju, pokazali su podaci koji nisu usklađeni za broj radnih dana.

Usporedbe radi, u 28-članom EU u zadnjem su lanjskom tromjesečju kalendarski prilagođeni ukupni troškovi rada po satu porasli za 1,2 posto, nakon 1,1-postotnog rasta u trećem tromjesečju, budući je blago naviše revidiran preliminarni podatak kojim je bio procijenjen rast od jedan posto, izvijestio je jučer Eurostat.

Rastom ukupnih troškova rada po satu na godišnjoj razini i u četvrtom su tromjesečju prednjačile baltičke zemlje. U Estoniji su tako porasli za 7,2 posto, u Latviji za 5,9 posto a u Litvi za 5,7 posto. Slijede Bugarska i Poljska, s rastom tih troškova za 4,3 odnosno 3,9 posto.

Nasuprot njima, pad ukupnih troškova rada po satu zabilježen je na Cipru, od 6,5 posto, i u Portugalu, za 0,4 posto.

Na razini 28-člane EU plaće po satu porasle su u četvrtom tromjesečju za 1,6 posto u odnosu na isto razdoblje godine ranije, nakon 1,2-postotnog rasta u prethodnom tromjesečju. Ostali troškovi rada uvećani su za 0,1 posto, nasuprot 0,5-postotnom rastu u prethodna tri mjeseca.

U Hrvatskoj su u četvrtom tromjesečju 2013. prema istom razdoblju godine ranije i plaće po satu i ostali troškovi rada porasli za 0,2 posto, pokazuje izvješće Eurostata.

U 17-članoj eurozoni ukupni su troškovi rada po satu u zadnjem tromjesečju prošle godine porasli za 1,4 posto prema istom razdoblju godine ranije, nakon 1,1-postotnog rasta u prethodnom tromjesečju. Time je ured također blago revidirao preliminarni podatak kojim je bio procijenjen rast u trećem tromjesečju od jedan posto.

U eurozoni su plaće po satu uvećane za 1,9 posto prema istom razdoblju godine ranije, nakon 1,3-postotnog rasta u trećem tromjesečju, dok su ostali troškovi stagnirali, nakon 0,5-postotnog povećanja u prethodnom tromjesečju. (Banka.hr / Hina)