Trgovački sud u Varaždinu donio je privremenu mjeru koja ostaje na snazi do pravomoćnog okončanja parničnog postupka ili do drugačije odluke suda

Zagrebačka burza prekinula je javnu dražbu na kojoj je Podravka željela prodati 155.329 dionica koje čine 42,2 posto udjela u vlasništvu rovinjske tvornice ribe Mirna.

Te dionice  su u posjedu Podravkinog založnog dužnika Plurisa. Temeljem rješenja varaždinskog Trgovačkog suda određena je privremena mjera kojom se Plurisu i Podravki zabranjuje otuđenje ili opterećenje, odnosno raspolaganje dionicama Mirne, objavljeno je na web stranicama Zagrebačke burze.

Trgovački je sud privremenu mjeru donio na traženje tvrtke “Stog” d.o.o. iz Varaždina, a mjera će ostati na snazi “do pravomoćnog okončanja parničnog postupka ili do drugačije odluke suda, ako se promijene okolnosti temeljem kojih je ova privremena mjera određena”.

Tvrtki Pluris d.o.o. u stečaju, koja je založni dužnik Podravke, sud je zabranio otuđenje ili opterećenje 108.852 dionica tvrtke Mirna, a Podravci raspolaganje založnim pravom zasnovanim na tim dionicama, kao i namirenje zalogom osigurane tražbine prodajom dionica Mirne izvansudskim putem.

U obrazloženju rješenja navodi se da je tvrtka Stog 19. ožujka varaždinskom sudu podnijela tužbu kojom traži utvrđivanje ništetnosti dvaju sporazuma o zasnivanju založnog prava, koje su 2009. godine sklopili Pluris, kao založni dužnik te Podravka, kao založni vjerovnik, u dijelu u kojem je zasnovano založno pravo na 108.852 dionica Mirne.

Uvidom u ugovor iz 2009. o podjeli Fima grupe, kao prednika Plurisa, stoji u rješenju, utvrđeno je da je na tvrtku Stog preneseno spornih 108.852 dionica Mirne, kao i da je stečajni upravitelj Plurisa priznao izlučno pravo Stoga na te dionice i ovlastio Stog da ih prenesu na svoje ime.

Po mišljenju suda, Stog je dokazao vjerojatnost postojanja svoje tražbine jer iz isprava proizlazi da je ta tvrtka postala imatelj dionica Mirne prije nego što je Podravka stekla na njima založno pravo.

Sud smatra i da je Stog dokazao vjerojatnost da Podravci nije mogao ostati nepoznat sadržaj ugovora o podjeli s preuzimanjem iz 2009. godine s obzirom da je proveden u sudskom registru i objavljen u Narodnim novinama.

Privremenu mjeru Središnje klirinško depozitarno društvo treba zabilježiti u knjigu i registar dionica te temeljem nje izvršiti blokadu dionica Mirne, navodi se u rješenju. (Banka.hr / Hina)