Centar za certificiranje halal kvalitete na današnjoj je svečanosti uručio halal certifikat grupi Eurovoće koja se bavi proizvodnjom pasteriziranog voća i povrća.

Svečanosti uručenja certifikata nazočili su rukovoditelj Centra za certificiranje halal kvalitete Aldin Dugonjić, direktor proizvodnje Eurovoća Željko Jurkin, te izaslanik muftije Nermin Botonjić.

Halal kvaliteta podrazumijeva skup postupaka u procesu proizvodnje te ukupnost karakteristika proizvoda i usluga koje su u skladu sa šerijatskim propisima. Ovim certifikatom otvaraju se mogućnosti za 44 zemlje u svijetu koje već prilikom uvoza hrane traže da proizvodi posjeduju oznaku halal kvalitete, ističu iz Eurovoća.

Pritom dodaju kako se proizvodi s certifikatom halal kvalitete ne vežu više isključivo uz pripadnike islamske vjeroispovijesti. Oni su prepoznati kao hrana za zdrav život pa tako, primjerice, u Velikoj Britaniji halal hranu konzumira šest milijuna ljudi, a od toga su samo dva milijuna islamske vjeroispovijesti.

Jurkin vjeruje kako će ovaj certifikat otvoriti neka od vrata zemalja u kojima je ovaj sustav kvalitete obvezan.

“Eurovoće od samih početaka ulaže u svoje poslovanje, prati svjetske trendove te udovoljava kriterijima kupaca. Stoga u svoje poslovanje, osim halal certifikata, ima implementiran sustav upravljanja sigurnošću hrane po normi ISO 22000:2005 i principe dobre proizvođačke prakse po načelima HACCP te Kosher certifikat”, naglasio je Jurkin.