Francuska podigla procjenu proizvodnje vina u 2023.

Proizvodnja vina porasla je u mnogim regijama, uključujući Champagne gdje je težina grozdova dosegla rekordnu razinu

Francuska će ove godine proizvesti više vina no što se očekivalo, unatoč bolestima u ključnim regijama, poput Bordeauxa, izvijestilo je u petak ministarstvo poljoprivrede.

Berba grožđa u Francuskoj bliži se kraju i ministarstvo je podiglo procjenu ovogodišnje proizvodnje vina za 2,6 posto, na 47,2 milijuna hektolitara. To bi značilo da bi bila veća za dva posto nego lani.

Proizvodnja vina porasla je u mnogim regijama, uključujući Champagne gdje je težina grozdova dosegla rekordnu razinu, ali je pala u Bordeauxu, Languedoc-Roussillonu, na jugozapadu i jugoistoku Francuske, priopćilo je ministarstvo.

U Burgundiji proizvodnja se izjednačila s rekordnom 2018. godinom, posebice bijelog vina, a trebala bi biti dobra i u Beaujolaisu, unatoč olujama s tučom, procjenjuju.

U Bordeauxu sorte za bijela vina dobro se drže dok su sorte za crna vina u pojedinim područjima stradale u napadima plijesni pa će ukupna proizvodnja biti manja za 15 posto od prosjeka u razdoblju od 2018. do 2022. godine, objašnjavaju u ministarstvu.

Francuska bi tako trebala ponovo izbiti na prvo mjesto svjetske ljestvice u proizvodnji vina i istisnuti Italiju čije su vinograde poharali ekstremni vremenski uvjeti i gljivične bolesti.

Međunarodna organizacija za vinovu lozu i vino (OIV) procjenjuje da će svjetska proizvodnja vina u ovoj godini pasti na najnižu razinu od 1961. godine, prema procjeni objavljenoj u utorak. (Hina)

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!

Prethodni članakBAT-ova tvornica u Kanfanaru izvozi najsuvremenije bezduhanske proizvode
Sljedeći članakTrgovački lanci vraćaju na police proizvode Coca-Cole