coca-cola-proizvodna-linija-largeAmerička je kompanija odustala od 17 milijuna eura vrijedne investicije u znak prosvjeda protiv uvođenja poreza na gazirana pića u toj zemlji

Američka kompanija za proizvodnju bezalkoholnih pića Coca-Cola izvijestila je da obustavlja ulaganje u tvornicu na jugu Francuske vrijedno 17 milijuna eura koje je planirano za 2012., u znak prosvjeda protiv uvođenja poreza na gazirana pića u toj zemlji.

Francuska vlada je koncem kolovoza najavila uvođenje poreza na zašećerena pića u okviru borbe protiv pretilosti i opširnog programa štednje.

Coca-Cola je trebala uložiti 17 milijuna eura u novu liniju za proizvodnju limenki u tvornici Pennes-Mirabeau, u departmanu Bouches-du-Rhone, na jugu zemlje. Od ulaganja se “nije odustalo, već se mora preispitati u kontekstu nesigurnosti koju stvara uvođenje poreza”, ističe tvrtka u priopćenju.

Francuska Narodna skupština treba idućih tjedana raspravljati o tom porezu o okviru nacrta zakona o financiranju socijalne sigurnosti. Američka tvrtka Coca-Cola koja je došla u Francusku u razdoblju između dva rata, tamo zapošljava 3000 radnika u pet proizvodnih pogona diljem zemlje. (H)