Francuska je danas objavila dekret o zabrani gajenja genetski modificiranog (GM) kukuruza.

Ta mjera će spriječiti sjetvu GM kukuruza ovog proljeća, dok u međuvremenu francuska vlada radi na promjeni domaćih i europskih zakona kako bi se osigurala dugoročna zabrana.

Francuska socijalistička vlada, kao i većina stanovnika te zemlje, zastupaju mišljenje da GM usjevi predstavljaju rizik za okoliš. Vlada nastoji formulirati novi zakon kojim bi uzgoj GM kukuruza u zemlji bilo trajno zabranjeno, nakon što je sud oborio prethodna dva akta takvog sadržaja, izvještava Reuters.

Trenutno je uzgoj samo jednog GM usjeva dozvoljeno u EU. To je kukuruz MON810 američke kompanije Monsanto, modificiran tako da bude otporan na insekte.

Uzgoj jedne vrste GM krumpira je svojevremeno odobrila Europska komisija, ali ju je potom blokirala sudska odluka. Razlike u stavovima o GM usjevima između članica EU došlo je do izraza prošloga tjedna, kada nije osigurana većina glasova ni za ni protiv uzgoja još jedne vrste GM kukuruza u Uniji – pionir 1507, kojeg su zajednički razvile kompanije DuPont i Dow Chemical.

Pošto je rezultat ostao neriješen, Komisija EU bi samostalno mogla donijeti odluku o uzgoju te vrste biotehnološkog kukuruza. (SEEbiz.eu)