Francuska vlada zaoštrila je stav prema kanadskoj ponudi za preuzimanje lanca trgovina hranom Carrefour, ističući da je sigurna opskrba hranom od strateške važnosti za državu. Vlada želi očuvati sigurnost i suverenitet u opskrbi hranom, rekao je ministar financija Bruno Le Maire.

“Svi mi suočili bismo se s velikom teškoćom kada bi Carrefour kupila inozemna tvrtka”, rekao je francuski ministar u četvrtak na konferenciji Reuters Nexta.

“Sigurna opskrba hranom srž je strateških izazova za sve razvijene zemlje”, dodao je.

Kanadska tvrtka Alimentation Couche-Tard (ACT) neočekivano je u srijedu za Carrefour ponudila 16,2 milijarde eura, ne navodeći u neobvezujućoj ponudi pojedinosti o viziji za tvrtku koja bi nastala spajanjem.

Carrefour je najveći lanac trgovina prehrambenim proizvodima u Europi, a posluje i u Brazilu, dok je poslovanje Alimentation Couche-Tarda uglavnom fokusirano na benzinske stanice u Sjevernoj Americi.

Ministar gospodarstva kanadske provincije Quebec, u kojoj je sjedište ACT-a, naglasio je u četvrtak da je njegova vlada u kontaktu s Elizejskom palačom, tvrdeći da bi “Couche-Tard mogao biti dobar vlasnik, kao što je Alstom postao dobar vlasnik Bombardier Transporta”.

Francuski Alstom kupio je Bombardierov odjel za željezničku opremu kako bi kreirao drugog proizvođača vlakova u svijetu, podsjeća Reuters.

Kanadska ministrica trgovine Mary Ng nije odmah željela komentirati stav francuske vlade.

Carrefour drži otprilike petinu francuskog tržišta namirnica i zajedno s drugim maloprodajnim tvrtkama odigrao je ključnu ulogu u osiguravanju nesmetane opskrbe hranom u pandemiji covida 19.

U Parizu strahuju i da bi inozemno preuzimanje moglo ugroziti radna mjesta. Carrefour u Francuskoj zapošljava 102 tisuće radnika.

Izvor blizak Carrefouru rekao je pak da je kompaniju iznenadilo brzo i glasno protivljenje Le Mairea dogovoru.

“Iznenađeni smo tom reakcijom jer smo tek u preliminarnoj fazi (razgovora)”, rekao je. Drugi pak napominje da je prerano za prognoze o neuspjehu razgovora.

Francuska vlada izjasnila se protiv inozemnog preuzimanja domaćih kompanija već 2005. godine, nakon glasina da bi PepsiCo mogao dati ponudu za preuzimanje prehrambenog diva Danonea.

Pariz je u međuvremenu postrožio propise o preuzimanju kako bi zaštitio sektore koje smatra strateškima, poput industrije i zdravstvene zaštite, napominje Reuters. (Hina)

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!