Francuske šećerane kreću ranije s novom proizvodnom sezonom

Industrija proizvodnje šećera troši puno energije, a šećerane u Francuskoj obično rade od sredine rujna do početka veljače i u preradi šećerne repe troše puno plina

Francuski proizvođači šećera Tereos i Cristal Union objavili su da će ranije krenuti s proizvodnjom u novoj sezoni kako bi izbjegli moguća ograničenja u potrošnji energije ove zime.

Industrija proizvodnje šećera troši puno energije, a šećerane u Francuskoj obično rade od sredine rujna do početka veljače i u preradi šećerne repe troše puno plina.

Tereos i Cristal Union, dva najveća proizvođača šećera u Francuskoj, planiraju pomaknuti početak proizvodnje za otprilike tjedan dana, na kraj idućeg tjedna.

“Pomaknuli smo početak rada naših poogona kako ne bismo bili aktivni tijekom siječnja i veljače, najhladnijih mjeseci, budući da će rizik ograničenja potrošnje tada biti najveći”, rekao je u srijedu izvršni direktor Cristal Uniona Xavier Astolfi.

U siječnju će raditi samo jedna tvornica Cristal Uniona srednje veličine, rekao je Astolfi.

Francuska premijerka Elisabeth Borne pozvala je u ponedjeljak kompanije da do rujna izrade planove o štednji energije, upozorivši ih da će prve biti na udaru ako bude li Francuska prisiljena racionirati opskrbu plinom i strujom.

“Trenutno još ne znamo koliko će daleko ići s tim ograničenjima, ali mi smo zimska industrija pa moramo izraditi prognoze”, rekao je glasnogovornik Tereosa, dodavši da će datum završetka proizvodnje ovisiti o vremenskim prilikama..

Odluku o ranijem početku proizvodne sezone kompanije su donijele nakon konzultacija sa zadrugama. One koje se odluče ranije vaditi repu dobit će naknadu.

Ranija žetva znači i manji prinos, ali to je još uvijek bolje nego ostaviti repu na poljima zbog zatvaranja tvornica, ističe direktor glasnogovornik Cristal Uniona. (Hina)

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!

Prethodni članakKraševi zaposlenici roditelji prvašića provest će prvi dan škole sa svojim mališanima
Sljedeći članakSvečano otvoren potpuno preuređeni Spar u Bjelovaru