Prehrambene kompanije protive se prijedlogu da Europska unija produlji sadašnji režim kvota za šećer

“Pokušavamo dokazati članovima Europskog parlamenta negativne posljedice koje postojeći režim ima za korisnike, osobito male i srednje poduzetnike”, rekla je Muriel Korter, glavna tajnica Odbora europskih korisnika šećera (CIUS), koji otkupljuju 70 posto europske proizvodnje šećera, a među kojima su Coca-Cola, Danone i Nestle.

Poljoprivrednom reformom 2006. određena je kvota za proizvodnju šećera u Uniji od 13,3 milijuna tona, a izoglukoze (za slatka pića i kompote, 51 posto glukoze i 42 posto fruktoze) na 690.000 tona. Višak šećera može se izvesti, ali najviše 1,35 milijuna tona po pravilima WTO-a, dok se ostatak može prodati za biogorivo ili druge neprehrambene svrhe.

Države članice podijeljene su u vezi pitanjem produljenja režima kvota. S jedne strane su Velika Britanija, Italija, skandinavske države i Nizozemska, koje podupiru postupno ukidanje kvota do 2015., dok su Francuska, Njemačka i Španjolska za produljenje zaštite za još pet godina. Moguće kompromisno rješenje moglo bi biti kraće produljenje, možda do 2018.

Prehrambene kompanije smatraju da bi produljenje kvota štetilo malim i srednjim poduzetnicima povećavajući im troškove, a najneuspješniji bi mogli propasti.

Uzgajivači šećerne repe i prerađivači odgovaraju pak da im je potrebno više vremena za prilagodbu globalnom tržištu i upozoravaju da bi im prebrzo ukidanje barijera ugrozilo opstanak. (HRT)