Dvije trećine velikih korisnika gazirane vode smatra da je ona dobra za zdravlje, da je dobra uz svaki obrok, ali i da je dobra za probavu. Bitno je napomenuti da se isto toliko korisnika slaže kako je gazirana voda dobra za pomiješati s vinom

Gazirana mineralna voda jedno nam je od najdražih osvježavajućih pića. Pogodna za svakodnevnu konzumaciju, omiljena za vrijeme ljetnih vrućina, odlično ide uz kavu, obrok ili kako to Hrvati vole, pomiješana s vinom. Uz to, kažu da ima blagotvorni utjecaj na organizam i probavu. Magnezij i kalcij dobri su za naš krvožilni i koštani sustav te za ubrzanje probave.

TRI ČETVRTINE KORISNIKA
U okviru BRANDpuls istraživanja kontinuirano se prate marketinški pokazatelji uspjeha za kategoriju gazirane vode i brendove unutar nje.

BRANDpuls je alat za brend i marketing management koji nudi detaljnu analizu tržišta i dubinsku analizu potrošača na velikom broju proizvodnih kategorija kombinirajući pritom tržišne indikatore s različitim tipovima podataka kao što su demografija, psihografija, kupovne navike i korištenje medija.

Marketinški pokazatelji dobiveni ovim putem od iznimne su važnosti za uspješno vođenje brenda i rano uočavanje mogućih problema i prilika. Podaci korišteni u analizi koja slijedi prikupljeni su u drugoj polovici 2016. godine.

S obzirom na popularnost gazirane vode u Hrvatskoj, neće iznenaditi kada kažemo da 76% Hrvata barem ponekad pije gazirane vode. Od toga je velikih korisnika gaziranih voda, tj. onih koji piju gazirane vode 2-3 puta tjedno pa do svakodnevno, ukupno 28%. Iako je moguće detaljnije istražiti bilo koju ciljnu skupinu unutar kategorije gaziranih voda, mi ćemo ovdje ukratko pokazati po čemu su tipični veliki korisnici gaziranih voda i što ih razlikuje od ostatka populacije.

Korisnici koji piju gazirane vode 2-3 puta tjedno i više, značajno su češće muškarci (60%) nego žene. Najčešće su stariji od 40 godina, srednje obrazovani, zaposleni i u braku. Češće žive u manjim gradovima i na selu, sa suprugom i djecom.

Najviše velikih korisnika gazirane vode živi u Sjevernoj Hrvatskoj i Slavoniji. Kada kupuju vode se osobinama proizvoda, bitno im je da proizvod služi svrsi. Skloniji su tradicionalnijim medijima, televiziji, radiju i internetu. Interesi su im usmjereni na politiku i sport. Nešto su tradicionalnijih nazora, ali nisu ekstremni. Također, malo su skloniji nezdravom načinu prehrane, ali s druge strane vole i uživati u hrani. Slobodno vrijeme preferiraju provoditi kod kuće, s obitelji, u različitim kućanskim zanimacijama.

STAVOVI I BRENDOVI
Dvije trećine velikih korisnika gazirane vode smatra da je ona dobra za zdravlje, da je dobra uz svaki obrok, ali i da je dobra za probavu. Bitno je napomenuti da se isto toliko korisnika slaže kako je gazirana voda dobra za pomiješati s vinom. Više od tri četvrtine velikih korisnika gaziranih voda smatra da su one osvježavajuće. Polovina ovih korisnika misli da je magnezij iz gazirane vode dobar kao i onaj iz drugih izvora (kao šumećih tableta) te vjeruju da je taj magnezij dobar za njihovo srce i krvni tlak. Kad kupuju gaziranu vodu bitan im je proizvođač, porijeklo i tradicija.

Osim općenitog praćenja kategorije, unutar BRANDpuls istraživanja prate se i brendovi, tj. odnos potrošača prema brendu. Najvažniji indikator koji pratimo svakako je razina korištenja (“usage”), marketinški indikator koji najbolje govori o vitalnosti brenda.

Praćenje korištenja je važno za procjenu potrošačke mase na koju u određenom trenutku možemo računati. Korisnici brenda su isti koristili u posljednjih mjesec dana.

Među velikim korisnicima kategorije gaziranih voda vodeći brend je Jamnica; čak 85% ovih korisnika pilo je upravo Jamnicu u zadnjih mjesec dana. Jamnica je uvjerljivi lider na tržištu. Na drugom i trećem mjestu nalaze se po broju korisnika dva slična brenda, Studenac i Donat Mg, koji zaostaju za Jamnicom upravo u samom korištenju.

Iako ova dva brenda imaju dobro prepoznavanje brenda i iskustvo s brendom, samo 40% korisnika koji su ih probali, nastavljaju ih koristiti nakon tog prvog iskustva.