Brand manager mora poznavati kompaniju u kojoj radi i sve poslovne procese, od razvoja, proizvodnje, prodaje i distribucije, no jednako tako i konkurenciju te kompletno tržište kako bi mogao razviti širu sliku i na odgovarajući način upravljati pojedinim brendom

Puno je različitih poslovnih funkcija prisutno u maloprodaji i FMCG industriji i o svakoj od njih bi se zasigurno dalo reći mnogo toga zanimljivoga, a tko o tome može bolje govoriti negoli ljudi koji taj posao rade i žive na dnevnoj bazi.

Jedan od najčešćih i najzahtjevnijih poslova je svakako onaj brand managera, prepun dinamike, izazova, interne i eksterne komunikacije, uredskog planiranja i terenskog rada. Upravo o izazovima ove funkcije iz prve ruke nam govori Ante Batur, brand manager u kompaniji PIK Vrbovec.

CIJELA KARIJERA U PIK-U
“PIK Vrbovec je kompanija u kojoj sam započeo karijeru prije više od osam godina, odmah nakon završenog Fakulteta prometnih znanosti. Moje prvo radno mjesto bilo je u Sektoru prodaje u prodajnom centru Zadar, odakle sam i rodom.

Nakon dvije i pol godine provedene u prodajnoj regiji Jug, prešao sam u prodajni centar Zagreb. Danas sam dio marketing tima PIK-a gdje već dvije i pol godine radim na poziciji brand managera”, kaže nam Ante te dodaje kako mu je više od pet godina iskustva u prodaji i na terenu pomoglo da bolje upozna potrošače i njihove zahtjeve, očekivanja te navike kupovanja, što mu je uvelike olakšalo odgovaranje na zahtjeve i izazove sadašnjeg radnog mjesta.

Za ulogu brand managera kaže da mora poznavati kompaniju u kojoj radi i sve poslovne procese, od razvoja, proizvodnje, prodaje i distribucije, no jednako tako i konkurenciju te kompletno tržište kako bi mogao razviti širu sliku i na odgovarajući način upravljati pojedinim brendom.

POSVEĆENOST INOVACIJAMA
“Moj prvi brend bio je Piko, nakon čega sam preuzeo i kobasice za kuhanje i pečenje. Pored toga, danas sam odgovoran i za hrenovke te kategoriju polutrajnih ostalih proizvoda. PIK Vrbovec u Hrvatskoj zadovoljava više od 40 posto tržišta crvenog mesa i mesnih prerađevina, što ga čini liderom u svim kategorijama koje proizvodi. Piko primjerice ima 58 posto tržišnog udjela kad su u pitanju parizeri od crvenog mesa. Isto tako, Piko je najprepoznatljiviji brend u ukupnoj kategoriji parizera koji prema istraživanju Ipsosa prepoznaje čak 80 posto potrošača, a također je i brend s najvećim udjelom lojalnih potrošača”, s ponosom navodi Ante.

Prema njegovim riječima, premda ove proizvode konzumiraju sve generacije potrošača, primarni target im je ipak mlađa dobna skupina kojoj su posebno prilagodili zadnju kampanju Pikorez. Kategoriju kontinuirano šire novim proizvodima pa je tako posljednji u nizu Piko s abc sirom, idealan za svaki sendvič. Kobasice za kuhanje i pečenje drže 31 posto tržišnog udjela i imaju zaista širok asortiman, a zanimljiv je podatak da je samo na adventu prodano više od 700.000 PIK kobasica. Ante ističe kako PIK Vrbovec čitav svoj rad temelji na kontinuiranim investicijskim ciklusima i inovacijama u svim fazama proizvodnje i poslovanja.

Ulaganje u kvalitetu proizvoda, praćenje trendova te poslovna filozofija usmjerena prema tržištu i potrošaču ono je što ih čini prepoznatljivim i čemu je svaki sektor unutar kompanije posebno posvećen pa tako i odjel marketinga i svaki brand manager.

Koliko se u PIK-u cijene dobre ideje i inovacije potvrđuje i piKLUB – interna inovacijska platforma koja potiče sve zaposlenike na kreativan način razmišljanja i zahvaljujući kojoj svatko ima priliku prijaviti svoju ideju i aktivno sudjelovati u rastu i razvoju kompanije.

Najveći broj ideja tiče se upravo razvoja novih proizvoda i poboljšanja postojećih. “Jedan primjer uspješnog projekta koji je realiziran upravo zahvaljujući piKLUB-u, a u kojem sam intenzivno sudjelovao je Ćebasa – drugačiji, inovativan mesni proizvod koji svojom idejom i recepturom objedinjuje omiljena dva proizvoda, ćevap i kobasicu. Uloga brand managera kod ovakvih projekata je koordinacija između različitih odjela poput Proizvodnje, Razvoja, Kontrole kvalitete, Prodaje i drugih. Pored planiranja razvojnih i industrijskih proba te organiziranja degustacija, ovdje je bilo ključno i istraživanje mišljenja potrošača, kao i osiguranje potrebne marketinške podrške novom proizvodu kroz brojne ATL i BTL aktivnosti”, pojašnjava Ante.

DINAMIČNA KOMUNIKACIJA
Upitali smo ga i kako izgleda njegov obični radni dan na što je odgovorio: “Tržište se mijenja iz dana u dan, zahtjevi potrošača sve su veći, a s pravom se očekuje iznimno visoka kvaliteta i vrijednost za novac. Stoga moram priznati da je posao brand managera prilično zahtjevan, ali ujedno dinamičan i zanimljiv te da niti jedan radni dan nije isti. Svaka aktivnost u radnom danu posvećena je unaprijed određenoj dugoročnoj strategiji i pozicioniranju brenda te ima važnu ulogu u izgradnji percepcije potrošača koja je misao vodilja u svemu što radimo. Brand manager je tako zadužen za cjelokupan životni ciklus svakog proizvoda, a posao na dnevnoj bazi zahtijeva praćenje tržišnih trendova i aktivnosti konkurencije, sastavljanje različitih izvještaja, prezentacija i briefova, aktivnosti vezane uz lansiranje novog proizvoda, evaluacije za poboljšanja u procesu proizvodnje, izradu kalkulacija, dizajn i redizajn ambalaže, organiziranje sastanaka timova i koordinaciju između odjela, komunikaciju s potrošačima, praćenje svih troškova, dogovaranje prodajnih i marketinških aktivnosti, izradu analiza prodaje i profitabilnosti, izradu razvojnih prezentacija i kompletnog godišnjeg marketing plana za svaki brend”, detaljno objašnjava Ante.

Za sve oblike poslovanja ključna je dobra komunikacija: “Kako bi se proizvodni proces odvijao nesmetano, interna komunikacija na dnevnoj razini je iznimno bitna i bez nje ne bi bilo moguće raditi. U PIK-u je stvorena korporativna kultura koja osigurava visoku motiviranost svakog zaposlenika jer svi na jednak način imaju priliku pridonijeti radu i uspjehu kompanije. Iz tog razloga vlada odlična atmosfera i sve se uvijek lako dogovori s kolegama”, navodi ovaj brand manager te dodaje da, pored nezaobilazne komunikacije s kolegama iz Odjela marketinga, najviše surađuje s odjelima razvoja i prodaje, ali i proizvodnje i planiranja.

Uz to, velik naglasak stavlja se na trade marketing aktivnosti koje se odvijaju na samom prodajnom mjestu kada imaju priliku komunicirati s potrošačima na licu mjesta gdje se događa odluka o kupnji i gdje se, za razliku od ATL aktivnosti, kroz dvosmjernu komunikaciju može dobiti izravan feedback od potrošača.

Odličan prodajni rezultat na adventu već je spomenut, a htjeli smo vidjeti kakav je sezonalitet i u ostalim dijelovima godine, poglavito imajući na umu nastupajući Uskrs. Ante nam odgovara kako svaki brend i proizvod ima svoje doba godine pa tako, primjerice, kobasice za kuhanje i pečenje vrhunac prodaje dosežu u ljetnim mjesecima čemu značajno pridonosi i sezona roštiljanja te za vrijeme adventa, dok u vrijeme Uskrsa raste prodaja redovnih artikala PIK Vrbovca poput Dimljene vratine ili Dimljene šunke, ali na tržište stavljaju i sezonske, prigodne proizvode koje potrošači tradicionalno kupuju, kao što su Rolana lopatica, Slavonska šunka te Dimljena lopatica s kostima.

“U ovoj godini tržištu ćemo ponuditi i dva nova proizvoda u asortimanu – PIK Sječenu lopatica i PIK Dimljenu šunku u mrežici. PIK je kompanija koja postavlja trendove u mesnoj industriji, nudi svojim potrošačima uvijek nešto inovativno, moderno i primamljivo te je upravo zbog toga prepoznata kao benchmark u cijeloj regiji”, zaključuje Ante Batur.