kupovna-moc-kosarica-midiVećina građana smatra da će kriza kod nas trajati još više od godine dana ili čak više godina

Čak četiri petine građana, pokazalo je istraživanje agencije GfK provedeno u srpnju na uzorku od 1000 ispitanika, i dalje je zabrinuto zbog recesije odnosno krize za koju smatraju da će kod nas trajati još više od godine dana ili čak više godina. Najviše ih pogađa ekonomska/gospodarska nestabilnost (oko dvije trećine) te stopa nezaposlenosti (gotovo polovinu).

Tek dva posto građana smatra da u našoj zemlji nema više krize, još dva posto računa da ćemo s krajem godine izaći iz krize, 12 posto ocjenjuje da iz krize izlazimo unutar godine dana, ali 79 posto ih navodi da će se kriza kod nas nastaviti čak tri ili više godina.

Posljedice utjecaja krize i dalje se u kućanstvu najviše odnose na smanjene izdatke za odjeću i obuću, niže ili nikakve troškove za razonodu, niže izdatke za prehrane. Četvrtinu kućanstava pogodio je otkaz na poslu nekog od članova kućanstva, a 19 posto ih osjeća posljedice smanjenja plaće ili kašnjenje, (ne)isplata plaće kod nekog od ukućana.

Približno polovina anketiranih boji se gubitka posla, a 65 posto građana se slaže s tvrdnjom da će nezaposlenost i dalje rasti.

Trenutnom financijskom situacijom zadovoljno je 23 posto građana, a  nezadovoljnih je čak 49 posto. Stoga ne čudi da će se 69 posto ispitanih manje zaduživati u sljedećih godinu dana. (Bankamagazin)