Globalna kretanja: Pet puteva do dodane vrijednosti za kupce

globalna kretanja-dodana vrijednost ftd 777Dok se trgovci na malo i proizvodaci nastavljaju natjecati cijenama, neke tvrtke svojim kupcima nastoje pružiti dodanu vrijednost i tako potaknuti njihovu vjernost i potrošnju. Osvrnut cemo se na pet poticajnih načina za stvaranje dodane vrijednosti, koje cemo u 2015., a i kasnije sve više vidati.

1. NOVA RJEŠENJA ZA OBROKE
Pojavila se navala tvrtki koje kupcima nude sve prakticnija rješenja za njihove obroke.

hello fresh• Hello Fresh nudi dostavu kutija s receptima i proizvodima za kuhanje do cetiri jela za dvije do pet osoba. Ta je usluga dostupna na odabranim europskim tržištima, u SAD-u i u Australiji.

• U Norveškoj Godt Levert nudi nešto slicno, u suradnji s popularnim televizijskim kuharom Olom Martinom.

• Lunchbox London obraca se Londoncanima koji rade u uredima i svakodnevno im nudi svježe pripremljen rucak koji kupci narucuju preko interneta do 10h, a dostavlja im se istog dana biciklom, do 13h.

• Za one koji inspiraciju za veceru vole potražiti u prodavaonicama, njemacki trgovac na malo Kochhaus spojio je recepte za niz jela i proizvode koji se u njima koriste, te ih izložio na za to predvidenim stolovima.

Buduci da na mnogim tržištima kupci vode vrlo užurbane živote, sve je više prilika da ih se inspirira inovativnim i lako dostupnim rješenjima za prehranu, a s napretkom online opcija i dostave ta ce tendencija biti još jaca.

2. POTICANJE ZDRAVOG STILA ŽIVOTA
Buduci da je zdrav život sve veci prioritet kupaca, trgovci na malo poceli su ga koristiti u svojim strategijama.

sobeys• Safeway (SAD) tako svojim kupcima nudi popust od 10 posto na kupnju, ako se cijepe protiv gripe, cime pokazuje ambiciju da preuzme vodstvo u podrucju zdravlja i wellnessa.

• Vodeci na švedskom tržištu, ICA, potice djecu da se u trgovini posluže komadom voca i tako ih podržava u zdravim izborima.

• Sobeys je suradivao s Jamiejem Oliverom u kampanji koja je za cilj imala promociju zdrave prehrane, a koja se odvijala i na Twitteru i na Instagramu, preko oznake hashtaga #BetterFoodForAll

Ukljuciti preokupacije kupaca u prodajnu strategiju i pomoci im da ostvare svoje ciljeve, sjajni su nacini da se trgovci na malo s njima povežu ili prodube vec postojecu vezu.

3. DAVANJE VAŽNOSTI PRIJEDLOZIMA KUPACA
Osvrt kupaca na razvoj proizvoda sve je važniji.

lays• Lays je u svojoj kampanji “Do us a flavour” potaknuo Amerikance da osmisle nove arome cipsa, a zauzvrat im ponudio priliku da osvoje 1 milijun dolara.

Ta se akcija promovira preko društvenih mreža, uz pracenje statistike o tome u kojim su državama pojedine arome najpopularnije.

• Albertsons i brend žitarica Kashi pokrenuli su natjecanje “Oats Made Great” u kojem traže od kupaca da kreiraju svoj savršeni dorucak u kojem ce biti zastupljene žitarice, voce i drugi sastojci, u zamjenu za darovni bon od 250 dolara.

• Drogerijski lanac Rite Aid ovu je ideju dodatno razradio svojim izazovom “Innovation Challenge” kojim traži originalne ideje proizvoda koji bi mogli poboljšati zdravlje i dobrobit ljudi. Dobitnik ce osvojiti 2.500 dolara, tantijeme od prodaje u Rite Aidu i patentiranje svoje ideje.

Ukljucivanje kupaca u razvoj novih proizvoda i odlucivanje o tome što staviti u prodaju, sjajan je, a i zabavan nacin da trgovci na malo i dobavljaci pokažu koliko drže do svojih kupaca.

4. LOKALNO POSLOVANJE
whole foods marketLokalna nabava sve je veci prioritet trgovaca na malo, proizvodaca i kupaca.

Tako Whole Foods Market u sklopu svoje potpore domacoj hrani kreditira neovisne domace poljoprivrednike i proizvodace hrane.

• REWE u Slovackoj organizira nagradnu igru u koju ulaze kupci koji kupe tri ili više lokalna proizvoda u jednoj transakciji, a mogu osvojiti nagradne bonove vrijedne 3.000 eura

• Waitrose u Ujedinjenom Kraljevstvu podržava “britanske poljoprivrednike, obrtnike-proizvodace i proizvodace organske hrane” i “regionalne dobavljace”, a i mnogi se drugi trgovci na malo, npr. australski Coles, zalažu za lokalnu nabavu.

Puno je još prilika za trgovce na malo da se ugrade u lokalne zajednice i to ce sve više postajati kljucnim faktorom uspjeha.

5. RELEVANTNOST MJESTA I VREMENA
Relevantnost mjesta i vremena sve su zamjecenije kao prodajne taktike, pogotovo u malim samoposlugama i kod trgovaca koji nude gotovu hranu.

m&s• Tako su nedavno u Ujedinjenom Kraljevstvu M&S Simply Food trgovine u sklopu benzinskih postaja pocele nuditi dorucak kako bi zaradile od kupaca u prolazu.

• Isti trgovac na malo u sklopu usluge “M&S for business” nudi dostavu rucka preko tjedna, ciljajuci na poslovne ljude, pri cemu je u ponudi više od 150 proizvoda, ukljucujuci vec odredene menije.

• Kako bi potaknuo impulzivno kupovanje, japanski Ministop daje 20 posto popusta na kavu izmedu 9 i 12 sati.

• U Kanadi, nakon što se u Starbucksu spojite na Wi-Fi i potom odete na Twitter, sponzorirani tweet ce vam ponuditi besplatnu kavu pridružite li se Starbucksovom programu vjernosti.

Osvještavanje relevantnosti mjesta i vremena trgovcima na malo ce omoguciti da bolje ispune potrebe posebnih ciljanih skupina ili tržišta. Ista se taktika može iskoristiti i za poticanje prodaje izvan vremena najvecih gužvi.

Harriet Cohen
Senior Retail Analyst
igd logo

Prethodni članakLesnina pokrenula internet trgovinu
Sljedeći članakHGK: Edukacija gospodarstvenika o promjenama platnog prometa