Kod kuhinjskih ručnika korisnicima kategorije važna je moć upijanja te da se ručnici prilikom korištenja ne raspadaju, dok kod kupovine gledaju veličinu role te uzimaju ekonomična pakiranja. Mirisi kuhinjskog ručnika ili domaći brend im nisu toliko bitni

U okviru BRANDpuls istraživanja kontinuirano se prate marketinški pokazatelji uspjeha za kategoriju papirnatih kuhinjskih ručnika i brendove unutar nje.

BRANDpuls je alat za brend i marketing management koji nudi detaljnu analizu tržišta i dubinsku analizu potrošača na velikom broju proizvodnih kategorija kombinirajući pritom tržišne indikatore s različitim tipovima podataka kao što su demografija, psihografija, kupovne navike i korištenje medija.

Marketinški pokazatelji dobiveni ovim putem od iznimne su važnosti za uspješno vođenje brenda i rano uočavanje mogućih problema i prilika. Podaci korišteni u analizi koja slijedi prikupljeni su u drugoj polovici 2016. godine.

VELIČINA I STILOVI
U populaciji od 15 do 64 godine u Hrvatskoj imamo 76% ljudi koji koriste papirnate kuhinjske ručnike. Velikih korisnika je 49% i oni ih koriste jednom ili više puta dnevno.

Umjerenih korisnika je 16%, koji kuhinjske ručnike koriste na tjednoj bazi, dok malih korisnika, koji ih koriste nekoliko puta mjesečno ili rjeđe, ima 11%.

Tek za 23% korisnika kategorije jako je bitno koju marku kuhinjskih ručnika će kupiti.

S druge strane, ukupno 24% populacije u dobi od 15 do 64 godine ne koristi papirnate kuhinjske ručnike, a među njima je najviše mladih i starih muškaraca, niskih prihoda, koji žive na selu.

S udjelom od 53% korisnici papirnatih kuhinjskih ručnika nešto češće su žene. Najviše korisnika kategorije je u dobi između 30 i 59 godina. Srednje i visoko su obrazovani, a više od polovine ih je zaposleno. Polovina ovih korisnika je braku.

Češće žive u gradu, najviše ih je u Zagrebu i okolici te u sjevernoj Hrvatskoj. Kupovinu najčešće obavljaju u Konzumu, Lidlu i Kauflandu.

Ne kupuju proizvode koje smatraju nepotrebnima, a prednost daju poznatim markama kojima vjeruju. Obiteljski im je život jako važan te svoje slobodno vrijeme najradije provode s članovima svoje obitelji.

Vode računa o zdravom životu te svom životnom prostoru. Internet im je najčešći izvor informacija i uz TV predstavlja izvor informacija kojem najviše vjeruju.

STAVOVI I KORIŠTENJE
Kod kuhinjskih ručnika korisnicima kategorije važna je moć upijanja i da se ručnici prilikom korištenja ne raspadaju, dok kod kupovine gledaju veličinu role te uzimaju ekonomična pakiranja. Mirisi kuhinjskog ručnika ili domaći brend im nisu toliko bitni.

Osim općenitog praćenja kategorije kuhinjskih ručnika, unutar BRANDpuls istraživanja prate se i brendovi, tj. odnos potrošača prema brendu.

Najvažniji indikator koji se prati svakako je razina korištenja (“usage”), marketinški indikator koji najbolje govori o vitalnosti brenda.

Praćenje korištenja važno je za procjenu potrošačke mase na koju se u određenom trenutku može računati.

Korisnici brenda su isti koristili u posljednjih pola godine.

Promatrano među svakodnevnim (velikim) korisnicima kategorije, prvi brend po broju korisnika u zadnjih šest mjeseci je Teta Violeta, koju je koristilo polovina ovih korisnika. Slijedi Paloma koju je koristilo 48% korisnika te Zewa s 40%.