Globalna snaga maloprodaje 2021: Najveći globalni trgovci nastavljaju rasti

I u pandemiji je prosječan prihod društva među 250 vodećih maloprodajnih lanaca narastao na 19,4 milijardi dolara. Vodećih 250 maloprodajnih lanaca ostvarilo je 4,85 bilijuna dolara prihoda pri čemu je najuspješnijih 10 maloprodajnih lanaca i dalje usredotočeno na globalno poslovanje.

Prema zadnjim podacima globalnih prihoda, 250 vodećih maloprodajnih lanaca ostvarilo je ukupno 4,85 bilijuna dolara prihoda, što usprkos pandemiji čini ukupan rast od 4,4 posto, navodi se u izvještaju konzultantsko-revizorskog društva Deloitte “Globalna snaga maloprodaje 2021”. “I dalje su ključni izazovi za tvrtke kontrola širenja pandemije, potpore za one čijem je poslovanju pandemija naštetila te ubrzanje distribucije cjepiva. Uspješnost tih neophodnih koraka odredit će smjer globalnog gospodarskog oporavka u tekućoj i sljedećoj godini”, izjavio je Zlatko Bazianec, rukovoditelj hrvatskog ureda i partner u Deloitteovom odjelu poslovnog savjetovanja.

TRENDOVI U TOP 250
Udio najvećih 10 trgovaca na malo u ukupnom prihodu od maloprodaje vodećih 250 maloprodajnih lanaca ponovno je porastao, i to na 32,7 posto u odnosu na prošlogodišnji udio od 32,2 posto. Rast prihoda od maloprodaje najuspješnijih 10 trgovaca na malo u poslovnoj godini 2019. pao je za 1,9 postotnih bodova u odnosu na prošlu godinu na 4,4 posto, kao i rast prihoda od maloprodaje vodećih 250 maloprodajnih lanaca, na temelju ukupne ponderirane prodajne cijene prilagođene tečajnim razlikama. Među najuspješnijih 10 trgovaca na malo i dalje su najzastupljenija američka društva: sjedište sedam od deset najuspješnijih maloprodajnih lanaca nalazi se u Sjedinjenim Američkim Državama.

Nijedan novi igrač nije ušao na listu Top 10, a Amazon je postao drugi najveći maloprodavač na svijetu te bilježi kontinuirani rast svake godine od svog ulaska na ljestvicu na desetom mjestu u 2015. godini. Top 10 trgovaca bilježe veću internacionalizaciju poslovanja nego ukupna Top 250 ljestvica, jer u prosjeku posluju u 13 zemalja, dok ukupni prosjek za Top 250 maloprodavača iznosi 11,1. Važan trend u 2019. godini ogledao se u fokusu na višekanalnu strategiju, osobito na aktivnosti internet trgovine, što je bio glavni naglasak u poslovanju kompanija u ovom sektoru.

Najmanji prihod potreban kako bi društvo ušlo među 250 vodećih maloprodajnih lanaca iznosi 4 milijarde dolara, što je porast u odnosu na 3,9 milijarde dolara u prethodnoj godini, dok prosječan prihod društva iznosi 19,4 milijarde dolara.

DVIJE TREĆINE ZA FMCG
Udjel sektora robe široke potrošnje kratkog vijeka u prihodima od maloprodaje u poslovnoj godini 2019. iznosio je 66 posto. Osim toga, najveći broj društava (135) na popisu 250 vodećih maloprodajnih lanaca pripada upravo tom sektoru. Trgovci iz sektora široke potrošnje kratkog vijeka imaju najveći prosječni prihod od maloprodaje (23,7 milijarde dolara), no riječ je o sektoru s niskom maržom čija je neto profitna marža najniža među svim sektorima (2 posto u poslovnoj godini 2019.).

Najveći udio maloprodajnih lanaca u vodećih 250 potječe iz Europe: 87 društava iz regije nalazi se na popisu. Sjevernoamerički trgovci ostvarili su gotovo polovicu ukupnog prihoda vodećih 250 maloprodajnih lanaca u poslovnoj godini 2019. i zabilježili su najveći prosječni prihod od maloprodaje u iznosu od 28,6 milijardi dolara, koji je znatno veći od prosječnog prihoda vodećih 250 u iznosu od 19,4 milijarde dolara.
Naime, gledano geografski, Sjeverna Amerika ima udio od 47,1 posto u ukupnim prihodima Top 250 trgovaca pri čemu samo na SAD otpada 45,2 posto. Slijedi Europa koja sudjeluje s trećinom udjela (33,4 posto), a potom dolazi Azijsko-pacifička regija s udjelom od 16,2 posto.

Gledano po zemljama, nakon SAD-a dolazi Njemačka s udjelom od 10,1 posto, Japan ima 6,7 posto, Francuska 6,3 posto, Ujedinjeno Kraljevstvo 4,9 posto te Kina 4,7 posto.

“E-trgovine i diskonteri ostvarili su veliki rast prihoda od maloprodaje tijekom pandemije. Pet od deset najbrže rastućih trgovaca bili su internetski trgovci što je bilo i očekivano, dok su sedam od 20 najbrže rastućih društava bili diskontni trgovci na malo”, istaknuo je Bazianec.

TRENDOVI U EUROPI
Kao što je već ranije naglašeno, Europa je imala najveći broj trgovaca na ljestvici Top 250 u 2019. godini (87 kompanija), što je sedam više nego u Sjevernoj Americi. Europske kompanije ostvaruju najvišu razinu internacionalizacije poslovanja, što je rezultat potrage za rastom van njihovih matičnih zrelih tržišta. Samo 13 europskih trgovaca nije imalo poslovne operacije van svoje zemlje od kojih je pet bazirano u Rusiji te tri u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Rast prihoda od prodaje na godišnjoj razini napredovao je te iznosi 4,2 posto, što je za nijansu manje od prosjeka Top 250. Ukupno je 16 kompanija ostvarilo dvoznamenkasti rast, a prvenstveno su to trgovci luksuznom robom, sportskom opremom te diskontni trgovci. S druge strane, 16 je trgovaca imalo pad prihoda, a većina njih pripadaju trgovcima robe široke potrošnje.

Složena neto profitna marža za 65 europskih trgovaca koji su ostvarili rast bila je na razini od 2,9 posto, što je za 0,2 posto ispod prosjeka Top 250. Pet trgovaca imalo je dvoznamenkastu neto profitnu maržu: trgovci luksuznom robom LVMH, Kering i Hermès te modni lanci Inditex i Next. Osam trgovaca prijavilo je gubitak, gotovo svi su iz sektora robe široke potrošnje. Diskontni lanac Dia, koji posluje u vrlo otežanim uvjetima, bio je jedini trgovac koji je prijavio dvoznamenkasti pad neto profitne marže jer je prolazio kroz veliko restrukturiranje i refinanciranje poslovanja u 2019. godini.

Pet najvećih europskih kompanija zauzimaju 27,8% udjela u ukupnom prihodu, a one su: Schwarz Group (7,8%), Aldi (6,6%), Tesco (5%), Ahold Delhaize (4,6%) i Edeka (3,8%). Pritom najveći broj kompanija dolazi iz Njemačke (18), zatim iz Ujedinjenog Kraljevstva (14), Francuske (12) te Nizozemske, Rusije i Španjolske po pet.

Prethodni članakVina Belje najavljuju izlazak nove berbe graševine sa sedam zlatnih medalja
Sljedeći članakEdukacija i prevencija lijek za visoke kazne kojima prijeti GDPR