Porezni ured Indonezije pokrenuo je istragu protiv Googlea zbog izbjegavanja plaćanja poreza u posljednjih pet godina, a ako se utvrdi da su sumnje opravdane, taj internetski div mogao bi platiti više od 400 milijuna dolara kazne samo za 2015. godinu.

google-midiVoditelj posebnih slučajeva poreznog ureda Muhammed Haniv rekao je u utorak za Reuters da su njegovi istražitelji u ponedjeljak bili u Googleovom lokalnom uredu u Indoneziji. Porezni ured navodi da je podružnica Google Indonesia platila u prošloj godini manje od 0,1 posto poreza koji je trebala platiti s obzirom na svoje prihode.

Upitan za komentar, Google Indonesia objavio je da surađuje s lokalnim vlastima i da je platio sve poreze.

Indonezija želi poboljšati prikupljanje poreza kako bi smanjila proračunski manjak i financirala ambiciozan infrastrukturni program. Ostale vlade diljem svijeta također nastoje suzbiti neprimjereno korporativno izbjegavanje poreza.

Haniv je dodao da porezni ured planira istražiti i druge internetske tvrtke u Indoneziji.

Ako bude proglašen krivim, Google bi se mogao  suočiti s novčanom kaznom četiri puta većom od iznosa koji duguje, odnosno za 2015. s maksimalno 5.500 milijardi (418 milijuna dolara), rekao je Haniv. Odbio je dati procjenu za razdoblje od pet godina.

Većina prihoda ostvarenih u toj zemlji uknjižena je u Googleovom azijsko-pacifičkom sjedištu u Singapuru. Google Asia Pacific odbio je u lipnju reviziju, što je navelo porezni ured da taj slučaj tretira kao kazneno djelo, rekao je Haniv.

“Googleovo argument je da su samo vodili porezno planiranja. Porezno planiranje je legalno, međutim agresivno porezno planiranje do te mjere da zemlja u kojoj su ostvareni prihodi ne dobije ništa nije legalno”, zaključio je Haniv.

U siječnju je Google pristao platiti 130 milijuna funti (185 milijuna dolara) poreza u slučaju koji su pokrenule britanske porezne vlasti zbog plaćanja minimalnog poreza u nizu godina još od 2005. (lider.media)