Počevši od sredine prošlog stoljeća brojne su kompanije na tržište lansirale niz gotovih jela koja su s vremenom postajala sve inovativnija i nutritivno bogatija. Brza priprema, praktičnost i spas od stresa samo su neki od njihovih brojnih “aseva iz rukava”. U novije vrijeme proizvođači sve više uspijevaju zadovoljiti i gastronomske zahtjeve modernog potrošača.

Uravnotežena i nutritivno bogata prehrana temelj je brige o vlastitom zdravlju, a danas se više nego ikad u pretrpanom rasporedu moramo znati izboriti za vrijeme u kojem ćemo nabaviti namirnice i pripremiti zadovoljavajući obrok za sebe i svoju obitelj. Treba pošteno priznati da je lako u općoj žurbi i svakodnevnoj jurnjavi previdjeti važnost zdrave i izbalansirane prehrane. Srećom, na tržištu je danas čitav niz proizvoda iz asortimana gotovih jela koja zadovoljavaju sve nutritivne zahtjeve, a pritom ne zanemaruju niti gastronomske užitke.

Naravno da domaći, svježe pripremljeni obroci imaju svoje čari, ali ni gotovim jelima, bilo da se radi o smrznutim ohlađenim ili pak jelima iz konzervi, ne nedostaje “aseva iz rukava”. Prednost im je, prije svega, brza priprema odnosno ušteda vremena u pretrpanim rasporedima brojnih modernih obitelji koje nerijetko u dnevnim obvezama roditelja, ali i djece ne stignu uskladiti rasporede te pronaći vrijeme i energiju za nabavu i kuhanje pripremljenih namirnica. Zatim je tu praktičnost, jer gotova jela mogu zaista biti podgrijana, spravljena i konzumirana u bilo koje doba dana. To posebno odgovara ljudima koji rade u smjenama, do kasno navečer ili jednostavno žele jesti baš kad je njima najzgodnije. Važno je samo na vrijeme nabaviti zalihe gotovih jela.

Ne manje važna odlika gotovih jela jest i činjenica da nas ona često spašavaju stresa izazvanog kuhanjem za članove obitelji različitih ukusa i gurmanskih preferencija. Ona su odličan izlaz i za izbirljive te za ljude s različitim prehrambenim potrebama. Zahvaljujući rasponu gotovih jela, obitelji si ponekad mogu priuštiti da istovremeno blaguju posve različite obroke, a pritom nitko ne mora provesti sate u nabavi i kuhanju.

I ne manje važno, gotova jela nude odličnu vrijednost za novac i smanjuju bacanje hrane posebno kada se kuha za samo jednu ili dvije osobe.

NESLUĆENA POPULARNOST
Počeci gotovih jela vežu se za vojno okruženje, a prva takva konzervirana hrana namijenjena vojnicima pojavila se u 19. stoljeću. Malene konzerve bile su jednostavne za skladištenje, transport i pripremu na bojnim poljima. Popularnost gotovih jela posebno je porasla tijekom Drugog svjetskog rata kada su konzerve mesnih jela i raznih gulaša pokretale vojnike diljem bojnih polja.

Prva gotova jela namijenjena obiteljima pojavila su se 1953. godine kada su u američkoj prehrambenoj kompaniji Swanson, razočarani rezultatima prodaje purećeg mesa za Dan zahvalnosti, osmislili kreativno rješenje zahvaljujući kojem su uspješno prodali sve preostale zalihe mesa. Po uzoru na poslužavnike korištene u zrakoplovima Pan Ama, prodavač Gerald Thomas dizajnirao je svoju verziju tacne za TV dinner s tri odjeljka – za meso, krumpir i povrće. Proizvod je oglašavan kao jelo koje se konzumira gledajući televiziju, a prva kombinacija sadržavala je puretinu punjenu kukuruznim kruhom, grašak na maslacu i slatki krumpir. Odmah nakon lansiranja proizvod je stekao neslućenu popularnost – samo u prvoj godini Amerikanci su kupili 10 milijuna porcija.

U Ujedinjenom Kraljevstvu, koja je danas značajni potrošač gotovih jela, popularnost gotovih jela počela je rasti 1970-ih godina kada su zamrzivači postali standard u svakom kućanstvu. Osim sve naprednije tehnologije zamrzavanja, porastu popularnosti gotovih jela pridonijela je i promjena obiteljske dinamike jer su majke u sve većoj mjeri imale stalne poslove i dulje izbivale iz kuće pa je sve što je moglo donijeti uštedu vremena bilo dočekano s oduševljenjem, a praktičnost je postala najvažniji kriterij odabira obroka.

Svojevrsnu prekretnicu na tržište gotove hrane donio je 1979. Marks and Spencer lansiranjem gotove piletine Kiev. Obrok je bio ohlađen, ali ne zamrznut, što ga je razlikovalo od svega do tada viđenog. Činjenica jest da se ovako pripremljeni obrok mogao plasirati, između ostaloga, i zahvaljujući velikom napretku u kontroli zaliha kao i bržoj dostavi.

Tijekom 1980-ih porastu prodaje ohlađenih gotovih jela pridonio je ulazak mikrovalne pećnice u sve veći broj kućanstava. Do kraja 20. stoljeća potrošači su postajali sve zahtjevniji pa su se proizvođači gotovih jela svim silama trudili zadovoljiti potražnju i u tome, mora se priznati, uspijevali. U paketima su se sve češće mogla naći i jela egzotične kuhinje poput meksičke ili tajlandske, a poneki su išli tako daleko da su kopirali jela koja su se do tada mogla jesti samo u restoranu što je potaknulo rast premium proizvoda u ovom segmentu. Ljudi su jednostavno bili spremni platiti više za bolju kvalitetu. Današnja gotova jela fokus sve više stavljaju na nutricionističke odlike pojedinog obroka jer su takvi i zahtjevi potrošača. Osim toga, moderni konzumenti žele obroke punog okusa, koji zadovoljavaju njihove prehrambene potrebe i pružaju zadovoljavajuću alternativu svježe pripremljenom obroku kod kuće.

Industrija je u velikoj mjeri sve raznovrsnija i na tržište se lansiraju sve inovativniji proizvodi kako bi se odgovorilo na zahtjeve potrošača čiji životni stil neprestano ubrzava. Zahvaljujući tome svjetsko je tržište gotovih jela (ready to eat) u prošloj godini, prema procjeni analitičke kuće Grand View Research, doseglo vrijednost od 159,15 milijardi dolara, a u razdoblju od 2020. do 2027. rast će po prosječnoj godišnjoj stopi od 5,5 posto. Podaci pak koje je objavila Statista govore da se u svijetu posljednjih godina prosječno po stanovniku pojelo 9,2 kilograma raznih gotovih jela.

Osim u SAD-u i Kini, gotova su jela posebno popularna među Britancima. Istraživanje magazina Grocer otkrilo je kako stanovnici Ujedinjenog Kraljevstva konzumiraju gotovo polovinu svih gotovih obroka prodanih u Europi, a u posljednje se vrijeme više odlučuju za ohlađena nego za smrznuta jela bez obzira na višu cijenu. U prosjeku, oni pojedu barem jedan gotovi obrok tjedno, što je dvostruko više nego njihovi susjedi Francuzi ili čak šest puta više od Španjolaca. Omiljeno im je gotovo jelo curry, a slijede brojne varijante kineskih specijaliteta.

PUNO PROSTORA ZA RAST
Ove se europske statistike nisu “protegnule” dalje na jugoistok kontinenta, do naših krajeva, ali i za pretpostaviti je kako domaće tržište nije još doseglo tu razinu potražnje kada su gotova jela u pitanju. Da je tome tako, odnosno da hrvatsko tržište itekako ima prostora za rast smatraju u Dr. Oetkeru. “Tržište u Hrvatskoj godinu za godinom bilježi lagani porast, no naša regija – ako to usporedimo sa stupnjem razvoja koji je prisutan u svijetu te u zapadnoj i osobito sjevernoj Europi – svakako ima još velike potencijale za rast”, poručuju iz Dr. Oetkera koji se u kategoriji gotovih jela u čak 37 zemalja svijeta koncentrira na segment duboko smrznutih pizza. Povijest ovog talijanskog specijaliteta Dr. Oetkera seže u 1970. godinu kada je u Njemačkoj predstavljena Pizza alla Romana kao preteča danas sveprisutnog brenda Ristorante.

Tijekom desetljeća razvijeni su dodatni podbrendovi za brojna europska i svjetska tržišta. U Hrvatskoj su tako uz pet Ristorante vrsta prihvaćene i Feliciana pizze u četiri različita okusa od kojih je najnovija Pollo (piletina) s ricotta sirom i tijestom vrlo sličnim onome iz pizzerija s krušnom peći, te Guseppe pizze s bogatim, debljim tijestom.

Ova kategorija ima indirektnu konkurenciju u obliku pizzerija i dostave na kućni prag te sve popularnije pripreme ovih delicija kod kuće. No i gotove pizze kontinuirano nalaze put prema sve većem broju potrošača s obzirom na to da će veliki broj nas rado posegnuti i za smrznutim varijantama koje su jednako ukusne a njihova priprema brza i jednostavna u udobnosti vlastitog doma – potrebno ih je izvaditi iz ambalaže i ispeći u pećnici. Za prste polizati.

Još jedna kompanija koja se svojom kvalitetom nametnula u segmentu gotovih jela je zagrebački Ledo koji u svom asortimanu nudi cijeli niz gotovih jela koja su kombinacija raznog povrća ili povrća i mesa, a u maloprodaju ih lansiraju nakon detaljnih analiza tržišta, svakodnevnih ispitivanja te opsežnih degustacija koje redovito provode sa svojim potrošačima. Pritom kao svoju glavnu misiju ističu ponudu proizvoda koji zadovoljavaju potrebe načina života modernog potrošača te koji su u skladu s aktualnim trendovima u svijetu prehrane.

Portfelj gotovih jela Leda obuhvaća liniju pizza pri čemu su za ljubitelje klasičnih okusa dostupne Margherita i Capricciosa, a za ljubitelje pikantnih okusa tu je Piccante. Pizze su iz domaće proizvodnje, a za njih se koristi isključivo 100% mozzarella sir. Od ostalih proizvoda izdvajaju Rižoto s piletinom ili Rižoto s plodovima mora te iznimno popularne Lasagne. Potrošači iz njihovog asortimana mogu izabrati i polugotova jela u vidu različitih mješavina povrća koje začinjene ili nezačinjene omogućavaju pripremu raznih specijaliteta svjetskih kuhinja.

Kao neke od ključnih prednosti smrznutih proizvoda navode njihovu dostupnost tijekom cijele godine i strogo kontrolirane lance proizvodnje. Ledo povrće zamrzava se najkasnije dva sata nakon branja ili obrade čime se zaustavljaju svi prirodni procesi pa hranjivi sastojci ostaju očuvani. “Baš sva Ledo gotova jela omogućavaju apsolutno svim potrošačima, bilo da imaju veliko iskustvo u kuhanju ili ga nemaju uopće, brzu i jednostavnu pripremu nutritivno bogatih jela. Jednostavnost, ušteda vremena pripreme te zanimljive i inovativne kombinacije okusa samo su neki od razloga zašto su Ledo gotova jela najbolji izbor za svaki dan”, naglašavaju u ovoj prehrambenoj kompaniji.

Njihova su istraživanja pokazala kako se navike potrošača ubrzano mijenjaju. “Potrošači definitivno pokazuju da žele i trebaju jednostavne i brze, ali i hranjive opcije tijekom dana. Taj trend je rastući što se tiče Leda, ali i ostatka tržišta, a potrošači ne samo da imaju visoka očekivanja u pogledu veće kvalitete proizvoda, već traže i niže cijene te inovativne kombinacije okusa”, navode iz Leda te dodaju kako bi se aktualni trendovi mogli opisati kao prosvijećeni hedonizam koji podrazumijeva visoku svijest potrošača o nužnosti balansirane prehrane bogate mikronutrijentima.

BRZA PRIPREMA
U ovom pregledu neizostavna je i ponuda koprivničke Podravke koja već dugi niz godina domaće, ali i brojna strana tržišta, opskrbljuje svojim gotovim jelima. Jednostavna i brza priprema, obrok “na žlicu” dobre nutritivne vrijednosti, mogućnost konzumacije u hodu, inovacija u jelima i pristupačne cijene samo su neke od prednosti gotovih jela koje ističu u Podravki. “Među brojnim Podravkinim proizvodima, Talianetta tjestenine i FiniMini juhe dva su brenda koja potrošačima nude kvalitetan i hranjiv obrok uz minimalno utrošeno vrijeme pripreme. Praktičnost koja podrazumijeva brzo i jednostavno spremanje te izvrstan okus najvažnije su karakteristike ovih proizvoda”, napominju u Podravki.

Fini Mini brend čini sedam okusa bistrih i krem juha, bez pojačivača okusa i bez konzervansa. Nije ih potrebno kuhati, a za konzumaciju je dovoljna samo šalica, malo vruće vode i tri minute izdvojenog vremena.

Talianetta tjestenine također su bez dodanih pojačivača okusa i bez bojila te se mogu pripremiti kao samostalan obrok ili kao prilog glavnom jelu u samo osam minuta kuhanja. Odlično su rješenje kod nedostatka vremena i/ili sastojaka za pripremu jela. Jedno pakiranje Talianetta tjestenina sadrži sve što treba za ukusan i hranjiv obrok spremljen uz minimalan trud, a na domaćem tržištu koprivnička tvrtka nudi sedam različitih tjestenina.

“Osluškujući potrebe potrošača i u skladu s trendovima u prehrani, nudimo nove i atraktivne okuse, jednostavna rješenja za sve prilike, uz stalnu brigu o kvaliteti sastojaka i gotovog proizvoda”, naglašavaju u koprivničkoj prehrambenoj kompaniji te zaključuju da sve užurbaniji način života diktira nove prehrambene navike, dok snažan rast kategorije objašnjavaju time što potrošači danas sve više žele brz i hranjiv obrok, spreman u kratkom vremenu koji istovremeno ima dobar omjer cijene i kvalitete.

Šarolika ponuda, očito je, teško može ostaviti ravnodušnim i najizbirljivijeg potrošača. Sve što možemo preporučiti je da se što prije uputite do najbliže trgovine i u ove vruće dane za barem neki od obroka date šansu gotovim jelima. Sigurno nećete pogriješiti!