Građani sve više zabrinuti zbog ponovnog širenja koronavirusa

Tri četvrtine građana je zabrinuto zbog nastavka širenja koronavirusa, a čak 85% njih smatra da situacija ide na lošije, što je najviše od početka korona krize

Sredinom svibnja svjedočili smo stabilizaciji situacije vezane uz širenje koronavirusa u Hrvatskoj i u tjednima koji su slijedili gotovo da i nije bilo novih oboljelih. Posljedično, zabrinutost građana na početku lipnja pala je na 59%, što je daleko manje od početnih 89% koliko je bilo u ožujku. Međutim, ponovni porast dnevnog broja novozaraženih početkom lipnja za posljedicu je imao i nagli skok zabrinutosti među građanima i sada imamo situaciju da imamo čak 74% onih koji su ili jako ili djelomično zabrinuti.

Još je izrazitija promjena percepcije u kojem smjeru ide razvoj situacije s epidemijom koronavirusa kod nas, jer je samo do prije mjesec dana tek 8% građana smatralo da stvari idu u lošem smjeru, a čak 92% da one idu u dobrom. Ovaj optimizam je nestao i sad imamo posve obrnutu sliku – čak 85% njih je mišljenja da situacija u Hrvatskoj ide na lošije kada je u pitanju širenje koronavirusa.

S obzirom na sve veći broj novooboljelih u protekla tri tjedna koji je čak i veći nego je to bio na početku korona krize, razumljivo je da gotovo polovica (47%) građana smatra da su trenutne mjere preblage, odnosno 40% smatra da su primjerne, što je najniži udio do sada. Ipak, ovi podaci su prikupljeni neposredno prije uvođenja novih restriktivnijih mjera, koje su nastupile u ponedjeljak. No ovi podaci svakako govore da je to bio krajnji trenutak za poduzimanje aktivnijih mjera zaštite zdravlja građana od strane nadležnih institucija.

Podaci se temelje na istraživanju analitičke kuće VALICON, a dobiveni su online anketom na nacionalno reprezentativnom uzorku n=528, 18-75, u razdoblju od 10. do 11. srpnja 2020.

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!

Prethodni članakSlane grickalice: Čipsa i igara
Sljedeći članakPrepolovljena potražnja za novim automobilima u Hrvatskoj, Španjolskoj i Italiji