robot-maloprodaja-vizual-midiUtjecaj IT-a na prihode maloprodajnih tvrtki možemo podijeliti u tri skupine: IT kao pokretač poslovnog rasta, IT kao generator poslovne efikasnosti te rast IT efikasnosti kroz smanjenje IT troškova

Uloga informacijskih tehnologija (IT) u današnjem poslovanju u maloprodaji postaje bitnija nego ikada. Najnovija studija konzultantske kuće A.T. Kearney pokazuje da, uz dosadašnje napore za smanjenje IT troškova i optimiziranje poslovnih procesa, sve važniji fokus IT-a postaje traženje novih načina prodaje i zadovoljavanja potreba kupaca.

Dinamika poslovanja u maloprodaji kontinuirano raste. Novi profil kupaca, povećana konkurencija i volatilnost cijena na tržištu prisiljavaju sve igrače u maloprodaji da traže nove načine kako smanjiti troškove, povećati efikasnost, ostvariti poslovni rast te u konačnici ostvariti veći profit. U tom kontekstu IT više ne predstavlja samo mjesto troška, već postaje pokretač optimizacije i razvoja poslovanja u maloprodaji.

Utjecaj IT-a na prihode maloprodajnih tvrtki možemo podijeliti u tri skupine: IT kao pokretač poslovnog rasta, IT kao generator poslovne efikasnosti te rast IT efikasnosti kroz smanjenje IT troškova.

Studija A.T. Kearneya pokazuje kako je sve važniji fokus IT-a u maloprodaji upravo pokretanje poslovnog rasta kroz traženje načina kako ugoditi potrebama kupaca budućnosti.

POKRETAČ RASTA

Multikanalna prodaja nije novost, a nije to ni internet kao kanal 21. stoljeća. Ipak, udio koji internet kao prodajni kanal zauzima sve je veći, što je jasan indikator kako tu treba fokusirati i investicije u maloprodaji. Prednost interneta je u tome što kupcu pruža mogućnost da prilagodi robu sebi, a upravo je to ono što kupac danas želi.

Jedan od pionira tog pristupa je modni brend Nike sa svojom Nike ID uslugom. Radi se o usluzi personaliziranja tenisica koja je lansirana, sad već davne, 1999. godine, a njezin su golemi uspjeh mnoge konkurentske tvrtke kopirale. Danas je Nike ID snažna zajednica, poduprta mobilnim aplikacijama.

Ipak, trend personalizacije proizvoda proširio se i na druge industrije pa danas kupci mogu putem interneta naručiti čak i svoje personalizirane muesli. Mobilna trgovina definitivno je još jedan trend koji sve više prepoznaje i lokalna maloprodaja.

S obzirom da je penetracija mobilnih telefona globalno premašila 70%, a u Europi čak 130%, potrošač danas želi većinu stvari obavljati putem svog mobilnog telefona. Rast prodaje pametnih telefona u 2011. godini iznosio je više od 50%, a predviđa se da će se taj trend i dalje nastaviti. Iako postoje različiti scenariji u korist razvoja mobilnih aplikacija, odnosno mobilnih portala, teško je reći što će prevladati.

NOVE TEHNOLOGIJE
Ono što je sigurno jest da IT mora poduprijeti kupnju kao i plaćanje putem mobilnih telefona. Ipak, stvar u budućnosti ide i dalje.

Ovo je jedan od mogućih scenarija: kupac fotografira mobilnim telefonom prazno pakiranje proizvoda iz čega se generira lista potrebnih namirnica. Dobiva usporedbu cijena u različitim prodavaonicama i izabire u koju će ići. Po dolasku mobitel ga usmjerava na police gdje se ti proizvodi nalaze. Mobitelom skenira proizvode te plaća račun.

Realni scenarij je inovativni pristup Tescove podružnice Home plus u Južnoj Koreji, koji su otišli dalje od “tradicionalne” online prodaje. Oni su postavili virtualne prodavaonice na stanicama podzemne željeznice na kojima kupci koriste pametne telefone za skeniranje kodova te dodavanje u virtualnu košaricu. Roba se onda dostavlja na traženu lokaciju u željeno vrijeme. U dvije godine od lansiranja tog kanala broj novo registriranih kupaca porastao je za 76%, a online prodaja za 130%.

U prodavaonicama nove tehnologije donose automatsko prepoznavanje kupaca pri ulasku u dućan, uz određivanje starosti, spola i fizičkih karakteristika. Kupci se prate dok se kreću kroz dućan, nude im se specifični proizvodi prema njihovoj potrebi i prethodnim kupnjama te nude detaljne informacije o proizvodima. Već trenutno prediktivna analitika nudi osnovu za takvo nešto u budućnosti.

Nedavno A.T. Kearneyevo istraživanje upotrebe društvenih medija pokazuje kako dobar dio svjetskih brendova taj kanal još uvijek rijetko koristi, dok s druge strane društvene mreže predvođene Facebookom predstavljaju najveću bazu potrošača ikada okupljenih na jednom mjestu.

Lideri, poput tvrtke Best Buy, uspješno koriste taj kanal za upravljanje brendom, prodaju i CRM. Ipak, nije dovoljno zaposliti jednog studenta koji će povremeno ažurirati status, već je potrebno uključiti društvene mreže u strategiju tvrtke te ih adekvatno integrirati s postojećim IT platformama.

GENERATOR EFIKASNOSTI
U lancu opskrbe IT danas igra ključnu ulogu. Kvalitetnim povezivanjem distributivni centri imaju jasan pregled stanja i potreba u svakoj pojedinoj trgovini te ih po potrebi mogu nadopunjavati.

Za planiranje se koriste napredni algoritmi koji sami minimiziraju pogreške u lancu opskrbe. Razine svakog pojedinog proizvoda na skladištu postavljaju se na ciljnu razinu, koju sustav sam procjenjuje, nudeći dodatno simulacije optimizacije i scenarije. S druge strane, komunikacija između trgovaca i dobavljača nikada nije bila lakša i brža, predvođena integracijom IT sustava i novim sustavima za komunikaciju.

Uz tehnologije poput SOA, Cloud, Web 2.0, širokopojasne mreže i konvergenciju uređaja, prelaze se tradicionalne granice partnerske suradnje. Točne informacije između partnera putuju brže te su vidljive svima, što omogućava bržu reakciju i manje troškove. Poslovni partneri se potiču na suradnju i dijeljenje ideja, sve uz veliku fleksibilnost obzirom na uređaje koje koriste i željene isporuke.

U budućnosti sve će više biti i robota u maloprodaji. Već danas poduzeća poput Gapa i Zapposa imaju potpuno robotizirana skladišta čime su dva do četiri puta efikasnija od klasičnih skladišta u kojima vlada čovjek. U budućnosti očekujemo da će humanoidni roboti ući i u trgovine, prije svega na području popunjavanja polica te pomoći kupcima oko nalaženja odgovarajuće police.

SMANJENJE IT TROŠKOVA
Ipak, bez obzira na dodatnu vrijednost koju IT ostvaruje na drugim područjima poslovanja, sam za sebe on ipak predstavlja trošak i kao takvog ga treba kontrolirati. Osnovni trend tu je standardizacija IT portfelja i prelazak s prilagođenih sustava na one standardne, čime se smanjuju troškovi i usklađuje s međunarodno iskušanim procesima.

Centralizacija IT-a se također pokušava maksimalno iskoristiti, što je u maloprodaji iznimno teško zbog fizičke rasprostranjenosti prodavaonica i posljedično značajnih logističkih troškova koje IT može u tom scenariju generirati. U cilju smanjenja troškova komunikacije i kolaboracije između zaposlenika kombiniraju se alati na zajedničkim platformama. Prednost danas imaju VoIP usluge, e-mail i instant messaging.

Prema A.T. Kearneyevoj studiji ono na što se IT odjeli vodećih igrača u maloprodaji danas fokusiraju jest korištenje vanjskih partnera, odnosno IT outsourcing (ITO). Iako je ITO prisutan već čitav niz godina, ono što razlikuje lidere od followera je razina do koje koriste mogućnosti ITO. Serverske sobe u maloprodaji postaju sve manje, a IT manje robustan te automatski spreman lakše inovirati.

Osnovne funkcije IT-a u maloprodaji u budućnosti su strategija te upravljanje programima i projektima, kao i upravljanje poslovnim potrebama i odnosom s vanjskim ponuđačima. Ostalo, poput razvoja i upravljanja aplikacijama te infrastrukturom se tipično prepušta vanjskim partnerima koji su eksperti za ta područja. Pronalazak strateških partnera koji će u konačnici predstavljati uštede, u današnje vrijeme predstavlja glavni izazov. S postojećim partnerima se radi revizija postojećih ugovora i dogovorenih razina usluga (SLA).

Na tržištu danas ipak primjećujemo čak tri trenda: IT kao standardni proizvod koji ne predstavlja dodatnu vrijednost i čiji se trošak treba minimizirati, balansirana strategija u kojoj se inovira, ali je osnovno poslovanje troškovno efikasno što balansira IT investicije i IT troškove, te IT kao pokretač vrijednosti u poslovanju u koji se snažno investira.
jasmina-banda-potpis