Gubitak Badela 1862 gotovo jednak temeljnom kapitalu

Badel 1862 u 2009. godini ostvario je ukupni gubitak od 221,11 milijuna kuna, dok temelnji kapital društva iznosi 225,6 milijuna kuna

Tvrtka Badel 1862 u 2009. godini ostvarila je ukupni gubitak od 221,11 milijuna kuna. Gubitak najvećim dijelom proizlazi iz financijskih aktivnosti te iz velikih jednokratnih stavki koje se najvećim dijelom odnose na otpis ulaganja u povezana društva Kalničke vode Bio Natura i Badel Beograd u proteklih pet godina, izjavila je predsjednica Uprave Badela 1862 Zvjezdana Blažić na današnjoj konferenciji za novinare. Temeljni kapital društva iznosi 225,6 milijuna kuna (financijsko izvješće).

U operativnom poslovanju Badel 1862 zabilježio je dobit od 17,9 milijuna kuna.

Zbog precijenjenih nekretnina u vlasništvu društva nakon usklađivanja bilance zabilježen je gubitak od 19,4 milijuna kuna, rezervacije za sudske sporove iznose 10,2 milijuna kuna, a naknadno utvrđeni rashodi iz prošlih godina 10,9 milijuna kuna.

Nova Uprava Badela 1862 odlučila je otpisati i sva ulaganja koja u proteklih pet godina nisu donijela rezultate, a riječ je prije svega o ulaganjima u povezana društva Kalničke vode Bio Natura i Badel Beograd u ukupnom iznosu od 145 milijuna kuna.

Kalničke vode Bio Natura u prošloj godini zabilježile su gubitak od 70 milijuna kuna, a čak 26 milijuna kuna gubitka proizašlo je iz obveza na temelju ugovora sa suvlasnikom, Kapitalnim fondom, o upravljanju društvom.

Gubici Badel Beograda iznose oko 20 milijuna kuna, a nastali su zbog tečajnih razlika prilikom izvoza i velikih troškova distribucije na raspršenom srpskom tržištu, pojasnio je član Uprave Badela 1862 Srđan Oreb. Kako bi se postojeća situacija sanirala, proizvodnja za potrebe srpskog tržišta prebačena je u Srbiju i na taj način izbjegnuti su visoki troškovi koji su nastajali prilikom izvoza. Distribuciju će preuzeti Orbico, s kojim je nedavno sklopljen ugovor o dugoročnoj suradnji, a Badel Beograd usredotočit će se na proizvodnju i marketinške aktivnosti.

Dio lanjskih gubitaka, oko 90 milijuna kuna, pokrit će se iz zadržane dobiti iz prethodnih godina, a Uprava će predložiti da se dio pokrije smanjenjem temeljnog kapitala U tijeku su procjene kako bi ta odluka utjecala na poslovanje.

Treći korak sanacije koji predlaže Uprava je da se dio duga pretvori u vlasnički kapital. O tome se razgovara s državom, ali i sa širim konzorcijem koji uključuje banke, rekla je Blažić. Badel je državi za trošarine dužan oko 90 milijuna kuna, a za PDV 25 milijuna kuna. Dug, prema dogovoru, mora podmiriti do sredine kolovoza. Blažić vjeruje da će se u tom razdoblju postići dogovor o dokapitalizaciji, no u ovom trenutku prerano je govoriti o iznosu. Osim nadležnog ministarstva poljoprivrede, s državne strane u pregovorima sudjeluju i ministarstvo regionalnog razvoja te ministarstvo financija. Uprave vjeruje da će postići dogovor o dokapitalizaciji i sa svim relevantnim dioničarima.

Nakon financijske konsolidacije stvorili bi se uvjeti za daljnje održivo poslovanje Badela 1862, optimistična je Zvjezdana Blažić. Badel bi se ubuduće koncentrirao na osnovno poslovanje – proizvodnju jakih alkoholnih pića, koja donosi 65 posto prihoda, i vina, koja donose 20 posto prihoda – dok se za Kalničke vode Bio Naturu traži strateški partner. Prodaja bi mogla biti završena do ljeta, najavila je predsjednica Uprave Badela.

Prodala bi se i sva ostala imovina društva koja nije u funkciji osnovne djelatnosti.

Društvo za proizvodnju bezalkoholnih pića Eurobev pripojilo bi se matičnom društvu Badel 1862, a proizvodnja bi se prebacila na Žitnjak.

U tvrtki se provodi operativno restrukturiranje, a mnoge aktivnosti koje nisu vezane uz osnovno poslovanje već su outsourceane. Taj će se proces nastaviti pa bi do kraja godine broj zaposlenih na razini grupe trebao pasti sa 750 na 450.

U tijeku je financijsko restrukturanje tijekom kojeg se nastoje reprogramirati postojeći krediti odnosno zamijeniti s povoljnijim izvorima financiranja, a kratkoročni krediti zamjenjuju se dugoročnima. Rokovi plaćanja prema dobavljačima nastoje se uskladiti s rokovima naplate potraživanja, na 75 dana.

U prošloj godini Badel 1862 prihodovao je 425,1 milijun kuna, odnosno 11,68 posto manje nego u 2008. godini. Prodaja alkoholnih pića ostala je na razini prethodne godine, a prodaja vina pala je za 10 posto. Prodaja voda i bezalkoholnih pića pala je za 18 posto, dok je  ukupno tržište u tom segmentu palo za 18 posto. Prihodi s inozemnih tržišta porasli su za 0,5 posto.

Usprkos padu prihoda Badel je zadržao položaj tržišnog lidera u segmentu jakih alkoholnih pića, a tržišni udjel u prodaji vina povećao je s 13 na 15,3 posto. Zbog rasta rabata prihodi od prodaje smanjeni za više od 10 posto. (Bankamagazin)