tisak-kiosk-ftdOstvareni gubitak ponajviše je zabilježen zbog pada prometa tiskovina, koji je ukupno pao za 202,9 milijuna kuna u protekle dvije godine

Tvrtka Tisak prošlu je godinu poslovala s gubitkom od 15,7 milijuna kuna, pokazuju podaci iz nerevidiranog nekonsolidiranog izvještaja Tiska objavljenog na Zagrebačkoj burzi.

Ostvareni gubitak ponajviše je zabilježen zbog pada prometa tiskovina, koji je ukupno pao za 202,9 milijuna kuna u protekle dvije godine.

Od posljednjeg kvartala 2008. godine, kada je ukupni promet tiskovina iznosio 1,08 milijardi kuna, u 2009. godini pao je za 125,2 milijuna kuna, a u prošloj godini za još 77,7 milijuna kuna.

U 2010. godini ukupni prihodi Tiska bili su 2,98 milijardi kuna, što je rast od 6,1 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Prihodi su porasli zbog rasta prometa veleprodaje, ponajviše zbog rasta prodaje i udjela na tržištu duhana, prepaid bonova za mobilne uređaje, te ostale komercijalne robe.

Ukupni rashodi lani su iznosili nešto više od tri milijarde kuna, što je porast od 7,4 posto u odnosu na 2009. godinu.

Rast rashoda prvenstveno je uzrokovan promjenom u strukturi prodaje roba, što je utjecalo na rast nabavne vrijednosti roba, pogotovo duhana uslijed porasta trošarina, dok su tiskovine i u 2010. ostvarile značajni pad. (H)