Ove godine Henkel Srednja i istočna Europa (Henkel CEE) dvanaesti put zaredom dodjeljuje Henkel Art.Award, umjetnički natječaj koji je namijenjen kreativnim vizualnim umjetnicima iz 23 zemlje u regiji, izvijestili su iz Henkela Hrvatska.

Nagrada se dodjeljuje u suradnji s KulturKontaktom Austrija i Muzejom suvremene umjetnosti u Beču (Museum der Modernen Kunst Stiftung Ludwig Wien – mumok). Pobjednik će, uz novčanu nagradu u iznosu od 7.000 eura, osvojiti i mogućnost izlaganja radova u svojoj zemlji i samostalnu prezentaciju u mumok-u u Beču. Ukupna vrijednost nagrade je 35.000 eura.

“Umjetnost pridonosi međusobnom razumijevanju a tako i pozitivnom suživotu među ljudima”, kazao je Günter Thumser, predsjednik Henkel CEE, dodajući kako natječajem Henkel Art.Award. žele dodatno promovirati ove vrijednosti u Istočnoj Europi.

Ove godine Henkel Art.Award. ponovno će odati počast iznimnim i inovativnim radovima vizualnih umjetnika s područja slikarstva, crtanja, fotografije, videa i instalacija.

Ugledni međunarodni žiri će se sastati na ljeto 2013. godine kako bi među svim pristiglim prijavama nominirali pet finalista natječaja koji će se natjecati za glavnu nagradu. Pobjednik će biti proglašen na svečanosti dodjele nagrada koja će se održati u Beču u studenom 2013.

Prijaviti se mogu umjetnici iz sljedećih zemalja: Albanija, Bjelorusija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Češka, Estonija, Mađarska, Kazahstan, Kosovo, Latvija, Litva, Makedonija, Moldavija, Crna Gora, Poljska, Rumunjska, Rusija, Srbija, Slovačka, Slovenija, Turska i Ukrajina.

Kompanija Henkel CEE, sa sjedištem u Beču, zadužena je za koordinaciju poslovanja u 32 zemlje širom Srednje i istočne Europe kao i Srednje Azije.