Henkel je objavio Izvješće o održivosti za 2013. godinu koji sadrži detalje o važnom napretku vezanom uz okoliš i društvo koje je tvrtka postigla u protekloj godini, priopćeno je iz Henkela.

Riječ je o 23. godišnjem izvješću koje je tvrtka dosad objavila u kojem se posebno ističu održive inovacije proizvoda, aktivno sudjelovanje i usavršavanje zaposlenika diljem svijeta, što je sve usklađeno s dugoročnim ciljem tvrtke: utrostručiti učinkovitost resursa do 2030. godine.

Prije dvije godine Henkel je predstavio strategiju održivosti, istaknuvši svoje dugoročne ciljeve – postići više s manje te do 2030. godine povećati učinkovitost resursa s faktorom 3. Kako bi dosegao ovaj ambiciozan cilj, Henkel se prošle godine nastavio fokusirati na stvaranje rješenja za održivi razvoj. To uključuje inovativne proizvode, zajedničke projekte s partnerima iz zajednice, industrije i političkog svijeta te brojne održive inicijative koje uključuju oko 47.000 zaposlenika diljem svijeta.

“Primjeri predstavljeni u Izvješću o održivosti pokazuju kako smo na putu ostvarivanja naših ciljeva”, napomenula je Kathrin Menges, izvršna dopredsjednica Odjela ljudskih potencijala i predsjednica Vijeća za održivost tvrtke Henkel. “Razumijevanje i predanost naših zaposlenika održivosti ključni su čimbenici našeg uspjeha. Zato smo temeljito integrirali pitanja održivosti u naše programe osposobljavanja unutar tvrtke te ćemo nastaviti to činiti i dalje.”

Programi uključuju sigurnost na radnom mjestu, kao i posebne napredne programe obrazovanja za “mlade nade” na tržištima u razvoju. Program “Ambasadori održivosti” bio je jedan od najvažnijih inicijativa za osposobljavanje u 2013. godini.

Program pruža zaposlenicima tvrtke Henkel vještine za kompetentno prenošenje važnosti održivosti svojim suradnicima, dobavljačima, korisnicima i potrošačima, ali i učenicima. Od početka programa 2012. godine, Henkel je osposobio oko 1.500 ambasadora održivosti koji su prenijeli znanja o održivosti na više od 15.000 učenika u 25 zemalja.

Isto tako, zaposlenici tvrtke Henkel u Hrvatskoj sudjeluju u programu “Ambasadora održivosti”. Do sada je 10 zaposlenika tvrtke Henkel u Hrvatskoj sudjelovalo u programu osposobljavanja “Ambasadori održivosti” i važnost održivosti prenijelo na stotinjak djece.

Osim posebnih programa osposobljavanja za zaposlenike, drugo ključno područje fokusa tijekom protekle fiskalne godine bilo je održivo upravljanje inovacijama. Inovacije proizvoda igraju ključnu ulogu u poboljšanju kvalitete življenja te u smanjenju potrošnje resursa.

Održive inovacije moraju u jednakoj mjeri zadovoljiti kriterije kvalitete, usklađenosti s okolišem i društvene odgovornosti poput,smanjenja količina sirovina korištenih u proizvodnji ili količine energije potrebne za korištenje proizvoda. Henkel se bavi ovim pitanjima u uskoj suradnji s partnerima uzduž vrijednosnog lanca. Suradnja često poprima oblik ugovora o suradnji s dobavljačima, odnosno projekata provedenih zajedno s kupcima i trgovcima.

Jedna od prednosti tvrtke Henkel je usklađivanje njene strategije s održivošću. U kombinaciji s tvrtkinim inovativnim mogućnostima, omogućuje Henkelu daljnje jačanje vodeće uloge na području održivosti, ponovno potvrđene na međunarodnim ljestvicama u 2013. godini. Henkel je sedmu uzastopnu godinu rangiran kao “Sector Leader” na Dow Jones indeksu održivosti. Također je 13. godinu za redom uvršten na FTSE4Good indeks etičnosti, dok je šesti put za redom uvršten među “Svjetske najetičnije kompanije”.

Pozitivan trend na ljestvici održivosti za 2013. godinu također pokazuje stalne napore tvrtke Henkel za poboljšanje učinkovitosti i sigurnosti. Na primjer, u proteklih 11 godina tvrtka je smanjila potrošnju vode i energije za 51%, odnosno 44% te smanjila otpad za 47% po toni proizvodnje. U istom razdoblju broj nesreća na radu pao je za 90%.

Henkel posluje diljem svijeta s vodećim robnim markama i tehnologijama na tri poslovna područja: Deterdženti i sredstva za čišćenje u domaćinstvu, Beauty Care te Ljepila i tehnologije. Osnovan 1876. godine, Henkel s poznatim robnim markama Persil, Schwarzkopf i Loctite zauzima vodeća mjesta na tržištu kako u potrošačkom tako i u industrijskom poslovanju.

Henkel zapošljava oko 47.000 djelatnika, a u fiskalnoj 2013. godini ostvario je prodaju od 16,4 milijarde eura i prilagođenu operativnu dobit od 2,5 milijardi eura.