Udruženje za sekundarne sirovine, skupljanje i preradu Hrvatske gospodarske komore u današnjem je priopćenju oštro reagiralo na nedavna medijska istupanja pojedinaca kojima se cijela gospodarska grana gospodarenja otpadom optužuje za nelegalno poslovanje.

gospodarenje-otpadom-odlagaliste-midi“Nedopustivo je, neetično i neodgovorno iznošenje direktnih optužbi i aluzija na račun cijele gospodarske grane, pojedinaca i trgovačkih društava bez ikakvih dokaza”, ističu iz Udruženja.

Poslovni subjekti iz sektora gospodarenja otpadom, a njih je više od 1100, kažu iz HGK, zapošljavaju gotovo 30.000 ljudi, generiraju godišnji prihod od 14,6 milijardi kuna od čega je više od 10 posto ostvareno izvozom.

Navedena poduzeća obavljaju djelatnost prikupljanja pojedinih kategorija otpada kao što su otpadne gume, otpadni metal, otpadna vozila, otpadna ulja, otpadne baterije i akumulatori, otpadni električni i elektronički otpad, kao i otpadnu ambalažu i ambalažni otpad.

Ujedno iz HGK naglašavaju kako su ta poduzeća nemalim ulaganjima u postrojenja za oporabu i sakupljanje pojedinih kategorija otpada pomogla izgraditi sustav gospodarenja otpadom u razdoblju kada on još nije bio formalno ustrojen.

Udruženja za sekundarne sirovine, skupljanje i preradu, u kojem su spomenuta poduzeća okupljena, djeluje od 1996. godine a njegova je aktivnost usmjerena postizanju standarda u postupanju s raznim kategorijama otpada u skladu sa zahtjevima i normama Europske unije.

Cilj je Udruženja i nadalje aktivno raditi u suradnji s nadležnim institucijama na potrebnim poboljšanjima sustava kako bi se navedeni zahtjevi Europske unije dostigli.

Gospodarstvenici iz navedenog sektora redovito ispunjavaju svoje porezne obveze i, što je najvažnije, čuvaju okoliš i najvažnija su poluga pomoću koje Republika Hrvatska može doseći preuzete obveze i standarde u količini prikupljenog i recikliranog otpada, navode iz Udruženja za sekundarne sirovine, skupljanje i preradu HGK.

“Stoga je Udruženje prisiljeno reagirati na činjenicu da se u javnost plasira teza da je cijela branša gospodarenja otpadom povezana s kriminalom. Posebno su zlonamjerne bile teze i izjave prikazane 12. lipnja 2012. na TV Jabuci i repriziranoj na Kapital Networku, u prilogu Al Jazeere od 13. lipnja 2012. te u članku objavljenom na portalu www.seebiz.eu 16. lipnja 2012., u kojima se eksplicitno ali i u kontekstu optužuje cijelu branšu koja se bavi otpadom da je mafijaška, a vodeći pojedinci i tvrtke dodatno bez ikakvih dokaza optužuju za kriminal”, kaže se u priopćenju.

Ako postoje činjenice koje upućuju na nezakonito postupanje i poslovanje pojedinaca, Udruženje je uvjereno kako će nadležne institucije vrlo skoro utvrditi njihovu vjerodostojnost. U svakom slučaju, neprihvatljivo je “stavljanje na crnu listu” cijele jedne gospodarstvene grane, kao i paušalno optuživanje pojedinaca ili poduzeća za kriminal bez ikakvih dokaza.

Udruženje za sekundarne sirovine, skupljanje i preradu Hrvatske gospodarske komore i dalje će raditi na promicanju spomenute gospodarske grane te će uložiti dodatne napore u smislu upoznavanja javnosti s aktivnostima koje spomenuta poduzeća poduzimaju a čiji je rezultat od općeg društvenog interesa, zaključuje se u priopćenju.