Procjene Europske komisije (EK) malo su pesimističnije od prethodnih, no, kao i prethodne, proizlaze iz očekivanog utjecaja pandemije izazvane širenjem koronavirusa na globalno gospodarstvo, Europsku uniju i sve njezine članice, priopćili su iz Hrvatske gospodarske komore (HGK). Europska komisija u utorak je dodatno povećala procjenu pada hrvatskog gospodarstva ove godine na 10,8 posto, dok za sljedeću godinu predviđa djelomični oporavak i rast od 7,5 posto.

U proljetnim ekonomskim prognozama objavljenima 6. svibnja, prvima nakon izbijanja pandemije koronavirusa, Komisija je bila procijenila da će se hrvatski BDP u ovoj godini smanjiti za 9,1 posto, a sljedeće godine rasti za 7,5 posto.

“Prognoze potvrđuju ono čega smo već i sami svjesni. Možemo se nadati da će turistička sezona, koja još uvijek može biti nešto snažnija od očekivane, dovesti do slabijega pada od prognoziranoga. No, ovo je i dodatni dokaz da je potrebno okrenuti se prema sutra, prema jeseni i idućoj godini”, kazao je predsjednik HGK Luka Burilović.

Poručio je i da se treba gledati “kako osigurati radna mjesta, gospodarsku aktivnost i likvidnost cijelog sustava kako bi iduće godine mogli ostvariti optimistično prognoziran rast, ako ne i veći od njega”.

Iz HGK navode da je u odnosu na prethodne procjene, EK nešto pesimističnija u svojim najnovijim procjenama kod većine članica EU, pa tako i kod Hrvatske, točnije, kod njih 15 se za ovu godinu predviđa veći pad BDP-a nego u prethodnim proljetnim procjenama. Predviđena stopa pada najviše je povećana kod Portugala, i to za čak tri postotna boda te kod Francuske, Italije i Hrvatske.

Za Hrvatsku je EK povećala predviđenu stopu pada u ovoj godini s 9,1 posto na 10,8 posto, pri čemu naglašava kretanje domaće potražnje kao glavne odrednice pada BDP-a u prvoj polovini godine, a nakon toga i njegovog oporavka. EK, kako navode iz HGK, još jednom ističe da je Hrvatska ovu krizu dočekala u boljoj situaciji nego prethodnu te očekuje oporavak domaće potražnje već u drugoj polovini ove godine, u znatnoj mjeri omogućen mjerama pomoći gospodarstvu i korištenjem EU fondova.

S druge strane, kretanje izvoza roba i usluga, prije svega turističkih, imat će snažan negativan utjecaj na kretanje BDP-a u ovoj godini, dok je njegov oporavak u idućoj godini i dalje neizvjestan i snažno će ovisiti o globalnim kretanjima.

Komisija za Hrvatsku u idućoj godini predviđa snažan rast BDP-a od 7,5 posto, koji bi nakon onog u Francuskoj trebao biti drugi najdinamičniji među članicama EU, navode iz HGK.

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!