trgovina-bozic-shopping-centar-largeHrvati će u prosincu u trgovinama potrošiti oko 11 milijardi kuna, pola milijarde više nego prošle godine, procjenjuju u HGK, dok u HUP-u očekuju potrošnju na razini lanjske, piše Slobodna Dalmacija

Hrvati će u prosincu u trgovinama potrošiti oko 11 milijardi kuna, pola milijarde više nego prošle godine, procjene su Sektora za trgovinu Hrvatske gospodarske Komore.

Kako piše Slobodna Dalmacija te se prognoze temelje prije svega na blagom oporavku maloprodaje, a građani su u prosincu 2010. godine trgovcima ostavili 10,5 milijardi kuna, čak 15,5 posto više nego u studenom 2010. godine ili samo 0,2 posto više od prometa iz posljednjeg mjeseca 2009. godine.

“Unatoč relativno niskim očekivanjima potrošača, nezaposlenosti, stagnaciji plaća, sporom oporavku kreditiranja kućanstava, racionalizaciji potrošnje, uz procjene za realni rast trgovine na malo na godišnjoj razini od jedan do dva posto, očekujemo da će se potrošnja u prosincu 2011. godine kretati oko 11 milijardi kuna”, kaže Milica Rakuša-Martulaš, direktorica Sektora za trgovinu HGK, podsjećajući da je prosinac mjesec velikih blagdana u kojem se troši više nego inače.

No zbog krize, kupci se ponašaju racionalnije i dobro će gledati na što troše. “Istraživanja pokazuju da će ove godine ljudi više kupovati korisne darove”, kaže Rakuša-Martulaš.

Udarni tjedan prosinačke kupovine upravo je ovaj prije Božića, odnosno razdoblje od 19. prosinca do 24. prosinca.

Sanja Smoljak-Katić, direktorica Udruge trgovina Hrvatske udruge poslodavaca, kaže pak da će se konkretni rezultati moći sagledati tek početkom sljedeće godine.

“Ako pogledamo podatak iz prosinca 2010. godine, vidljivo je da je zabilježena niska stopa rasta, pa slični pokazatelj očekujemo i u prosincu ove godine. Uglavnom možemo očekivati razinu potrošnje kao i lani, očekujemo da će potrošači i u ovom blagdanskom razdoblju zadržati oprez i racionalnu potrošnju”, zaključuje Smoljak-Katić. (Slobodna Dalmacija)