HR PSOR protiv spajanja ministarstava gospodarstva i zaštite okoliša i energetike

"Prirodno se resori gospodarstva i zaštite okoliša zalažu za potpuno suprotstavljene interese te je njihova ravnopravnosti nužna kako bi se donosile kompromisne odluke koje omogućuju održivi razvoj: razvoj gospodarstva uz dužnu pažnju na zaštitu okoliša", kaže se u HR PSOR-ovu priopćenju

Hrvatski poslovni savjet za održivi razvoj (HR PSOR) protiv je spajanja ministarstava gospodarstva i zaštite okoliša i energetike, jer vjeruje da će to dovesti do direktnog sukoba interesa i moguće pristranosti ministra koji će zastupati obje ideje. HR PSOR u priopćenju pozdravlja najavu starog – novog predsjednika Vlade Andreja Plenkovića o smanjenju broja ministarstava čime se, kako ocjenjuje, ukazuje na potrebu restrukturiranja javne uprave i povećanje njene efikasnosti što je jedan od većih problema Hrvatske koji otežava oporavak gospodarstva.

No, dodaje da će usprkos namjeri da se poveća efikasnost javne uprave, spajanje Ministarstva gospodarstva s Ministarstvom zaštite okoliša i energetike dovesti do direktnog sukoba interesa i moguće pristranosti ministra koji će zastupati obje ideje.

“Prirodno se resori gospodarstva i zaštite okoliša zalažu za potpuno suprotstavljene interese te je njihova ravnopravnosti nužna kako bi se donosile kompromisne odluke koje omogućuju održivi razvoj: razvoj gospodarstva uz dužnu pažnju na zaštitu okoliša”, kaže se u HR PSOR-ovu priopćenju.

Postoji, navodi se, opravdana bojazan da bi spajanjem dvaju resora došlo do gubitka neovisnosti i ravnopravnosti u donošenju odluka te da bi resor zaštite okoliša izgubio moć i sposobnost da gospodarstvu nameće nužne standarde za održivi razvoj.

U vremenu klimatskih promjena, gubitka biološke raznolikosti i resursa koji prijete da ugroze opstanak čovjeka za Zemlji, smatraju nužnim da resor zaštite okoliša ostane neovisan i snažan kako bi usmjeravao Hrvatsku prema održivom razvoju, što je temelj razvojnih programa Europske unije te Ujedinjenih naroda.

Stoga apeliraju da se odustane od spajanja Ministarstva gospodarstva i Ministarstva zaštite okoliša i energetike kako bi se očuvala neovisnost resora i omogućilo njegovo jačanje. (Hina)

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!