Privatne robne marke (PL) bilježe pad udjela u ukupnoj kategoriji hrane za mačke i pse, no njihov udio i dalje iznosi čak 55% ukupne količinske prodaje kategorije u 2020. godini te 37% vrijednosne prodaje.

Podaci GfK Panela kućanstava pokazuju da su kućanstva u prvih pet mjeseci ove godine potrošila 18% više na hranu za mačke i pse u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, a porastao je i broj kućanstava koji je kupovao kategoriju. Na vrijednosni rast najviše je utjecao segment mokre hrane za mačke, dok je po pitanju količinske prodaje najveći rast zabilježila suha hrana za pse. Privatne robne marke (PL) bilježe pad udjela u ukupnoj kategoriji hrane za mačke i pse, no njihov udio i dalje iznosi čak 55% ukupne količinske prodaje kategorije u 2020. godini te 37% vrijednosne prodaje.

STAVOVI I NAVIKE KUPACA
Ako promotrimo switching između brendova mokre hrane za mačke kad je u pitanju količinska prodaja, vidimo da su privatne robne marke Kauflanda i Plodina profitirale u razmjeni, pritom najviše uzimajući od manjih brendova. Plodine PL dobivaju i od dm-a i Kauflanda, a Lidl PL najviše gubi u razmjeni s Kauflandom i Konzumom. Friskies je pobjednik u bitci s Whiskasom i Felixom.

Uz tržišne indikatore, GfK Panel kućanstava nudi uvid i u sociodemografske pokazatelje kupaca, ali i u njihove kupovne navike, stavove i interese. Tako, na primjer, kupac hrane za pse odlazak u kupovinu smatra zabavnom aktivnošću, ne koristi popis za kupovinu i često u kupovini potroši više od planiranog te u nju najčešće odlazi autom. Kad su u pitanju kupovne navike, kupac hrane za mačke češće od prosječnog FMCG kupca koristi listu za kupovinu i informira se putem letaka o ponudama i promocijama i sklon je platiti više ako će time uštedjeti vrijeme. Kupcima pseće i mačje hrane zajedničko je da im je više nego prosječnom kupcu važno biti u skladu s prirodom, da im je bitna zaštita okoliša te da slobodno vrijeme vole provoditi van kuće.

IMA POTENCIJALA
A kako su trgovci upravljali kategorijom? U sljedećoj analizi usporedit ćemo iskorištenost potencijala (share of wallet) trgovačkih lanaca u kategoriji hrane za mačke i pse u odnosu na iskorištenost potencijala tog lanca na cjelokupnom FMCG tržištu za razdoblje siječanj – svibanj 2020. Konzum je dobro upravljao hranom za mačke (SOW kategorije iznad SOW-a za total FMCG), no u hrani za pse nije ni približno iskoristio svoj potencijal. Lidl je uspješniji u kategoriji hrane za pse u odnosu na hranu za mačke, ali za obje kategorije postoji prostor za rast. Kaufland je podjednako uspješan u obje kategorije, ali također s potencijalom za dodatni rast. Plodine su iznimno uspješne u iskorištavanju potencijala za hranu za mačke, dok je iskorištenost potencijala za obje kategorije u Intersparu ispod prosjeka tržišta. DM je uspješniji u upravljanju hranom za mačke, ali SOW je za obje kategorije iznad njegovog prosjeka za FMCG tržište. Specijalizirane trgovine puno su uspješnije u hrani za pse.