KategorijeTrendovi i brendoviHrana za kućne ljubimce – Osviješteni individualci i Statusni potrošači

Hrana za kućne ljubimce – Osviješteni individualci i Statusni potrošači

Prema svojem životnom stilu veliki korisnici iznad prosjeka ulaze u segment Osviještenih individualaca i Statusnih potrošača. Oba navedena segmenta sklona su posvetiti posebnu brigu kada je riječ o uređenju doma te cijene kvalitetu i reputaciju proizvoda pri kupovini.

U okviru BRANDpuls istraživanja Hrvatska prate se marketinški pokazatelji uspjeha za kategoriju hrane za kućne ljubimce i brendove unutar nje. Ovi marketinški pokazatelji važni su nam za uspješno vođenje brenda i rano uočavanje mogućih problema i prilika. Podaci korišteni u analizi koja slijedi prikupljeni su u drugoj polovici 2023. godine na području Hrvatske.

Kategoriju hrane za kućne ljubimce u Hrvatskoj barem ponekad koristi više od polovice građana, točnije njih 56% u dobi od 16 do 64 godine. Daljnjom segmentacijom potrošača dobit ćemo 40% velikih korisnika (heavy users), koji koriste hranu za kućne ljubimce jednom ili više puta dnevno, 11% srednjih korisnika (medium users), koji kategoriju koriste jednom od jednom tjedno do četiri do šest puta tjedno, te 5% malih korisnika (light users), koji koriste kategoriju hrane za kućne ljubimce dva do tri puta mjesečno ili rjeđe. Za gotovo polovicu korisnika kategorije izuzetno je bitan brend hrane za kućne ljubimce koji kupuju.

TKO SU VELIKI KORISNICI
Što se tiče velikih korisnika promatrane kategorije, nema značajnih odstupanja od prosjeka populacije, no najviše korisnika nalazimo među osobama u dobi od 30 do 59 godina te na području sjeverne Hrvatske, Dalmacije, Slavonije i Zagreba i okolice. Najčešće dolaze iz kućanstava srednjih ukupnih prihoda prema višima te ih više od 60% ima završenu srednju školu, a 66% je trenutno zaposleno.

Prema svojem životnom stilu veliki korisnici iznad prosjeka ulaze u segment Osviještenih individualaca i Statusnih potrošača. Oba navedena segmenta sklona su posvetiti posebnu brigu kada je riječ o uređenju doma. Također, oba segmenta cijene kvalitetu i reputaciju proizvoda pri kupovini. Najviše velikih korisnika u ovom trenutku u kućanstvu ima psa.

STAVOVI I BRENDOVI
Najviše velikih korisnika slaže se s tvrdnjom da biraju hranu za kućne ljubimce prema dobi i/ili veličini njihovog kućnog ljubimca. Za nešto više od tri petine njih bitno je da je hrana kvalitetnog i kontroliranog podrijetla, a za 60% je važno da hrana za kućne ljubimce sadrži dodatne benefite.

Osim općenitog praćenja kategorije hrane za kućne ljubimce, unutar BRANDpuls istraživanja prate se i brendovi. Najvažniji indikator koji pratimo svakako je razina korištenja (usage) – marketinški indikator koji najbolje govori o vitalnosti brenda. Praćenje korištenja je važno za procjenu potrošačke mase na koju u određenom trenutku možemo računati. Korisnik brenda konzumirao ga je u posljednjih mjesec dana.

Među velikim korisnicima kategorije prvi brend je Whiskas s 33% korisnika u zadnjih mjesec dana. Na drugom mjestu je Friskies s 28% korisnika, a na trećem Felix s 26% korisnika. Whiskas je vodeći brend po gotovo svim parametrima i ima najveći udio lojalnih korisnika, a upravo su lojalni potrošači najveća vrijednost brenda. Spremni su platiti veću cijenu, otporniji su na marketinške aktivnosti konkurencije i lakše je poticati ponovnu kupnju.

Najnovije objave

dm Zadar jump održat će se u subotu 27. srpnja

Najmasovniji skok u more nastavlja tradiciju dobre zabave i pomaganja zajednici Petnaesti skok sa zadarske rive, dm Zadar jump, održat će se u subotu 27....

izlog

BIPA je sada dostupna na Glovu, s brzom dostavom u 22 grada

Korisnici Glovo aplikacije imat će pristup preko 7000 proizvoda, u 15 različitih kategorija, uz brzu dostavu na njihova vrata za manje od 35 minuta Glovo,...