HRT: Podravka ide u hitnu privatizaciju

HRT je objavio da je predviđena hitna privatizacija Podravke te da se očekuje 500 mil. kuna prihoda od te transakcije

Na popisu tvrtki koje čeka što hitnija privatizacija prema planu gospodarskog oporavka, kako neslužbeno doznaje HRT.hr, nalazi se i Podravka.

Neizravno to potvrđuje i Josip Friščić koji u ekskluzivnoj izjavi za Dnevnik prvi put otvara vrata prodaji 25 posto državnih dionica u Podravci. Razlozi moguće privatizacije su i u sve većoj proračunskoj rupi, a Podravka je jedna od rijetkih tvrtki u državnom vlasništvu koja se još može dobro prodati, javlja HRT.

“Ništa nije zaštićeno da se o tome ne bi trebalo raspravljati, ali ako se otvori rasprava o tome, onda oko toga treba biti do kraja ozbiljan, odogovoran i vidjeti što se prodaje. Nju se ne smije prodati da bi je se pojelo, za namirenje jednokratnih proračunskih obveza“, kazao je Friščić.

Podsjetimo, Vlada je odlučila odmah prodati manjinske udjele države u 20 tvrtki, dugoročno su na popisu HFP-a za privatizaciju ukupno 484 tvrtke.

Prodajom državnog udjela u Podravci u državni proračun bi se, prema procjenama analitičara, slilo oko 500 milijuna kuna, no u Podravci smatraju da ona vrijedi više. Prema riječima predsjednika Uprave Miroslava Vitkovića Podravka će za godinu-dvije vrijediti puno više.

Nije pravo vrijeme za prodaju Podravke jer proračun to neće spasiti, a država će izgubiti jednu od najboljih prehrambenih kompanija, kažu stručnjaci.

„Prodaja ovih udjela neće biti financijsko rješenje ni za dan-dva“, izjavio je predsjednik NO-a Podravke Ljubo Jurčić. Na poseban oprez pozvao je i predsjednik HGK Nadan Vidošević.

Prodati ili ne prodati Podravku pitanje je koje sada već nadilazi politiku, ali će o njemu opet na kraju odlučiti politika, zaključuje HRT. (Bankamagazin, HRT)