S ciljem brendiranja Hrvatske kao vinske zemlje, Hrvatska gospodarska komora je organizirala promotivnu večeru u berlinskom restoranu Oxymoron, u kojemu su prezentirana vina okupljena pod brendom Vina Croatia – vina mosaica. Pod vodstvom Suda Zlatića svoja najbolja vina predstavile su vinarije Badel 1862, Belje, Dalmacijavino, PZ Vrbnik i Kutjevo, izvijestili su iz HGK.

“Brendiranjem hrvatske kao vinske zemlje dajemo vjetar u leđa izvozu vina i zato ustrajemo na vinskim promocijama. S Nijemcima je lako, oni su naši vjerni posjetitelji tijekom turističke sezone stoga imaju priliku ne samo probati naša vina već vezati uz njih i uspomene”, rekao je predsjednik HGK Luka Burilović.

Činjenicu da su naša vina sve prepoznatljivija u Njemačkoj potkrepljuju i brojke. U 2017. godini smo izvezli 786 tona vina u vrijednosti od preko dva milijuna eura, a već u prvih devet mjeseci 2018. smo premašili izvoz od 700 tona i dosegli 1,9 milijuna eura vrijednosti.

“Smatram da su autohtone sorte poput terana, pošipa ili debita ključan faktor za internacionalno pozicioniranje. Prednost su i prihvatljive cijene. No konzumente treba osvijestiti, više ih educirati upravo ovakvim eventima”, rekao je Suad Zlatić, te dodao kako je poželjno i prilagoditi se tržištu. ”Ako stranac ne može u nazivu vina pročitati č, ž ili š, on neće naruči to vino”, kaže Zlatić.

Osnovna je ideja ovakve promocije izravan kontakt vinarija s kupcima, distributerima i vlasnicima restorana, te razmjena informacija o ponudi i potražnji. “U Njemačku smo krenuli izvoziti tek krajem prošle godine, do sada se, zbog reorganizacije nismo stigli fokusirati toliko na izvoz, tako da su se ova promotivna večera kao i Zeleni tjedan poklopili s odlukom da se sastanemo sa starim distributerima i pokušamo dogovoriti poslove s novima”, istaknuo je Luka Zadro, predsjednik uprave Dalmacijavina.

“Kada smo 2016. preuzeli Dalmacijavino ostali smo iznenađeni koliki je izvoz bio u Njemačku nekada. Time smo se vodili kod osmišljavanja izvozne strategije, podsjetiti stare kupce na naše proizvode. No, uz prednost što u Njemačkoj postoje kupci koji nas poznaju, naslijedili smo i teret dugova koja je ostavila tvrtka dok je bila u državnom vlasništvu, pa će biti dosta izazovno povratiti povjerenje distributera i kupaca”, dodao je Zadro.

A Nijemcima je, iako je zbog ograničene proizvodnje nema previše u izvozu, vrlo dobro poznata Vrbnička žlahtina. “Na ukupan izvoz otpada nam tek 10 posto, ali ovdje smo zbog promocije. Hrvatska nije više anonimna zemlja, poznati smo u sportu, turizmu pa zašto ne bi bili i po vinima”, naglasio je Marinko Vladić, direktor PZ Vrbnik.