HUP-ov skor pokazuje stagnaciju i zaostajanje u provedbi reformi

Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) predstavila je prve rezultate HUP skora – posebnog mjernog alata razvijenog s ciljem praćenja uspješnosti u provedbi ključnih reformi za izlazak iz krize.

Rezultati pokazuju da se reforme provode presporo, da zaostajemo za zemljama u okruženju te da su reformski napori nedovoljno učinkoviti i zbog toga što se temelje na promjenama u onim segmentima u kojima već stojimo relativno dobro umjesto da se usmjere u one koji su zaista kritični.

HUP je javnosti u rujnu predstavio dokument s ukupno 13 strateških ciljeva i ključnih područja u kojima je nužno provesti reforme ponudivši za svako od područja i konkretne mjere čija bi provedba omogućila zaustavljanje daljnjeg urušavanja hrvatskog gospodarstva i izlazak iz dugogodišnje krize.

Polazeći od tog dokumenta HUP je razvio i poseban alat za mjerenje napretka u provedbi reformi te u ostvarivanju postavljenih strateških ciljeva. Za svako od područja koje definiraju strateški ciljevi (osim za ono koje se odnosi na unaprjeđenje socijalnog dijaloga) definiran je zaseban skor koji se sastoji od niza za to područje relevantnih indikatora.

Ukupan broj indikatora koji se prate je 73, a svih 12 skorova zajedno daje ukupan HUP skor za određeno razdoblje. Za prosinac 2013. HUP skor iznosi 31 od ukupno 100 mogućih bodova, dok je u 2012. bio 30, a u 2011. godini 32. To jasno pokazuje da u provedbi reformi ne ostvarujemo napredak i da već tri godine praktički stojimo na mjestu.

Čak 11 od 12 promatranih područja može se smatrati kritičnim, a najmanje vrijednosti Skora (15) zabilježene su za područja produktivnosti i konkurentnosti, te za poduzetničku klimu. Sljedeću kritičnu vrijednost bilježe područja  pravosuđa (19), fiskalne konsolidacije (22), tržišta rada (22) i poticanja investicija (29). Ponuda kapitala (53) jedino je područje s “prolaznom ocjenom” – iznad 50, međutim, čak i područja s najboljim ocjenama i dalje bilježe niske vrijednosti.

“HUP skor je alat koji mjeri rezultate u provedbi reformi, a ne napore koji se u to ulažu. Jedino što je relevantno jesu rezultati. I ovaj alat je potvrdio ono što HUP govori već dugo vremena – sve do sada učinjeno po pitanju reformi nije dovoljno. Određeni napori jesu uloženi, ali su realni pomaci daleko od potrebnih. Pri kreiranju HUP skora odlučili smo se uspoređivati s drugim tzv. tranzicijskim i zemljama u okruženju, a ne onim najnaprednijim. Da smo njih uzeli kao polazište za usporedbu rezultat bi bio još lošiji. Rezultati pojedinih indikatora pokazuju i da pogrešno usmjeravamo reformske napore. Dobre mjere dorađujemo, a loše ne diramo. Nadamo se da će Vlada iskoristiti ove pokazatelje za efikasnije usmjeravanje svojih napora te da će u narednom razdoblju konačno pokrenuti snažnije i sveobuhvatnije reforme”,  izjavio je Davor Majetić, glavni direktor HUP-a.

Predsjednik HUP-a Ivica Mudrinić još jednom je naglasio potrebu da provedba reformi dobije širu društvenu potporu.

“Ova je Vlada naslijedila niz problema koji se godinama nisu rješavali. Nakon desetljeća promašene ekonomske politike, zaduživanja i promašenih prilika za provođenje reformi, nismo se uspjeli iščupati iz negativne spirale koja nije započeta s prošlim izborima jer i ovaj HUP skor pokazuje da ni prije njih nismo stajali bolje. Obzirom na dubinu i brojnost naših problema niti jedna Vlada ne može sve potrebne reformske zahvate provesti bez da ju u tome podrže i socijalni partneri i svi drugi društveni akteri. Kriza kod nas traje već pet godina i bez široke spremnosti na promjene iz nje nećemo skoro izaći. Zajednički cilj svih treba biti da se već do sljedećeg HUP skora, koji ćemo objaviti sredinom 2014. godine, počnu pokazivati vidljivi pomaci u što više područja jer ćemo tek tada moći reći da smo krenuli prema izlazu iz krize i prema boljem životu”, poručio je Ivica Mudrinić.

Prethodni članakNajveću blagdansku čaroliju mališani mogu doživjeti u Point Shopping Centru
Sljedeći članakNova EU direktiva o duhanskim proizvodima