HURA: Nastavljen rast prihoda i broja zaposlenih u komunikacijskim agencijama

Rastom ukupnih prihoda prvi puta ikad na više od 300 milijuna eura, komunikacijske agencije potvrdile su značajnu tržišnu poziciju, poručuju iz Hrvatske udruge društava za tržišno komuniciranje

HURA članovi (Foto: Lorna Kijurko)

Ukupni prihodi agencija članica Hrvatske udruge društava za tržišno komuniciranje (HURA), koje predstavljaju više od 80 posto ukupnih oglašivačkih budžeta u zemlji, u 2022. godini dosegnuli su gotovo 307 milijuna eura, što je porast od oko 3 posto u odnosu na 2021. godinu. Rastom ukupnih prihoda prvi puta ikad na više od 300 milijuna eura, komunikacijske agencije potvrdile su značajnu tržišnu poziciju, pokazala je HURA-ina analiza u kojoj su korišteni javno dostupni podaci iz baze Digitalne komore i FINA-e (info.BIZ).
HURA je vodeća strukovna udruga u sektoru tržišnih komunikacija u Hrvatskoj i okuplja 61 agenciju, među kojima su najbolje i najnagrađivanije komunikacijske agencije na ovim prostorima. Nakon neizvjesne prve pandemijske godine i očekivanog rasta u 2021., rezultati za 2022. godinu ukazuju na stabilizaciju tržišta u cjelini te poslovnu pouzdanost agencijskih lidera u industriji.

Komunikatori poželjni poslodavci
Poseban fokus HURA-inih članica još u pandemiji na očuvanje radnih mjesta, a samim time i kvalitete rada, urodio je plodom te je, nakon rasta od 2 posto u drugoj godini pandemije, u 2022. zabilježen rast broja zaposlenih od 7 posto – na ukupno 1364 zaposlenika.

“Veseli nas povećanje broja zaposlenih u agencijama članicama HURA-e, koje su očito poželjni poslodavci kada u uvjetima sada već kroničnog nedostatka zaposlenika, pogotovo određenih stručnih profila, uspijevaju regrutirati nove kolegice i kolege. U tome sigurno pomaže i činjenica da HURA posebno njeguje stalna ulaganja u kvalitetu te svake godine zaposlenicima članica osigurava besplatan pristup edukacijama predavača iz cijeloga svijeta”, rekla je Kristina Laco, članica Uprave HURA-e i direktorica Komunikacijskog ureda Colić, Laco i partneri.

Rastu i prihodi iz inozemstva
Uz osvajanje domaćih i međunarodnih strukovnih nagrada, kao i pozive u najprestižnije žirije strukovnih natjecanja kao što su hvaljeni Cannes Lions te Effie Worldwide, domaće agencije dokazuju da su kvalitetom i kreativnošću svojih usluga sve relevantnija točka europske, ali i globalne karte. U ukupnim prihodima, rasli su i prihodi od izvoza, za oko 10 posto u odnosu na 2021. godinu te su dosegnuli razinu od gotovo 68 milijuna eura fakturiranih u inozemstvo.

“Ponosna sam na uspjehe i zavidnu kvalitetu rada naših članova koji pokazuju da se Hrvatska može pohvaliti stručnjacima koji su u vrhu na ovim prostorima, ali traženi i izvan naših granica — a sjajno je vidjeti kako njihova kvaliteta predvodi i cijelu industriju, koja je u zamahu”, poručila je Dunja Ivana Ballon, dugogodišnja izvršna direktorica HURA-e. To sjajno pokazuju i rezultati istraživanja zajednice za digitalni marketing IAB Croatia, po kojemu je domaće tržište online oglašavanja u prošloj godini poraslo za 21 %, a prognozira se i nastavak tog sjajnog trenda.

Osnovana Udruga za digitalni marketing
O kontinuitetu rasta, osim impresivnih brojki koje iz godine u godinu postižu HURA-ini članovi i obaraju vlastite rekorde, govori i činjenica da se broj agencija članica HURA-e povećao za nevjerojatnih 45 % — danas čak 61 agenciju specijaliziranu za komunikacije u kreativnom, medijskom, PR, event ili digitalnom segmentu — te da je domaće tržište, zahvaljujući njihovoj inicijativi, bogatije i s aktivnostima prošle godine osnovanog IAB-a Croatia, domaće podružnice globalne organizacije za digitalni marketing, koja pak u Hrvatskoj već sada broji 92 tvrtke člana.

U članstvu je trenutno okupljena 61 agencija, a one u svom portfelju usluga nude komunikacijsko savjetovanje, oglašavanje, zakup medija, odnose s javnošću, digitalnu komunikaciju te druge aktivnosti vezane uz komunikacijski menadžment te kreativnu i komunikacijsku industriju. Agencije za tržišno komuniciranje uz pomoć brojnih aktivnosti HURA-e predstavljaju veliku snagu u podizanju razine kvalitete tržišta te aktivno sudjeluju u krojenju domaćih i europskih strukovnih standarda, zaštiti struke i unapređenju industrije. Uz to, HURA svojim članicama nudi pristup ekskluzivnim sadržajima, aktivnostima, edukaciji, događanjima i financijskim uštedama.

Prethodni članakPlenković: Sajmeni dani su predviđeni i nisu rupa u zakonu
Sljedeći članakInflacija u srpnju usporila na 7,3 posto