Krivotvorenje deklaracija i registriranih robnih žigova proizvođača sira udruženih u Savez udruga malih sirara RH SirCro, pod čijim se oznakama ilegalno prodaje sir neodgovarajuće, zdravstveno i higijenski sumnjive kvalitete, žalosna je praksa na koju u priopćenju za javnost u ime Saveza upozorava predsjednica Romina Zadravec.

Neposredan povod tome je slučaj zabilježen je početkom ovog mjeseca na odmorištu Dobra-istok na autocesti Rijeka – Zagreb, gdje je vlasnik obrta za “trgovinu robe u tranzitu” prodavao sir s krivotvorenim etiketama registriranoga obiteljskog poljoprivrednoga gospodarstva sirara Nine Mrvoša iz Gomirja.

Spomenutom trgovcu iz Ogulina Mrvoš je prodao nešto svojih kravljih sireva, što je, ispostavilo se, bilo samo pokriće za kasniji plasman ilegalnog sira s krivotvorenim etiketama Mrvoševog OPG-a, ali i krivotvorenim deklaracijama.

Da bahatost krivotvoritelja bude veća, dodaje Zadravec, pod lažnim robnim žigom OPG-a Mrvoš prodavao se kozji sir, k tome izrazito loše kvalitete, iako Mrvoš uopće nema koze i proizvodi samo kravlji sir, a i deklaracija je sastavljena mimo standardnog obrasca.

Policija je, kaže Mrvoš, intervenirala tek pet dana nakon prijave uočenih krivotvorina, kad je većina inkriminiranih sireva bila uklonjena, a nakon što je očevid napravila i gospodarska inspekcija, Mrvoš u očekivanju rezultata s rezignacijom kaže da prijavljeni trgovac i dalje radi, samo pod drugim nazivom.

Kolika je šteta tijekom ljeta nanesena mnogim hrvatskim poštenim sirarima, pita nadležne institucije Mrvoš, dok Romina Zadravec svim kupcima sireva preporučuje ili direktnu kupnju kod registriranih OPG-a ili da prilikom kupnje na štandovima zatraže od prodavatelja odgovarajuću iskaznicu o registraciji OPG-a. (Lider)