Nakon Spara, Konzuma ali i Prehrane i Dione, sada i Mercator najavljuje fokus na manje trgovine u Zagrebu i Istri te u većim hrvatskim gradovima.

Velikim trgovačkim lancima u Hrvatskoj sve je zanimljivije tržište malih kvartovskih trgovina. Nakon Spara, Konzumovih Plus marketa, ali i Prehrane te Dioninih trgovina koje se nalaze u gotovo svim zagrebačkim kvartovima, sada se i Mercator usmjerava na otvaranje manjih trgovina u Zagrebu i Istri te u većim hrvatskim gradovima, piše Poslovni dnevnik.

“Slijedeći europske trendove i Mercator će se u svojoj strategiji poslovanja za razdoblje od 2013. do 2016. više fokusirati na manje formate prodavaonica te zakupe umjesto vlastitih objekata”, kazala nam je Lea Marcijuš, voditeljica odnosa s javnošću Mercatora.

Europski trendovi
U Hrvatskoj će Mercator 6. prosinca otvoriti market na zagrebačkoj Savici. Početkom prosinca otvorit će i dvije novouređene trgovine u Velikoj Gorici i Karlovcu.

“U Kurilovcu, u Velikoj Gorici, otvaramo novu trgovinu od 320 četvornih metara, a istodobno ćemo građanima Karlovca omogućiti novo ruho Mercatorovog hipermarketa, zadržavajući široku ponudu, ali cjenovno više prilagođenu potrošačima”, ističe Marcijuš.

Voditeljica odnosa s javnošću Mercatora pritom napominje da se i europski trgovci sve više okreću razvoju manjih formata, kvartovskih ponuda i boljeg odgovora na potrebe potrošača mikro-lokacija.

“Prema istraživanjima u prosjeku 70 posto potrošača obavlja dnevne kupovine u supermarketima ili manjim formatima trgovina, dok veće tjedne ili mjesečne kupnje obavljaju u hipermarketima”, navodi.

Milica Rakuša Martulaš, direktorica Sektora trgovine Hrvatske gospodarske komore, smatra da će klasična maloprodajna mreža svakako zadržati svoje kupce kroz nišu “trgovina iz susjedstva”, a veliki trgovački lanci će se ponudom različitih sadržaja nastojati prilagoditi potrebama potrošača te da su male trgovine tradicionalno usmjerene na “dnevne i male kupnje” i potrošači ih koriste za popunjavanje svojih zaliha.

“Prednosti malih trgovina očituju se kroz obogaćivanje ponude i doprinos regionalnom razvoju. Zanimljivo je istaknuti da je u Hrvatskoj oko 4000 naselja bez prodavaonica zbog čega je nužno poticati gradnju prodavaonica baš u takvim naseljima kako bi se osigurala nesmetana opskrba stanovništva”, poručuje direktorica Sektora trgovine HGK.

Mali jamče opstanak
Rakuša Martulaš naglašava i da su male prodavaonice važan čimbenik za ukupno gospodarstvo te da imaju važan element kroz socijalni aspekt.

“Najčešće je riječ o tvrtkama u obiteljskom vlasništvu u kojima se osigurava zapošljavanje i samozapošljavanje. Opstanak malih trgovina zapravo jamči opskrbu jedne zemlje, posebno na otocima i planinskim područjima. Nezaobilazna je njihova socijalna komponenta u opskrbi stanovništva, posebno stanovništva starije dobi”, zaključuje Rakuša Martulaš.

Turistički adut
Milica Rakuša Martulaš, direktorica Sektora trgovine Hrvatske gospodarske komore, ističe da u skladu s europskom i svjetskom praksom i hrvatska trgovina nastoji što učinkovitije i uspješnije odgovoriti na želje i potrebe kupaca.

“Hrvatska je i turistička zemlja pa razvoj malih prodavaonica predstavlja turistički adut. Treba istaknuti i mogućnost plasmana domaćih proizvoda kroz male prodavaonice, posebno onih regionalnih/ekoloških”, napominje Rakuša Martulaš. (Poslovni.hr)