imlek-mlijeko-midi3U narednom razdoblju moguće su nestašice mlijeka na tržištu Srbije zbog suše i smanjene proizvodnje, izjavio je Slobodan Petrović, direktor Imleka, piše B92.

Način kako to možemo prevenirati jest da iz naših kompanija, koje posluju u zemljama iz bliskog okruženja, uvozimo mlijeko i osiguramo potrebne količine za domaće tržište jer proizvodnja u Srbiji neće biti dovoljna, rekao je Petrović.

Prema mišljenju Petrovića, povećanje proizvodnje mlijeka u Srbiji može se očekivati tek od lipnja 2013., ali pod uvjetom da godina bude dobra. Ukazao je na to da se već sada osjeća manjak proizvodnje mlijeka na domaćem tržištu, a problem je u tome što nema dovoljno hrane za stoku.

Kako je rekao, u takvoj situaciji se mora pomoći i farmerima i danas će razgovarati s njima oko nove, veće otkupne cijene sirovog mlijeka, što će utjecati i na cijenu tog važnog prehrambenog proizvoda u maloprodaji.

Petrović nije, međutim, precizirao koliko bi mlijeko i mliječni proizvodi mogli poskupjeti u trgovinama.

Prema njegovim riječima, neophodno je oživljavanje i zaštita domaće proizvodnje, ali i realan tečaj dinara, što sada nije slučaj. (B92)