Imperial Tobacco Group (ITG)

Imperial Tobacco Group PLC (ITG) je jedna od četiri vodeće svjetske tvrtke u segmentu proizvodnje, distribucije i prodaje širokog asortimana cigareta, duhana i ostalih duhanskih proizvoda koja je prisutna na više od 160 tržišta širom svijeta.

Iz Imperial Tobacco Zagreb ističu kako se od ostalih duhanskih tvrtki na hrvatskom tržištu izdvajaju po sveobuhvatnosti svog portfelja koji, uz duhanske proizvode, uključuje i bogat popratni duhanski asortiman.

Imperial Tobacco u svom portfelju cigareta ima međunarodne brendove: Davidoff, Gauloises Blondes i West kao i cjenovno najprihvatljivije brendove na tržištu: Style, Paramount i Filter 57. Od duhanskog asortimana posebno se ističe najprodavaniji svjetski premium brend Golden Virginia kao i međunarodno poznati brendovi Van Nelle, Drum i Paramount.

Popratni duhanski asortiman obuhvaća mašinice za ručno motanje, punjače, filtere i tube s filterom poznatih brendova Columbus i Paramount, dok je i Rizla, kao najpoznatiji papir za motanje duhana u svijetu, također dio ponude.

Iz Imperial Tobaccoa navode kako se u Hrvatskoj primjećuju dvojaki trendovi na tržištu. S jedne strane, zbog smanjene kupovne moći potrošači sve više odabiru jeftinije proizvode, što već sad potvrđuju prvi rezultati za Filter 57.

Usto, primjetan je i rast kategorije duhana za tube kao ponude za cjenovno najosjetljivije potrošače, što dokazuje rast Paramount duhana, pogotovo light verzije kao trenutno jedine ponude u toj kategoriji.

Međutim, i u krizi dio potrošača je spreman platiti za kvalitetne brendove, što u Imperial Tobaccou ilustriraju rastom prodaje Davidoffa koji je jedan od vodećih brendova u high premium segmentu.

O mijenama koje na tržište donosi ulazak Hrvatske u EU kažu kako očekuju da će se tržište dalje liberalizirati, što bi potrošačima donijelo veći izbor, a proizvođačima veću konkurenciju i poticaj da potrošačima ponude što bolje proizvode po što prihvatljivijim cijenama.

Očekujemo da će praksa prilikom ulaska u EU za sve nove članice biti primijenjena i na Hrvatsku, prvenstveno kada je riječ o visini trošarina. Naš je stav da se u interesu potrošača provede postupno povećanje trošarina, kako ne bi došlo do prevelikih skokova cijena koji mogu destabilizirati tržište.

Dvostruki rast prodaje u 2012.
Iz tvrtke navode kako su izuzetno zadovoljni poslovnim rezultatima na hrvatskom tržištu jer su u 2011. utrostručili prodaju u odnosu na godinu prije. Lani su ostvarili dvostruki rast prodaje te ističu kako se taj trend nastavlja i u 2013. godini. Najprodavaniji proizvod je Paramount (na tržištu trenutno među najpovoljnijim cigaretnim brendovima-16 kn), a u toj kategoriji pozitivan rezultat očekuju i od novog Filtera 57 (15,5 kn). U premium segmentu lansirani su Davidoff iD, dok je slims segment proširen s brendom Style. Pored toga, s novim proizvodima ove godine ulaze i u najbrže rastući 100s segment s brendovima West i Paramount.

Imperial Tobacco Group (ITG)

Prethodni članakIdila čokolade iz Kandita
Sljedeći članakViše cijene održavaju stabilnost duhanskog tržišta