Smoking is expensive

U većini duhanskih kategorija smanjen je volumen prodaje u proteklih nekoliko godina. Međutim, povećanje jediničnih cijena neutraliziralo je manji volumen prodaje, a veliki udio u ostvarenoj vrijednosnoj prodaji pripao je državi u obliku poreznih prihoda

Zbog svojih specifičnih karakteristika, poslovanje na duhanskom tržištu propisano je strogim legislativnim procedurama. Zakonska regulativa utječe na duhansko tržište na dva načina.

Prvi je politika oporezivanja države koja uvodi prilagodbe kako bi se tržište uskladilo s propisima Europske unije čijom članicom Hrvatska postaje 1. srpnja 2013. godine. Ovo je najsnažniji kanal utjecaja nametnut od strane države koji u velikoj mjeri oblikuje duhansko tržište.

Drugi dio odnosi se na zabranu pušenja u ugostiteljskim objektima koja je propisana zakonom iz 2009. godine, koja je na ugostiteljsku djelatnost imala mnogo više utjecaja negoli promjena u navikama pušača ili razina konzumacije u zemlji. Prihodi restorana bilježili su dvoznamenkaste stope pada od uvođenja ove zabrane koju su pratili neprekidni prosvjedi ugostiteljskih radnika.

TDR POD PRITISKOM
S obzirom na to da se novim sustavom oporezivanja donesenim 2010. godine počelo favorizirati premium segment cigareta nauštrb onih ekonomičnijih, jeftinijih brendova, multinacionalne kompanije uspjele su stabilizirati svoje poslovanje na hrvatskom tržištu.

Kako je i posljednji od “velike četvorke”, Japan Tobacco International Ltd, ušao na tržište, multinacionalne kompanije povećale su svoj tržišni udio na štetu lokalnog lidera TDR-a.

Ako se ovaj trend nastavi, TDR-ov udio će se smanjiti na manje do 50 posto prije 2022. godine ukoliko dotad ne postane predmetom akvizicije od strane neke od multinacionalnih kompanija.

TUŽBE i EU
Opetovani pokušaji da se tuži TDR zbog njegove navodno monopolističke tržišne pozicije ponovno su doživjeli neuspjeh 2011. godine. Naime, Japan Tobacco International (JTI) tužio je TDR za monopol zbog odnosa spram brendova konkurentskih proizvođača.

S obzirom na to da je ovu optužbu bilo jako teško dokazati, svi pravni postupci su 2011. godine zaključeni s presudom da TDR nije kriv. Ipak, JTI je objavio kako će s ovim procesom nastaviti i dalje te da će proceduru proslijediti na višu pravnu razinu.

Nadalje, tijekom pregovora s EU, Hrvatska je morala prihvatiti postupnu prilagodbu trošarina kako bi se uskladila s europskim standardima u tom području. To znači da će do 2018. ukupna trošarina iznositi 90 eura na 1000 komada cigareta.

Ovo povećanje podijeljeno je u nekoliko faza sa strogim rokovima provedbe, što daje jasne indikacije smjera u kojem će se kretati cijene cigareta u budućnosti te ujedno predstavlja dodatni problem za kompanije koje će biti primorane pronaći načine kako ublažiti cjenovni udar na svoje potrošače.

TRŽIŠNE POZICIJE
Duhanska kompanija TDR, iz sastava Adris grupe, vodeći je igrač na hrvatskom tržištu. Prema podacima za 2011. godinu, nakon TDR-a na drugoj poziciji se nalazi Philip Morris International, treći je Japan Tobacco, dok su na četvrtom i petom mjestu British American Tobacco i Imperial Tobacco Group.

Ako se gledaju robne marke cigareta na hrvatskom tržištu, tijekom 2011. godine TDR je imao četiri svoja brenda u vodećih pet, a jedino je Marlboro (Philip Morris International) uspio ući na ljestvicu zauzevši drugo mjesto iza vodećeg Ronhilla. Na trećem mjestu se nalazi Walter Wolf, na četvrtom York, dok je peto mjesto zauzeo Filter 160.