Indija snizila cjenovni prag za izvoz basmati riže

Indija i Pakistan vodeći su izvoznici basmati riže, vrhunske sorte riže dugog zrna poznate po aromi

Indija je snizila cjenovni prag za izvoz basmati riže s 1.200 dolara po metričkoj toni na 950 dolara, nakon što su se poljoprivrednici i izvoznici požalili da šteti trgovini, rekao je Reutersu izvor u vladi.

Indija je u kolovozu odredila minimalnu cijenu za izvoz basmati riže od 1.200 dolara po toni kako bi zauzdala cijene na domaćem tržištu uoči ključnih parlamentarnih izbora, podsjeća Reuters.

Očekivalo se da će biti smanjena s dolaskom nove žetvene sezone, no vlada je sredinom mjeseca rekla da će ga zadržati do daljnjeg, naljutivši poljoprivrednike i izvoznike koji su poručili da je žetva u novoj sezoni snizila cijene na domaćem tržištu.

Iz vlade su kasnije odgovorili da aktivno preispituju cjenovni prag.

“Zahvaljujući smanjenju (minimalne cijene) indijska basmati riža ponovo će biti konkurentna na globalnim tržištima. Izvoznici sada rade na tome da vrate izgubljene (tržišne) udjele”, rekao je Atul Garg, generalni direktor GRM Overseasa, vodećeg izvoznika.

Indija i Pakistan vodeći su izvoznici basmati riže, vrhunske sorte riže dugog zrna poznate po aromi.

New Delhi izvozi više od četiri milijuna metričkih tona basmati riže u zemlje poput Irana, Iraka, Jemena, Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Sjedinjenih Država.

Indija će ove godine proizvesti više basmati riže jer su poljoprivrednici proširili zasijana područja, nakon rekordnog prošlogodišnjeg uroda, rekao je trgovac globalne trgovinske tvrtke.

Međutim, poljoprivrednici su imali problema s prodajom jer su mlinari i trgovci prestali dolaziti na ključne veleprodajne tržnice, rekao je.

“Sada će početi kupovati rižu, što će pomoći stabilizirati cijene riže koje su u prošla dva mjeseca korigirane za gotovo 20 posto”, dodao je.

Indija, najveći svjetski izvoznik, ograničila je istodobno izvoz drugih sorti riže, podsjeća Reuters. (Hina)

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!

Prethodni članakHŽ Putnički prijevoz i HŽ Infrastruktura u investicijskom zamahu
Sljedeći članakVegeta Natur pastozni dodaci jelima