Godišnja stopa inflacije, mjerena potrošačkim cijenama, u Hrvatskoj u veljači je usporila na 1,5 posto, nakon u siječnju zabilježenih 2 posto, pokazuje izvješće Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeno u utorak.

“U skladu s našim očekivanjima, nastavak godišnjeg rasta cijena dobara i usluga za osobnu potrošnju, koji traje od kraja 2016. godine, u veljači je usporio na 1,5 posto”, ističu analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA).

Rastu cijena na godišnjoj razini prvenstveno su pridonijele cijene hrane i bezalkoholnih pića, koje su u veljači porasle 2,9 posto te cijene u restoranima i hotelima, za 2,8 posto.

U veljači su u odnosu na godinu ranije porasle i cijene raznih dobara i usluga i to za 1,8 posto, potom prijevoza, za 1,5 posto, zdravlja, za 1,3 posto, stanovanja, vode, električne enegije, plina i dr. za 1,1 posto.

Godišnji rast cijena ostvaren je i u segmentu komunikacija te alkoholnih pića i duhana, za po 0,7 posto, potom pokućstva, opreme za kuću i redovito održavanje kućanstava, za 0,5 posto, obrazovanja, za 0,4 posto te odjeće i obuće, za 0,1 posto.

Jedino su u veljači pale na godišnjoj razini cijene rekreacije i kulture, i to za 0,4 posto.

U odnosu na siječanj cijene pale 0,3 posto
Na mjesečnoj razini, u veljači su cijene pale za 0,3 posto, pokazuju podaci DZS-a. Najveći doprinos padu cijena u veljači u odnosu na siječanj dale su cijene prijevoza, koje su pale 2,3 posto, prvenstveno zbog nižih cijena goriva za osobna vozila. Cijene hrane i pića u odnosu na siječanj pale su za 0,4 posto, a komunikacija za 0,1 posto.

S druge strane, najviše su porasle cijene raznih dobara i usluga, za 0,6 posto i zdravlja, za 0,5 posto. Cijene pokućstva, opreme za kuću i redovito održavanje kućanstava više su za 0,3 posto, rekreacije i kultue za 0,2 posto, alkoholnih pića i duhana za 0,2 posto te stanovanja, vode, električne enegije, plina i dr, za 0,1 posto.

Istodobno, cijene odjeće i obuće, obrazovanja i restorana i hotela u vlejači su ostale na razini kao u siječnju. U prva dva ovogodišnja mjeseca inflacija je iznosila 1,7 posto.

Analitičari RBA procjenjuju da će unatoč ubrzanju u prvim mjesecima, na razini cijele 2020. inflatorni pritisci ostati potisnuti.

“S obzirom na nedavna kretanja na svjetskim tržištima, očekujemo da će tokom ove godine inflacija usporiti, ponajprije pod utjecajem pada cijena energije i usluga. Tržište nafte doživjelo je snažan udar koji je imao globalni efekt te posljedično sniženje cijena na kojima nije trenutna pozornost, s obzirom na pandemiju virusa koja vlada svijetom. Tu su i cijene usluga u turizmu, koje u velikoj mjeri doprinose potrošačkim cijenama u Hrvatskoj, i koje će biti pod velikim pritiskom u nadolazećim mjesecima zbog manjka potražnje u hrvatskom turizmu”, zaključuju u RBA. (Hina)