Zbog opasnosti širenja bolesti COVID-19 zdravlje je više nego ikada do sada stavljeno visoko na listu prioriteta svih tvrtki. U otežanim okolnostima poslovanja online narudžbe i beskontaktna dostava pokazali su se odličnim načinom poslovanja kojem se okrenuo veliki broj kompanija iz različitih sektora. Upitali smo predstavnike dostavljačkih tvrtki kako je povećana potražnja utjecala na njihovo poslovanje.

Hrvatska pošta – Tajana Link, voditeljica Odjela za upravljanje digitalnim uslugama
Kriza uzrokovana širenjem pandemije koronavirusa potaknula je ljude da više nego ikad kupuju online pri čemu Hrvatska pošta bilježi višestruki dnevni rast broja narudžbi. Izrazito je povećana potražnja za domaćim prehrambenim proizvodima čemu svjedoči vrlo uspješna suradnja Žutog klika s tvrtkama kao što su Podravka i Kraš. Porastao je interes kupaca i za proizvodima domaćih OPG-ova pa smo i u tom segmentu obogatili ponudu. Među prvima smo prepoznali kako pomoći malim proizvođačima u plasmanu i, s druge strane, kako omogućiti kupcima da nesmetano dođu do željenih proizvoda. Suradnju s malim poljoprivrednim proizvođačima pokrenuli smo još prije dvije godine, a od tada interes za kategoriju domaćih proizvoda raste, što je još više došlo do izražaja u vrijeme pandemije. Od naše ukupne ponude, više od 70% prometa odnosi se na prehrambene artikle, sredstva za higijenu i čišćenje te asortiman osobne njege.

Broj naših dobavljača tijekom travnja je udvostručen, a i dalje bilježi rast. S obzirom na veliki interes za proizvodima OPG-ova, uputili smo dodatni poziv za suradnju domaćim proizvođačima jer podržavajući ih danas, osiguravamo njihovu održivost u budućnosti. Isto tako pozivamo i sve druge zainteresirane proizvođače i dobavljače da nam se jave za suradnju. Osim Žutog klika kao kanala prodaje, u našoj je ponudi i usluga dostave Paket24, a klijentima je na raspolaganju i korisnička podrška.

Inače, u novim okolnostima koncept dostave Hrvatske pošte ostao je isti, ali su se promijenili načini dostave pošiljaka u finalnoj fazi procesa, odnosno pri isporuci krajnjim korisnicima. Poštari moraju izbjegavati svaki neposredan kontakt s korisnicima pa se sve pošiljke koje se mogu ubaciti u kućni kovčežić tako i uručuju uz najavu na portafon. Zaposlenici na terenu kontinuirano se opskrbljuju zaštitnim sredstvima, maskama i rukavicama te sredstvima za dezinfekciju, a redovito se dezinficiraju i prostorije te vozila.

GLS – Kristina Jevtić Špoljar, Division Sales Manager
GLS-ov prvenstveni cilj je kontinuirana i pouzdana usluga dostave paketa od vrata do vrata pa stoga kroz cijelu godinu osiguravamo adekvatnu količinu kapaciteta kako bi se ona nastavila i u slučaju bilo kakve iznimne situacije bez pada kvalitete. Unatoč neočekivanoj situaciji, bili smo spremni i potvrdili položaj lidera u B2C dostavi.

GLS-om možete poslati sve što hrvatskim građanima u ovom trenu može zatrebati, a ne mogu po to otići sami ili žele izbjeći čekanje u redu za preuzimanje. Smatramo da moramo biti na usluzi OPG-ovima, malim poduzećima i hrvatskim građanima, sada kada nas najviše trebaju, i svima na vrijeme dovesti sve namirnice i potrepštine koje su važne njima i njihovim obiteljima. Pritom jako brinemo da je svaka naša usluga sigurna za naše zaposlenike i za naše kupce. Sigurnost radnika i korisnika usluga na prvom je mjestu. Zbog toga smo našim djelatnicima i kuririma osigurali sve razumne sigurnosne mjere u što se ubrajaju dezinficijensi, rukavice, maske, a za uredske djelatnike omogućili smo i rad od kuće u dvotjednim smjenama. Zbog koronavirusa uvedena je i beskontaktna dostava kako bismo pomogli očuvati zdravlje naših zaposlenika, poslovnih partnera i primatelja paketa u svim zemljama Europe.

Inače, kako bismo održali transparentnost poslovanja, trošak GLS dostave snosi isključivo nalogodavatelj na temelju prethodnog sporazuma, bez dodatnih troškova za primatelja u trenutku isporuke.

Eurosender – Tim Potočnik, CEO
Našu platformu koristi više od 40 tisuća malih i srednjih poduzeća. Zbog širenja pandemije koronavirusa, mnogi su poslovni subjekti privremeno obustavili rad ili trenutačno imaju manju potražnju za proizvodima.

S druge strane, također postoje poslovni subjekti koji nesmetano rade i koji se oslanjaju na naša logistička rješenja. Samo neki od primjera su poduzeća s proizvodnjom i/ili prodajom opreme za rekreaciju i tjelovježbu, proizvoda za osobnu njegu, dodataka prehrani i vitamina, opreme za dom, kućanskih aparata, te raznih proizvoda za razonodu i hobije. Traženije su i usluge koje iziskuju više planiranja kao što je slanje medicinskih pomagala i opreme, lijekova, poljoprivrednih dobara i sličnog.

Na tržištu je trenutačno primjetna promjena strukture usluga koju klijenti najviše traže – dogodio se pad potražnje za pomorskim i cestovnim prijevozom, dok se potražnja za žurnim prijevozom odnosno zračnim povećala. Klijenti sada također više traže usluge slanja unutar država i lokalno, a manje međunarodna slanja što se može objasniti povećanjem u segmentu internet kupovine. Ako se ovakav trend nastavi, to bi moglo kratkoročno i dugoročno povoljno utjecati na naše poslovanje.

Eurosender nudi širok spektar logističkih usluga kako bismo zadovoljili sve upite koji dolaze od naših klijenata, nudeći više opcija svih naših logističkih partnera na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini.

S obzirom na to, pružamo izravan pristup uslugama slanja paketa, žurnom slanju za hitnu dostavu, dostavi paleta te dostavi posebnim kombijima, kao i posebnim rješenjima za zračni prijevoz, punom kamionskom i polukamionskom prijevozu. Razvili smo široku mrežu lokalnih i međunarodnih partnera koji pružaju logističke usluge pa kupcima možemo ponuditi širok izbor usluga čak i u područjima posebno pogođenima širenjem bolesti COVID-19.

Najčešće je pošiljatelj taj koji snosi troškove slanja. Ako je, primjerice, korisnik tvrtka, ona plaća uslugu slanja bez obzira na to je li primatelj klijent ili poslovni partner.

WOLT – Matko Katanec, generalni direktor Adria regije
Uz sve vrste kulinarskih specijaliteta koje korisnicima dostavljamo preko naše platforme (od burgera, pizza, sushija sve do tradicionalne domaće kuhinje i deserata) nedavno smo na području Zagreba i Splita pokrenuli i dostavu namirnica iz više od 30 prodavaonica robe široke potrošnje. Nadamo se da će ta usluga uskoro zaživjeti i na području Rijeke. Širenje usluge pokazalo se kao odličan potez, a korisnici su je iznimno dobro prihvatili. Najčešće se radi o dostavi namirnica poput kruha, mlijeka, brašna, jaja i povrća, ali zastupljene su i druge vrste proizvoda. Maksimalno se trudimo korisnicima pružiti što širu ponudu pa smo trenutno u pregovorima i s nekoliko drogerija, a korisnici na području Zagreba imaju i mogućnost narudžbe proizvoda za kućne ljubimce. Na Wolt platformi svega još nekoliko zemalja nudi istu uslugu.

Naša primarna skupina kupaca su u pravilu mlađe i generacije srednje dobi, starosti od 25 do 45 godina. Radi se o korisnicima koji su early adopters, tehnološki i mobilno educirani, srednje do visoke platežne moći te imaju minimalno slobodnog vremena. Od početka pandemije bolesti COVID-19 zabilježili smo porast korisnika starije životne dobi.

Jedna od glavnih značajki našeg poslovanja je plaćanje isključivo kartičnim putem, što nam je iznimno važno u trenutnoj situaciji kada je važno smanjiti kontakt između dostavljača i korisnika na minimum.

Pandemija nije znatno utjecala na naše principe jer smo zahvaljujući cijelom timu uspjeli održati iznimno visoku razinu profesionalnosti u svakom pogledu poslovanja, no zbog novonastalih okolnosti poduzeli smo 10 koraka u borbi s epidemijom bolesti COVID-19 u četiri domene. Naši su dostavljači, među ostalim, upoznati s pravilima održavanja higijene ruku te smanjivanja ljudskog kontakta kako u restoranima, tako i na vratima kupaca. Implementirali smo contactless delivery putem koje korisnici mogu naručiti hranu te ju preuzeti bez kontakta s dostavljačem. Također, svakom dostavljaču subvencioniramo dezinfekcijske gelove.

Trošak dostave putem naše platforme snose kupci, dok s partnerima potpisujemo ugovore koji podrazumijevaju dogovorenu proviziju. Od izbijanja pandemije nismo zabilježili niti jedan raskid suradnje iako je znatan broj restorana prvih dana ožujka zbog predostrožnosti privremeno stao s radom. Štoviše, tijekom ožujka broj aktivnih restorana i trgovina na našoj je aplikaciji porastao 30 posto u odnosu na veljaču.

Elmira Majerić, direktorica, Pauza.hr
Vaš prvi korak do ukusne hrane počinje instaliranjem Pauza aplikacije ili posjetom stranice www.pauza.hr. Napravite svoj korisnički račun klikom na gumb Registracija, upišite svoje podatke i lozinku. Možete se registrirati i putem Google ili Facebook korisničkog računa.
Prvo, upišite adresu na koju želite dostavu i sustav će vam pokazati restorane koji dostavljaju do vas. Odaberite restoran koji vam se sviđa, pregledajte njegov jelovnik i dodajte jelo u košaricu. I potvrdite svoju narudžbu. Nakon što ste potvrdili narudžbu sustav će vam ispisati vrijeme u koje će vam narudžba biti isporučena. Platiti možete gotovinom dostavljaču ili karticama online.

Nudimo beskontaktnu dostavu što znači da ako ste odabrali plaćanje karticama online vaša će narudžba biti dostavljena i ostavljena pred vratima u vrijeme isporuke. U vrijeme pandemije preporučujemo plaćanje karticama kao dio rješenja sigurne dostave jer tako svi u lancu odgovorno smanjujemo mogućnost širenja zaraze ograničavajući razmjenu gotovine, a pokretanjem dostave bez kontakta omogućili smo uslugu koja je sigurna za naše korisnike, dostavljače i restorane. I to je to! Stiže vam klopa, bez troškova dostave jer je ona za korisnika Pauze – besplatna.

Dok su neki restorani odlučili umanjiti rizike prekidom rada, drugi su se pak kao dio akcija da održe svoje poslovanje okrenuli suradnji s nama. To je dovelo do toga da je ponuda u dostavi za korisnike raznovrsnija nego ikada. Danas brojimo više od 450 restorana partnera koji su ponudili dostavu iz svojih restorana u Zagrebu, Rijeci, Splitu, Osijeku, Varaždinu, Puli, Karlovcu, Zadru, Velikoj Gorici, a uskoro otvaramo dostavu u Šibeniku i Slavonskom Brodu.

Navike naših korisnika nisu se značajno mijenjale za vrijeme pandemije, i dalje je pizza #1 po broju narudžbi a slijede ju roštilj i gableci. Ono što se promijenilo jest učestalost naručivanja i udio kartičnih plaćanja. U Pauzi, osim što osiguravamo opskrbu stanovništva, potičemo i pozivamo na naručivanje hrane putem interneta, što će osigurati iznimno važan dotok prihoda restoranima. Naručivanje hrane putem interneta jedan je od načina da se osigura opstanak radnih mjesta i sredstva za život, a naša je želja da nastavimo pružiti našoj zajednici zaposlenje i hranu.