U svjetlu aktualne koronakrize možemo reći da se razvoj internet trgovine koji bismo postepeno imali nekoliko godina sveo u mjesec dana, što sve iziskuje puno resursa kod trgovaca, logističara i tvrtki koje izrađuju web trgovine. Budući da je ova pandemija jako popularizirala online kupnju, za očekivati je kako će se mnoge tvrtke okrenuti tom kanalu prodaje i da će cijelo tržište kroz godinu dana biti bogatije za nekoliko stotina novih web trgovina.

Internet trgovina FMCG proizvoda u Hrvatskoj nije nikada gledana kroz ružičaste naočale, zapravo je oduvijek promatrana s određenom količinom podozrenja uz lagano odmahivanje glavom u znak neodobravanja jer se taj kanal promatrao kao nešto što hrvatski kupci neće baš tako lako prihvatiti. S druge strane, trgovcima je takva percepcija dijelom i odgovarala jer se nisu morali hvatati u koštac sa svim logističkim i inim izazovima koje hrvatska geografija i demografija postavljaju pred njih ako bi se odlučili na implementaciju internet trgovine. Sve je to razumno, neupitna je činjenica da je online prodaja znatno prilagođeniji koncept velikim megalopolisima i gusto naseljenim područjima koja kreiraju kritičnu masu potencijalnih kupaca i time osiguravaju isplativost investicije.

S druge je strane problem i relativno niska razina korištenja digitalnih usluga u našoj zemlji pa time i spremnosti na internet kupovinu kod hrvatskih građana u usporedbi sa zemljama kao što su Velika Britanija ili neka druga daleka tržišta koja predstavljaju benchmark kada je riječ o internet trgovini (Južna Koreja, primjerice). Dosta smo daleko i od nekih nama znatno bližih i po mnogočemu bliskih zemalja poput Češke, o čemu ćemo precizne podatke iznijeti u nastavku analize. Stoga ovdje možemo samo uvodno uprijeti prstom u neke opće poznate razloge koji su priječili jači razvoj internet trgovine u cjelini, a poglavito segmenta hrane i pića koji je za prodaju preko online platformi znatno zahtjevniji od svih ostalih kategorija proizvoda. Sve su to objektivni razlozi.

Ipak, ova kriza u kojoj sada živimo otkrila je puno toga i o jednom i o drugom spektru razloga – ponude i potražnje. Sa strane ponude, zatvaranjem tržnica i otežanom distribucijom brojnim je proizvođačima preostao samo internet kao put da svoje proizvode dostave do krajnjih kupaca pa je tu bilo i dobrih i loših pokušaja te vrlo zanimljivih inicijativa za koje se nadamo kako će zaživjeti i nakon što ova kriza mine. Sa strane potražnje pak, i najveći skeptici među nama morali su priznati kako je internet izvrstan pomagač da se opskrbi kućanstvo osnovnim namirnicama i potrepštinama. Mnogi stručnjaci su rekli kako će ova pandemija za digitalizaciju naše zemlje učiniti puno više nego što bi mogle bilo kakve nacionalne strategije i kampanje u idućih nekoliko godina. Eto, u svakom zlu i poneko dobro.

TRENDOVI SU TU DA OSTANU
Da bi, nazovimo ih tako, korona potrošačke navike mogle trajno ostati prisutne pokazalo je i najnovije istraživanje analitičke kuće Global Data objavljeno sredinom svibnja u kojem upozoravaju kako su trgovci u Velikoj Britaniji koji nisu prisutni online uvelike ugroženi jer čak 26 posto britanskih kupaca planira povećati svoju potrošnju na internetu nakon što prođe koronakriza. “Imajući u vidu da više od četvrtine kupaca sada planiraju trošiti više na internetu nakon što se ograničenja uzrokovana bolešću COVID-19 ukinu, trgovci koji uopće nemaju online prodaju (ili je imaju ali u neadekvatnoj formi), morat će porazmisliti o investiciji u taj kanal prodaje kako bi ostali konkurentni na tržištu”, poručuje se u ovom istraživanju.

Nešto ranije istraživanje koje je proveo Amcor, globalni lider u industriji ambalaže, objavljeno krajem travnja, otkrilo je razlike u stavovima europskih potrošača o kupnji prehrambenih proizvoda putem interneta. Britanski FMCG magazine sumirao je ovo istraživanje Amcora koje je obuhvatilo 1.000 internetskih kupaca namirnica širom Francuske, Velike Britanije, Njemačke, Nizozemske i Švedske te je imalo za cilj utvrditi njihove sklonosti o kupnji i razumjeti šire trendove e-trgovine u Europi. Za brendove i proizvođače hrane ovo istraživanje predstavlja vrijedan uvid u različite sklonosti spram svježih proizvoda, mesa i mliječnih proizvoda i mjere koje oni mogu poduzeti kako bi osigurali svježinu i kvalitetu koju potrošači traže od internetske kupovine. Industrija hrane i pića brzo sustiže tempo kojim napreduje ukupna e-trgovina pa se tako očekuje da će online tržište namirnica u Europi do 2023. godine porasti za 66%, dok Nielsen predviđa kako će do 2024. godine 70% potrošača na globalnoj razini kupovati namirnice putem interneta.

Chris Fesen, direktor marketinga za hranu u Amcoru, povodom predstavljanja ovog istraživanja izjavio je: “Kupnja svježe hrane putem e-trgovine raste, a proizvođači hrane trebaju se prilagoditi ovom tržištu u nastajanju. Međutim, mnogi su potrošači još uvijek zabrinuti zbog svježine i prehrambenog otpada – u fizičkoj trgovini kupci mogu vidljivo provjeriti svježinu voća i povrća, mesa i mliječnih proizvoda, ali to je teže kod kućne dostave. Brendovi bi se trebali opredijeliti za ambalažu koja hranu čuva sigurnom i svježom u tranzitu i upravo će ta svježina zadržati vjeru korisnika u ovaj prodajni kanal. Kako bismo ispunili ciljeve održivosti za brendove svježe hrane ključno je uravnotežiti upotrebu održivijih materijala, koji se mogu reciklirati, s ambalažom koja nastavlja produljivati rok trajanja te izbjegavati prehrambeni otpad.” Ključne stavove potrošača i glavne zaključke cijelog Amcorovog istraživanja možete pročitati u izdvojenom okviru u ovom članku.

KONZUMOVA STRATEGIJA
Ovdje smo dali jedan aktualni kratki pogled na svjetske trendove koji zasigurno idu na ruku jačeg razvoja e-trgovine i ukazuju na koje aspekte internet trgovci trebaju obratiti posebnu pozornost. Praćenje globalnih trendova dio je strategije trgovačkog lanca Konzum koji, u različitim formatima i nazivima, svoju internet trgovinu ima još od 2002. godine. U razgovoru koji smo za ovaj broj vodili s prvim čovjekom Konzum internet trgovine, Daliborom Sovićem, iz prve smo ruke doznali svježe informacije o aktualnoj situaciji i skoku potražnje koji je donijela koronakriza, ali i trendovima koji su obilježili protekle godine. Sović nam je rekao kako su tijekom proteklih nekoliko godina na svojoj online platformi ostvarivali 20 posto godišnjeg rasta prometa, što je nedvojbeno uvijek iznova potvrđivalo vrijednost i opravdanost ulaganja u internet trgovinu te višekanalni pristup koji ovaj trgovac provodi.

Dakako, od početka ožujka, kada dolazi do ograničenja javnog i gospodarskog života uzrokovanog pandemijom bolesti COVID-19, ljudi su bili prisiljeni ostati u svojim kućama te su se mnogi od njih koji prije nisu kupovali online okrenuli internetu kao kanalu za nabavku namirnica, a to znači Konzum internet trgovini koja je bila doslovno zatrpana narudžbama pa je u protekla dva mjeseca promet uvećan čak deset puta u usporedbi s periodom ožujak-travanj 2019. godine. Osim što se povećao broj narudžbi, udvostručila se i količina proizvoda u narudžbama u odnosu na redovno poslovanje.

Zbog velikog porasta interesa za internetskom kupovinom u Konzumu su dodatno razvili uslugu Pokupi koja kupcima omogućava da naručene proizvode preuzmu u odabranoj prodavaonici. Ta je opcija trenutno na raspolaganju na 70 lokacija diljem Hrvatske, odnosno u određenim prodavaonicama u Zagrebu, Dugom Selu, Samoboru, Zaprešiću, Velikoj Gorici, Varaždinu, Osijeku, Rijeci, Poreču, Puli, Šibeniku, Splitu i Dubrovniku. Iz Konzuma ističu kako i dalje šire ovu uslugu te će uskoro biti dostupna i u svim Super Konzumima u Hrvatskoj.

VRIJEDNOST TRŽIŠTA
Prema podacima koje smo dobili iz Konzuma, vrijednost internetske prodaje u Hrvatskoj trenutno se procjenjuje na oko 550 milijuna eura, a u tome prodaja hrane i pića zauzima oko 5 posto. Preračunamo li to u kune prema aktualnom srednjem tečaju, dolazimo do toga da je internetska prodaja hrane i pića u Hrvatskoj vrijedna oko 208 milijuna kuna godišnje, što se gotovo u cijelosti odnosi na Konzum. Vjerujemo kako će se pozitivni trendovi nastaviti i u nadolazećim godinama, a da se takve naznake već sada osjete potvrđuju u dostavnim operaterima koje smo anketirali i njihova mišljenja možete pročitati u nastavku teme. Evo jednog zaključka: “Klijenti sada također više traže usluge slanja unutar država i lokalno, a manje međunarodna slanja, što se može objasniti povećanjem u segmentu internet kupovine. Ako se ovakav trend nastavi, to bi moglo kratkoročno i dugoročno povoljno utjecati na naše poslovanje.”

S tim se slaže i Marcel Majsan, eCommerce Consultant i predsjednik Udruge eCommerce Hrvatska, koji ističe kako je udio online prodaje u ukupnoj hrvatskoj maloprodaji dosad iznosio oko 6% te je uvjeren kako će se ta vrijednost značajno povećati ove godine zbog izolacije koja je smanjila otpor prema online kupovini. “Naša su istraživanja pokazala da je za stjecanje povjerenja najvažnija prva kupovina pa će najviše profitirati oni trgovci koji su u vrijeme krize pružali kvalitetnu uslugu kupcima”, poručuje Majsan. Ipak, u svojim je procjenama dosta oprezan: “Ne mogu predvidjeti kako će se novi trgovci ponašati u budućnosti, odnosno jesu li online kanal vidjeli kao slamku spasa u krizi ili će nastaviti na njegovu razvoju i nakon što se otvore sve fizičke trgovine. Ipak, nadam se da će raditi na razvoju omnichannel strategije jer je to već godinama jedini pristup koji dugoročno daje dobre rezultate.”

U osvrtu na rezultate ostvarene u 2019. godini, on navodi kako je prema komentarima i anketi članova Udruge većina trgovaca lani ostvarila značajan rast online prodaje, dok je ove godine zbog epidemije zabilježen veliki porast novih online kupaca koji dosad nisu nikad kupovali. Međutim, iako je generalno zabilježen rast, podsjeća Majsan, neke kategorije su ipak pale zbog ove situacije, a pogotovo webshopovi koji prodaju modne i luksuzne proizvode.

U Udruzi eCommerce Hrvatska već godinama organiziraju Meetupove koje svaki mjesec posjeti 50-ak ljudi iz svijeta e-trgovine na kojima se uz edukaciju trgovci međusobno druže i razmjenjuju informacije. “Teško da će online webinari to uspjeti zamijeniti, ali svakako ćemo dati sve od sebe da edukacija ne stane. Zato smo već održali prvi webinar na koji se prijavilo više od 150 ljudi, tako da već planiramo i organizaciju sljedećeg”, navodi Majsan.

Upitali smo ga i za viđenje potencijala internet trgovine osnovnim namirnicama s posebnim potpitanjem hoće li ova kriza osim Konzuma potaknuti i druge trgovce da se okušaju u online utakmici? “Apsolutno. Primijetili smo značajan rast digitalizacije među OPG-ovima, ali i raznim platformama koje pomažu OPG-ovima u prodaji njihovih proizvoda. Mislim da je ovo odlična prilika da se pojavi više ozbiljnih igrača u FMCG području kao alternativa Konzum internet trgovini koja je doslovno eksplodirala u vrijeme krize. No to i nije neko čudo s obzirom na to da nije imala konkurenciju, iako su se mnogi žalili što nije mogla isporučiti proizvode u očekivanom roku. Zamislite da je u to vrijeme postojala konkurencija koja je udaljena dva klika, mislite da bi ljudi i dalje čekali više od tjedan dana da Konzum uspije organizirati dostavu?”

NAZOVI MARKER za WEBSHOP
Ako će se nekada u pravom smislu te riječi pojaviti konkurencija Konzum internet trgovini onda će za to vrlo vjerojatno biti odgovorna agencija Marker iz čije je radionice do sada izašlo više od 180 web trgovina. Najčešće je riječ o složenijim web trgovinama kod kojih se puno pažnje posvećuje razradi korisničkog iskustva i koje su povezane s jednim ili više vanjskim sustava (ERP, PIM, Loyalty, CRM i sl.), no u varaždinskoj su tvrtki izradili i dosta manjih web trgovina. Trenutna situacija s pandemijom i naglim porastom online prodaje kao i interesa za pokretanje novih web trgovina stavila je 30 djelatnika ove tvrtke pred veliki izazov.

“Postojećim web trgovinama koje održavamo poslovanje se jako dinamiziralo, prometi su mnogima od njih rasli i nekoliko stotina postotnih bodova a nekima i više od 10 puta. Zbog pandemije mnogi su tražili nadogradnje kojima bi svoje web trgovine prilagodili u načinima dostave, modelima plaćanja, komunikacije s kupcima, novim metodama obrade narudžbi i sl. Također, nakon početnog šoka javlja nam se zaista puno tvrtki koje bi željele pokrenuti web trgovinu. Možemo reći da se razvoj koji bismo postepeno imali nekoliko godina sveo u mjesec dana i sve to iziskuje puno resursa kod trgovaca, logističara i kod nas tako da smo svi od početka pandemije maksimalno angažirani”, ističe Ivica Kruhek, direktor Markera.

On pojašnjava kako je jako puno upita u tom periodu dolazilo od tvrtki i pojedinaca koji su na samom početku i koji se dosad nisu susretali s online trgovanjem niti su svoju tvrtku pripremali za taj korak. “Njima najviše pomažemo savjetima i informacijama koji su koraci potrebni da se pokrene online prodaja, što oni trebaju napraviti u svojim organizacijama, kako se pripremiti, koje podatke i materijale trebaju osigurati te koje i koliko ljudskih resursa trebaju kod sebe rezervirati. Budući da online trgovanje, ako želite da dugoročno ima smisla i bude profitabilno, ima puno detalja na koje treba obratiti pozornost, mnogi u tim razgovorima shvaćaju da ipak neće preko noći postati uspješni online trgovci već da se radi o procesu koji moraju dobro promisliti i pripremiti te kvalitetno izvesti”, naglašava Kruhek.

On dodaje kako stalno rade na zanimljivim i kvalitetnim projektima jer je Marker prepoznat kao opcija na koju se prelazi kad se preraste postojeće rješenje za web trgovinu i želi se napraviti korak dalje: “Najveće nam je zadovoljstvo kad trgovac prelaskom na naše rješenje, iako je implementacija ponekad duga, složena i naporna, osjeti zamjetan rast prodajnih rezultata. Tu se onda rađa jedno zadovoljstvo i povjerenje da se online prodajom mogu napraviti opipljivi rezultati te trgovci nastave ulagati u taj kanal prodaje. Od zanimljivijih projekata na kojima ove godine radimo (neki su već live, neki će uskoro) možemo spomenuti: BigBang.si (najveći slovenski trgovac bijelom i smeđom tehnikom), Argentum, Europa92, FabuSpot (Orbico beauty), Ljekarne Mandis, Bauerfeind, Pethome.hr (DDL Zagreb) i drugi, a tu su i naši postojeći web trgovci Biobio.hr, Mobis.hr, Keindl-sport.hr, Woolf.hr, Centar-tehnike.hr, Tvornicazdravehrane.com i drugi koji i ove godine ulažu u web trgovinu i redovito se trude biti par koraka ispred”, poručuje Kruhek.

Prema podacima koje smo dobili iz Markera može se zaključiti kako po broju online trgovina kao i po prometima koji se ostvaruju u online prodaji poprilično zaostajemo za usporedivim zemljama. Primjerice, na 100.000 stanovnika Hrvatska ima tek oko 70 web trgovina, a procjene govore da sve domaće web trgovine čine oko 5-6% udjela u ukupnom volumenu trgovine. S druge strane, Češka u isto vrijeme na 100.000 stanovnika ima oko 410 web trgovina pri čemu prodaja putem interneta u toj nama vrlo usporedivoj zemlji čini udio od 11% u ukupnom volumenu trgovine.

Uspoređujemo li se pak s razvijenim zapadnim tržištima naš zaostatak u svakom pogledu samo sve više raste. Ivica Kruhek ističe kako među domaćim web trgovinama ima zaista visokokvalitetnih web shopova koji bez dvojbe mogu konkurirati i na stranim tržištima, no problem su po njemu web trgovine koje pružaju loše korisničko iskustvo kupcima koji se onda razočaraju u online naručivanje ili se okreću bolje posloženim web trgovinama inozemnih tvrtki. Ipak, budući da je ova pandemija jako popularizirala online kupnju, on vjeruje kako će se mnoge tvrtke okrenuti tom kanalu prodaje i da će cijelo tržište kroz godinu dana biti bogatije za nekoliko stotina novih web trgovina.

I njega smo upitali za viđenje potencijala internet trgovine FMCG proizvodima odnosno smatra li da uskoro možemo očekivati i neke velike trgovačke lance FMCG proizvoda u areni internet trgovine: “Vjerujem da ih možemo očekivati. Neki od njih već razgovaraju s nama o najboljim konceptima i strategijama dolaska na tržište i aktiviranja tog kanala prodaje. Imajući u vidu da su kupci počeli mijenjati navike i da će društvena distanca ostati još neko vrijeme te da redovi ispred trgovina i držanje razmaka kupcima baš i nisu omiljeni, samim time sve se više preferira dostava namirnica ili barem mogućnost online narudžbe s opcijom da se paket pokupi u trgovini. Vjerujem da će to biti velik poticaj trgovcima u segmentu osnovnih namirnica da konkretno krenu u smjeru online prodaje i tako se prilagode novoj situaciji”, zaključuje Ivica Kruhek.
Živi i zdravi bili pa vidjeli!