internet-korisnici-midiPetnaest posto ispitanika internetom se koristi više od 10 sati na tjedan, a 16 ih se posto smatra ovisnicima.

Gotovo dvije trećine hrvatskih građana starijih od 15 godina koriste se internetom, a 70 posto građana posjeduje računalo, otkrilo je GfK-ovo istraživanje. U oba je slučaja zabilježen velik rast u odnosu na 2000. godinu, kada je samo 24 posto populacije imalo računalo, a samo 12 posto građana starijih od 15 godina koristilo se internetom.

U ovoj ih se pak godini internetom koristilo 63 posto. Pritom se internetom najviše koriste građani u dobnoj skupini od 15 do 24 godine, to jest 96 posto, dok ih je najmanje, samo 9 posto, među građanima starijima od 65 godina. Internetom se  više koriste muškarci, njih 65 posto, u odnosu na 62 posto žena, te građani Zagreba i okolice, njih 68 posto.

Putem stolnog računala internetu pristupa 78 posto građana, što je pad od 5 posto u odnosu na prošlu godinu. Porast je zabilježen među prijenosnim računalima, sa 37 na 45 posto, te među mobilnim telefonima, sa 10 na 21 posto. Građani stariji od 35 godina više se koriste stolnim računalom, dok su mlađi skloniji prijenosnim računalima i mobitelima.

Ispitanici se internetom većinom služe radi informiranja o dnevnim događajima (74 posto), traženja informacija o proizvodima i uslugama (69 posto) i slanja i primanja elektroničke pošte (68 posto), dok se 58 posto građana internetom služi radi pristupa društvenim mrežama. Najviše građana, njih 35 posto, internetom se koristi do tri sata na tjedan, a 15 ih se posto internetom koristi više od 10 sati. U posljednjoj je skupini najviše Zagrepčana i mladih u dobi između 15 i 24 godine. Ovisnicima o internetu smatra se 16 posto ispitanika.

Među poslužiteljima internetskih usluga daleko je najzastupljeniji T-Com s više od 60 posto, dok Optima i B-net imaju po 10 posto, a Iskon i VIP Online po 5 posto. Za pristupanje internetu u posljednjih 6 mjeseci daleko se najviše koristi DSL/ADSL/VDSL sa 64 posto, a 10 posto građana još uvijek koristi dial-up vezu. (Vecernji.hr)